İnönü Üniversitesi'nde Araştırmacı Çok Yayın Yapan Yok! MTÜ Gelişiyor!
Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan 'Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024' yayımlandı. Yayımlanan rapora göre 2 üniversitesi bulunan Malatya'daki üniversitelerin durumu netleşti.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 2024 yılı üniversite değerlendirme raporu, Malatya'daki iki üniversitenin de olduğu üniversitelerin detaylı bir analizini sundu.
İnönü Üniversitesi, istihdam edilen araştırmacı sayısıyla dikkat çekse de akademik yayınlar konusunda beklenen başarıyı yakalayamadı.
Öte yandan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, genç olmasına rağmen ulusal yayınlara atıf sayısında ilk 3'e girerek istikrarlı bir yükseliş gösterdi.
Yükseköğretim Kurulu, Türkiye’deki 201 üniversiteyi 5 alandaki 64 göstergeye göre değerlendirdi.
Yükseköğretim Kurulu, üniversiteleri “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma”, “Sürdürülebilirlik” ve “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” başlıklarında değerlendirerek, yükseköğretime yaptıkları katkı ve sağladıkları gelişmeleri ortaya koyan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2024” hazırladı.
Başta YÖKSİS veritabanı olmak üzere kamu ve bağımsız kaynaklardan alınan veriler kullanılarak hazırlanan raporda Türkiye’deki 201 üniversite 64 göstergeye göre değerlendirdi.
Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
Üniversitelerin doktora programlarından mezun sayısı ise önemli bir artış göstererek 11 bin 290’dan 2023’te 13 bin 561’e ulaştı.
Rapor, bölgede iki devlet üniversitenin bulunduğu iller konumunda olan Malatya’daki üniversitelerin içler halini gözler önüne serdi.
1975 yılında kurulan 34 bin 902 öğrenci, bin 593 akademik personel ve 3 bin 909 idari personelin bulunduğu İnönü Üniversitesi sadece iki alanda ilk 20 üniversite arasına girebildi.
İstihdam edilen araştırmacı sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında 15. Sırada yer aldı.
İnönü Üniversitesinin ilk 20 arasına girdiği bir diğer kategori ise yeşil, çevreci üniversite endeksinde en iyi sıralamaya sahip üniversiteler oldu.
Araştırma görevlisinin çok yüksek olduğu İnönü Üniversitesi’nin akademik çalışmalarla listeye girmemesi dikkat çekti.
2018 yılında kurulan 6 bin 141 öğrencinin kayıtlı olduğu, 393 akademik personelin 465 idari personelin olduğu Malatya Turgut Özal Üniversitesi ise Ulusal Yayınlara Atıf Sayısında ilk 3 üniversite arasında yer aldı.
Genç bir üniversite olmasına rağmen Malatya Turgut Özal Üniversitesi ise Ulusal Yayınlara Atıf Sayısında ilk 3 üniversite arasında yer alan istikrarlı bir gelişim göstermesi dikkat çekti.
Endeksli dergi ve kitaplarda ulusal iş birliği ile yayımlanmış yayın oranının en yüksek olduğu üniversiteler arasına ilk 20’ye girmeye başaran Turgut Özal Üniversitesi 68,75 puanla listenin 13. Sırasında yer aldı.