İlaçlara zam çözüm değil

Resmi Gazete 'de yayımlanan karar ile ilaçlara yüzde 30,5 zam geldi. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, kur artışının bulunamayan ilaç sorununu çözemeyeceğini söyledi. Sönmez, 'Biz zam istemiyoruz kesinlikle. İlaçlarımızın karlılığının artmasını istiyoruz. Yüzde 30'luk zam geldi ama inanın zarar ediyoruz. Zam hem vatandaş açısından hem de eczacı açısından sıkıntı' dedi.

‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı' Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayınlanan kararda, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Artışla birlikte fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48.41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise 25,30 TL oldu. Yapılan zamma hem vatandaş hem de eczacılar tepki gösterdi. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, yapılan zammın hasta ve eczacı için avantaj olmadığını ve yapılan zamların çözümden uzak bir yöntem olduğunu ifade etti.

Enflasyon eczacıları zorladı

Enflasyonda yaşanan artış nedeniyle eczacıların her sene aynı sorunu yaşadığını ve zor durumda kaldıklarını kaydeden Sönmez, şunları söyledi:“1-2 yıldır ciddi boyutta yaşanan sıkıntının sebebi enflasyonun ciddi oranda artması ve Euro ve Dolar kurunun ciddi oranda dalgalanması. Bu bizi çok çok zorladı. Zorlamaya da devam ediyor. Yüzde 30'luk zam aldık ama yüzde 30'luk zamdan sonra bile ilaç kurunun yüzde 14 TL' de olduğunu görüyoruz. Ama şuan ki Euro kuru 30 civarlarında. Yani yarısı bile olmadı.”

Ürünler zam aldıkça zarar artıyor

Eczacıların, ilaçlara zam yapıldıkça zarar ettiğini sözlerine ekleyen Sönmez, zam yapılmasını istemediklerini ve zam yerine, ilaçlarda karlılığın artmasını istediklerini dile getirdi. Sönmez, “Şu zamlarla bile biz Euro'nun yarısına bile ulaşamadık. Şimdi bu da ilaç sanayisini büyük oranda etkiliyor. İlaç sanayisini etkilemesi bizi ve hastalarımızı etkiliyor. Başka bir sektör yoktur ki ürünleri zam aldıkça zarar etsin. Biz öyle bir sektörüz maalesef ki. Biz zam istemiyoruz kesinlikle. Biz ilaçlarımızın karlılığının artmasını istiyoruz. Yüzde 30'luk zam geldi ama inanın zarar ediyoruz. Zam hem vatandaş açısından hem de eczacı açısından sıkıntı” dedi. İlaç sanayisini belli bir müddet götürecek zam yapıldığını belirten Sönmez, ilaçların bir kısmının piyasaya sürüleceğini ancak tamamının sürülmeyeceğini aktardı. İlaç sanayisinden istedikleri ilaçların küçük bir kısmını alabileceklerini ifade eden Sönmez, bu ilaçlarla yalnızca 2 ay idare edebileceklerini vurguladı.

Eczacılar zammın yansımasını göremeyecek

Eczacıların, yapılan zammın yansımasını göremeyeceğini açıklayan Sönmez, “Biz eczacılar olarak aldığımız zammın yansımasını göremeyeceğiz. Çünkü aldığımız zam bizim kârımızı düşürdü. Bizim kademelerimiz var. 1.2.3.4 ve 5. kademelerimiz var. 1, 2 ve 3. kademelerimiz yüzde 28'lik karlılık varken, 4 ve 5. kademelerimiz yüzde 18'lik 12"lere düşürüyor bizi. İlaç zammı aldıktan sonra 4. ve 5. kademe çıkan kalemlerimdeki aldığım karlılık 28'den 18'e düşürüyor. Alınan yüzde 30'luk kademelere de etki etmezse bizim alınan zamdan faydamız olmayacak, maalesef ki zararımız olacak. Alınan zam, kademelere de gelirse ve aynı oranda yansırsa belki bir iki ay değil de 4- 5 ay biraz daha rahatlayabileceğiz. Ancak bu gelen zam kademeleri etkilemediği için benim diğer kademelerde ettiğim zarar aldığım zamdan çok daha fazla. Şimdi Euro kurunu da yaklaşamadığımız için de hastalarımız belki bir ay ilaca ulaşabilecekler. Bir ay sonra aynı sıkıntıyı daha fazlasıyla yaşayacaklar” şeklinde konuştu.

Zamlar geçici bir çözüm

Yapılan zammın hasta ve eczacı açısından avantajının bulunmadığını ifade eden Sönmez, bu durumun geçici bir çözüm olduğunun altını çizdi. Sönmez, “Sadece geçici bir çözüm. Bu zamlar çözümden uzak. Çünkü senede bir veya iki defa zam gelmesini doğru bulmuyoruz. Bu Euro kuruna bağlı ilaç kısmının ve karlılığının da ayni oranda düzenlenmesini istiyoruz. Çünkü Euro kuruna yaklaşmayan ilaç kuru ilaç sanayisini kesinlikle tatmin etmiyor. Biliyorsunuz ki her konuda aldığımız zamlar yüzde 200-300'leri buldu. Maalesef ki eczanelerimizin kiraları yüzde 200-300 zam aldı. Malatya'da hasarsız ya da az hasarlı bina çok az. Olanların da kiraları maalesef ki 200-300 civarında artmış durumda. Eczanelerde asgari ücret alan personel çok az. Çoğunluk asgari ücretin üzerinde alıyor. Onların ücretlerinin verilmesi, kart primleri, vergiler inanın bu verilen zam bunların onda birini karşılamıyor. Maalesef bu ekonomik sıkıntılarla mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde açıklama yaptı.

Bakmadan Geçme