İnsanın ölümsüzlük arayışı II

Tarih alanında yazdığı eserlerle bilinen Malatyalı yazar Nihat Karademir, geçtiğimiz aylarda rotasını daha farklı bir alana çevirerek İnsanın Ölümsüzlük Arayışı'nı ele almıştı. Lejand Yayınlarından çıkan İnsanın Ölümsüzlük Arayışı adlı eserinin ikinci kitabında Karademir, okuyucuya Unutulma Korkusu ve Sembolik Ölümsüzlüğü anlatıyor.

Malatyalı yazar Nihat Karademir'in İnsanın Ölümsüzlük Arayışı adlı eserinin ikinci kitabı Lejand Yayınlarından çıktı. Bildiğiniz gibi birinci kitap Dinler, Mitolojiler, Kahramanlar başlığını taşıyordu. İkinci kitabın temasıysa Unutulma Korkusu ve Sembolik Ölümsüzlük olmuş. İnsan türünün dünyadaki varlığından itibaren karşı karşıya olduğu ölüm problemine karşı geliştirdiği her türlü düşünce ve faaliyeti incelemek üzere yola çıkan yazar bu uzun yolculuğu böldüğü üç bölümden ikincisi ile okuyucunun karşısına çıkmış.

Unutulma Korkusu ve Sembolik Ölümsüzlük

Sembolik ölümsüzlüğü masaya yatıran yazar önce kahramanlığı incelemiş. Geleneksel kahramanların ün ve onur uğruna hayatlarından vazgeçmeleri, dini duygularla ölüme koşan şehit kahramanlar, milli duygularla halkları nezdinden ölümsüz olmak için canlarından geçenler kitabın ilk bölümünün konusu.
İkinci bölüm yaratarak ölümsüzleşmek başlığını taşıyor. Burada sanatçıların bir sanat eseri üreterek, bilim insanlarının buluşlarıyla topluma katkıda bulunarak nasıl ölümsüzlüğe ulaşmayı amaçladıkları örnekleriyle izah edilmiş. Kitabın üçüncü bölümünde yazar üreyerek ölümsüzleşmeyi yatırmış masaya. İsminden de anlaşılacağı gibi, çocuk sahibi olmanın ölüme karşı koyuş açısından insanlar için ifade ettiği anlamı araştırmış Nihat Karademir bu bölümde. Dinlerde çocuk sahibi olma-olamama bağlamında işlenen kıssaların ardından Dede Korkut hikâyelerinden bir örnekle konu devam etmiş. Felsefe ve edebiyatta çocuk sahibi olma ve ölümsüzlük arasında ilişki kurulmuş metinler okuyucuya sunulmuş. Bu çalışmada benim en çok takdirimi toplayan şey her konuda adeta unutulmuş hiç bir ayrıntı bırakmaksızın araştırmaların sonuna kadar yapılmış olması. Üreme-ölümsüzlük bağlamındaki edebi eserlerin en önemlileri titizlikte araştırılmış ve okuyucunun istifadesine sunulmuş. Hakikaten muazzam bir emeğin ürünü olan bu eser insanın ölümle olan mücadelesi tarihinin tastamam bir metni.
Mülkiyet-ölümsüzlük ilişkisini inceleyen dördüncü bölümde ölüm duygusunun insanları nasıl mal biriktirmeye ittiği örnekleriyle sunulmuş okuyucuya. Biriktirerek ya da tüketerek insanların nasıl ölümden kaçıyor zannına kapıldıklarını okudukça kendinizden paylar çıkaracaksınız belki de. Son bölümse ölümden sonra yaşam inancının insanın ölüm karşısında teselli olmasına etkileri çeşitli örneklerle sunulmuş.

Nihat Karademir'in ölümsüzlük arayışı ile ilgili yazdığı serinin ikinci kitabı olan Unutulma Korkusu ve Sembolik Ölümsüzlük aşağı yukarı böyle. Üçüncü kitabın çıkışını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu serinin önemli bir özelliği ise bir yönüyle insan psikolojisine yapacağı müspet katkı olacaktır. Ölüm fikri ile sürekli baş başa olan ve bu korkuyla hayatlarına yön veren insanlar için terapi görevi görecek olan bu eser okuyucuya yalnız olmadığını, bu düşüncenin insanlık tarihi ile yaşıt olduğunu hatırlatacak. Lejand Yayınları tarafından basılan kitap 367 sayfa.

Bakmadan Geçme