İhtiyaç Sahiplerine Yapılan Destek Ödemeleri Artırıldı: Peki, Yaşlı, Engelli ve Evde Bakım Yardımı Ne Kadar Oldu?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlı, engelli raporu bulunan ve evde bakım yardımı alan kişilere yapılan ödemelerin artırıldığını açıkladı. Peki, destek ödemeleri ne kadar oldu? İşte yanıtı…
Geçtiğimiz günlerde ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan yardımların kesildiği yönünde iddialar gündeme gelmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise yaptığı yazılı açıklamada, yaşlı, engelli raporu bulunan ve evde bakım yardımı alan kişilere yapılan ödemelerin artırıldığını açıkladı.
Göktaş, ocak ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki ödemelerde değişikliğe gidildiğini belirtti.
Uygulanan sosyal hizmet modelleriyle düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlar doğrultusunda desteklendiğini anlatan Göktaş, "Sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlarla birlikte yaşlı aylığı 4 bin 181 liradan 4 bin 664 liraya, yüzde 40-69 arası engel oranına sahip vatandaşlarımızın aylığı 3 bin 338 liradan 3 bin 723 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlarımızın aylıkları da 5 bin 7 liradan 5 bin 584 liraya yükseldi." dedi.
Engelli yakını aylığının 3 bin 338 liradan 3 bin 723 liraya yükseltildiğini kaydeden Göktaş, ağır silikozis hastalarının aylığının 9 bin 185 liradan 10 bin 245 liraya çıktığını ifade etti.
Evde bakım yardımı 10 bin 125 liraya yükseltildi
Evlerinde bakılan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine yönelik başlatılan evde bakım yardımı ile aylık ortalama 542 bin engelli vatandaşın desteklendiğini vurgulayan Göktaş, 2025 yılı ocak-temmuz dönemi için evde bakım yardımının 9 bin 77 liradan 10 bin 125 liraya çıkarıldığını kaydetti.
2024 yılı içerisinde toplam 54,7 milyar lira evde bakım yardımında bulunduklarını ve ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için sunulan SED'e yönelik ekonomik destek tutarlarında da düzenlemeye gidildiğini vurgulayan Göktaş, "SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 6 bin 360 liradan 7 bin 94 liraya yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması da 10 bin 159 liradan 11 bin 332 liraya çıkarıldı." ifadelerini kullandı.