İkinci Hakim Bey Apartmanı tartışması: 'Büyük depremlere dayanıklı'

Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki bir binanın ağır hasarlı olduğu iddiaları üzerine bina üzerine pankart asıldı. Binanın müteahhidi, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve binanın performans testine göre daha büyük depremlere dayanıklı olduğunu öne sürdü.

Malatya'da 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerde ağır hasar alan ve yıkılması gündeme gelen Şemşi Belli Apartmanı'nda ikinci Hakim Bey Apartmanı iddiaları gündeme geldi. Bina sakinleri tarafından binanın ağır hasarlı olduğunu ve ikinci bir Hakim Bey Apartmanı olayı yaşanma riski olduğunu öne sürerek bina üzerine "Bu bina ağır hasarlıdır, az hasara çevrilmeye çalışılıyor. 6 kolunu ve tüm kirişleri patlak demirleri burkulmuş. 2. bir Hakim Bey Apartmanı olayı yaşatılmak isteniyor. Bina sakinleri olarak bir dükkan uğruna ölmek istemiyoruz. Deprem bölgesinde depremler hala devam ederken hiç ders almadık mı? Valilik, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ağır hasarlı diyor, Üniversite İnşaat Mühendisliği Başkanlığı ağır hasarlı diyor. Neler dönüyor, kim doğruyu söylüyor?" yazılı bir pankart asıldı.

Değerlendirilme usulsüz

Pankartın ardından bina müteahhidi ve dükkan sahibi Hikmet Erdemir, iddialara yanıt verdi. Erdemir, binanın ağır hasarlı olarak değerlendirilmesinin usulsüz olduğunu öne sürerek, "Binanın 8 Şubat 2023 tarihinde sisteme az hasarlı olarak girildiğini, 23 Şubat tarihinde ise aynı memurlar tarafından usulsüz olarak ağır hasara çevrildiğini" söyledi. Erdemir, binanın performans testine göre daha büyük depremlere dayanıklı olduğunu belirterek, "Profesör Doktor Mehmet Ülker Hocamızdan rapor aldım. Raporu mahkeme dosyasına da ekledim. Çevre Şehircilik sisteminde ağır hasar gözüküyor ama bizim az hasarlıyla orta hasarlı durumları tapu kayıtlarında gözüküyor. Bunlar bizim dükkanı kiraya vermemizi engellemek için yapıyorlar. Devletten, DASK'tan, özel sigortadan ve hak sahipliğinden daire almak peşinde olduklarını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Özel Haber
Yorumlar 2
Deprem Analiz 05 Ocak 2024 15:50

Daha güçlü depremlere dayanacak raporu Aldım diyerek kıymetli hocamızıda zan altında bırakmaya çalışarak hadsizliğin son evresi. Ağırsa bi bina yıkılır ne bu hır. Candan değerli ne var sizin gözünüzde.

TAMAMEN REALİST 28 Aralık 2023 22:06

haber içeriğinde üniversitedeki ilgili hocadan alınan raporda binanın daha büyük depremlere dayanabilceği söylenmiş , tdy 2018 ve daha önceki yönetmeliklerde yapılan deprem hesapları DD2-KONTROLLÜ HASAR -DD1 - SINIRLI HASAR seviyeleri baz alınarak yapılıyordu , PGA (deprem etkin yer ivme katsayısı) şuanki mevzuatta dahi 0.335 alınırken 1975 den sonra yapılan binalarda n=0.10 alınırken , elbistan pazarcıkta ölçülen ivmeler 2.07 g-2035 GAL (ilk deprem) malatyaya olan uzaklığı 1.80-.190 g kadar ölçüldüğü yada etkidiği iddia ediliyor bu durumda geçmişten şimdiye kadar yapılan hesaplamalar gelen deprem etkisine göre kat be kat zayıf kaldığı görülürken hocalarımızın ve mühendis arkadaşların bu söylemleri hangi hesap yöntemine göre ortaya çıkıyor gerçekten merak ediyoruz , MÜHENDİSLİK DENEN MESLEK hesap kitap üzerine her kalemi işlerken bu söylemlerle milletimiz neden yanıltılıyor gerçekten merak etmiyor değiliz .

Bakmadan Geçme