İsmetiye Mahallesi'nin Projesi Paylaşılsın Yıkım ve İhale Süreci Hızlandırılsın!
Malatya'da, 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından rezerv alan ilan edilen Battalgazi ilçesine bağlı İsmetiye Mahallesi'nde yapılacak olan konut ve işyerleri için ihale sürecinin biran evvel tamamlanıp yıkım sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirten Muhtar Turan Kılavuz, vatandaşların ne yapacağını bilmediğini, proje detayı ile ilgili yetkililerin kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da kentin yeniden imar ve inşa çalışmaları sürüyor. Şehrin yeniden ayağa kaldırılması için Malatya genelinde yaklaşık 45 bölge rezerv alan ilan edildi.
Rezerv alanı ilan edilen ve mahallenin akıbeti ile ilgili bilgi paylaşılmadığını belirten Muhtar Turan Kılavuz, mahallenin rezerv alanına girdiğini ancak ihale sürecinin tamamlanmadığını, ayrıca mahallede kaç konut ve işyeri yapılacağı konusunda bilgilendirilme yapılmadığını ifade ederek, yetkililere tepki gösterdi. Bilgilendirme yapılmadan mahallede bulunan işyerleri ve konutlara tebligat gönderildiğini vatandaşların ise kara kara düşündüğünü ifade etti.
İsmetiye Mahallesinde depremden önce 450’ye yakın dükkan, 220 büro ve 260 tane ev bulunduğunu depremlerde çoğu binanın yıkıldığını belirten Kılavuz, “Yıkım yapılacaksa da biran evvel başlanılmalı” dedi. Rezerv alanında ihale süreci bittikten sonra yüklenici firmaların bir yıl içerisinde konut ve işyerlerinin teslim edileceğini belirten Kılavuz, hak sahiplerinin kendi yerlerinde iş yeri ve konut istediğinin altını çizdi.
İsmetiye Mahallesindeki esnafın iş yerlerini tahliye etmesi için evrakların iş yerlerine asıldığını vurgulayan Kılavuz, “İsmetiye mahallesi Niyazi Mısri’nin bir parçası, Niyazi Mahallesi 4 mahalleden oluşan bir mahalle, Kavaklı Mahallesi, Şıkşık, İsmetiye ve Niyazi Mahallesi. İsmetiye mahallesi Niyazi Mısri’nin 4. Etabı olarak projelendirilmiş. Dördüncü etabın birinci etabı İsmetiye Mahallesi. Mahallesin yüzde 90’ı birinci etaba girdi. Burada 15-20 tane esnafımız var onları da birinci etap olduğu için tahliye evrakları kapılara asıldı. 15 güne kadar boşaltılacak. Kurban Bayramından sonra buranın ihalesi olacak. Şu an beklemedeyiz. Bir an önce ihalesi olup, inşaatın başlamasını istiyoruz. Çevre Şehircilikte projelendirilmiş ama bize yansımadı. Projeye dair insanları bilgilendirseler Çevre Şehircilik tarafından daha iyi olur” diye konuştu.
Niyazi Mısri’nin Çavuşoğlu, Saray Mahallesi, Akpınar, Kışla’yla birlikte ayağa kalkması gereken bir mahalle olduğuna dikkat çeken Kılavuz, “Niyazi Mısri çok gecikti aslında bende anlayamadım. Bize de bir şey söyleyemediler. Çavuşoğlu, Saray Mahallesi, Akpınar, Kışla’yla birlikte ayağa kalkması ve başlanması gereken bir mahalleydi aslında. Şunu iddia ediyorum. Saray Mahallesi Muhtarıyla görüştük, Ben Saray Mahallesi’nden önce ayağa kalkacağım dedim. Niyazi Mısri Saray Mahallesi olarak ayağa kalkacağım niye burada 10 tane bina kaldı bir hafta içinde yıkılır. İnşallah bir an öncede ihaleye çıkarsa, biz buralarda bir yıl içinde buralar da oturmaya başlarız” ifadelerini kullandı.