İlaçta kriz kapıda
İlaç teminindeki sıkıntılar gittikçe artıyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, özellikle bazı grip ilaçlarının piyasada yok denenecek kadar az olduğunu belirterek, 'Grip ilaçlarında ciddi yokluk çekiyoruz. Artık nöbetlerde verecek ilaç bulamıyoruz. Eğer Şubat'a kadar ilaç kurunda bir düzenleme yapılmazsa Şubat ayında birçok ilaca 'yok' demek zorunda kalacağız' dedi.
Ülkemizdeki döviz kuru artışı birçok alanı etkilediği gibi ilaç sektöründe de ciddi sıkıntılara sebebiyet verdi. Ülkemizde ilaç fiyatları her yıl Şubat ayında kur ayarı ve zam oranıyla belirleniyor. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, ilaç temininde yaşanan sıkıntılarla ilgili yaptığı açıklamada, her yıl Kasım-Aralık ayında başlayan ilaç stoklarındaki sorunun, bu yıl Eylül ayında başladığını, çözüm bulunmadığı takdirde ise, önümüzdeki aylarda vatandaşa, ‘ilaç yoktur' demek zorunda kalacaklarını söyledi.
Grip ilaçlarında ciddi sıkıntı çekiyoruz
Sağlık Bakanlığı'nın, ‘ilaç krizi yok' açıklamasıyla ilgili olarak Sönmez, "Bakanlık kriz yok diyor ama sahada biz varız. Hastalarla biz muhatap oluyoruz ve depolardan ilaçları biz söylüyoruz. Ama var olan bir şeye yok deme gibi bir şansımız yok. Çünkü bizim işimiz bu, sağlık sunuculuğu yapıyoruz. En yakın sağlık danışmanıyız ama bir de bu işin ticari boyutu var. Öncelikli işimiz hasta danışmanlığı, hasta sağlığı için çalışıyoruz. Ama buranın dönebilmesi için de kar marjının olması gerekiyor. Elimde ilaç varken yok demek yada satmamak benim zararıma olacak bir durum. Maalesef ilaçlar yok. Özellikle grip sezonu nedeniyle grip ilaçlarında ciddi yokluk çekiyoruz. Artık nöbetlerde verecek ilaç bulamıyoruz. Bilhassa çocuk şuruplarında sıkıntı yaşıyoruz. Öksürük şurubu, ağrı kesicilerde çok ciddi sıkıntılar var. Biz 100-200'lü aldığımız grip ilaçlarını şu anda tek tek alabiliyoruz. Çünkü depodan 1-2 tane gönderiyorlar. Bu da gerçekten ciddi sıkıntıya neden oluyor. Elimizde bir şurup oluyor, bir hastaya verince diğerine yok demek zorunda kalıyoruz. Bu durum aslında hastaların gözünde de tedirginlik oluşturuyor. Çünkü ilaç bulunmuyor ve ister istemez ilaç bulamayız korkusu oluşuyor" diye konuştu.
İlaçta maalesef yüzde 90 dışa bağımlıyız
Başkan Sönmez, ilaç kurunun her yıl Şubat ayında düzenlendiğini anımsatarak, "Şunda Euro kuru 17'leri geçti. Bizim ilaç kurumuz hala 4.57'de bu nedenle de ilaç firmaları Türkiye'ye ilaç vermek istemiyor. İlaçta maalesef ki yüzde 90 dışa bağımlıyız. Onun için bu durum ilaç firmaları için de ciddi zarar oluşturacağı için ilaç vermek istemiyorlar. Evet, yerli ilaç üreten firmalarımız da var. Ama onlarda etken madde olarak dışa bağımlı oldukları için etken madde alamayınca onlarda üretim yapamıyorlar. Sağlık Bakanımız belki de insanları korkutmak istemediği için böyle bir açıklama yapıyor ama gerçekten sahalarda bizler varız ve biz bun sıkıntıları birebir yaşıyoruz. Aslında her sene Aralık-Ocak gibi bu sıkıntıyı yaşıyorduk. Çünkü Şubat'a yakın ilaçlara zam geldiği için ilaç firmaları ilaç göndermek istemiyorlar ama bu sene Dolar ve Euro kurunda ciddi yükselişten dolayı Eylül'den beri bu sorunla karşı karşıyayız. Eğer Şubat'a kadar ilaç kurunda düzenleme yapılmazsa Şubat'a kadar belki de birçok ilaca ‘yok' demek zorunda kalacağız" şeklinde konuştu.
Şubat'a kadar o ilaçlarda kalmazsa ne yapacağız?
Eczacıların ilaçta yaşanan sıkıntıdan dolayı mustarip olduğunu anlatan Sönmez, "Biz hastalara ilaç hizmeti vermek istiyoruz. Hastalarla ilgilenmek istiyoruz. Hastaların derdine derman olmak istiyoruz. Ama maalesef dermanları bulamıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla başka ilaçlardan idame tedavi uygulamaya çalışıyoruz. Doktorun yazdığı grip ilacı yoksa diğer benzeyeni ile takviye yapmaya çalışıyoruz. Doktorunu arıyoruz, ‘yazdığınız ilaç yok şu olur mu?' diye onlarda sağ olsunlar bizleri dinleyip o ilaç kalemlerinden yazmaya başlıyorlar ama işte Şubata kadar onlarda kalmazsa ne yapacağız? Aslında bizim korkumuz bu. Bu arada Türk Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığının bir görüşmesi oldu. Ondan olumlu şeylerin çıkmasını umut ediyoruz. Bizde sabırla bekliyoruz" ifadesini kullandı.