İhracat destek ofisi kurulacak
Fırat Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Malatya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 'Gümrük İşlemlerinde Ticaretin Kolaylaştırılması' konulu değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 2018 yılının ilk 11 ayında gerçekleşen ihracat rakamının 314 Milyon dolar olduğunu, rakamı artırmak için 'İhracat Destek Ofisi' kuracaklarını söyledi.
Malatya TSO 15 Temmuz Şehitleri Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Fırat Gümrük Bölge Ve Ticaret Müdürü Havva Eksilmez, FKA Genel Sekreteri Vahap Yoğunlu, STK temsilcileri, İnönü Üniversitesi Uluslararası Ticaret Ve İşletmecilik Bölümünü Akademisyenleri ve oda üyeleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Sadıkoğlu, Malatya'nın ihracat rakamlarının arttırılması yönünde çalışmalar yaptıklarını belirterek, “2018 yılının ilk 11 ayında gerçekleşen ihracat rakamı 314 Milyon dolar. Biz bu rakamları arttırmak için odamız bünyesinde ‘İhracat Destek Ofisi' kuracağız. Bu ofiste ihracat yapmak isteyen, destek isteyen ve sorun yaşayan firmalara destek olunacak. Ayrıca EXİM Bank temsilcileriyle görüşüp Malatya'ya bir şube açılması gerektiğini vurguladık. Şube açıldığı zaman Malatya ihracatını yapmak için Antep, İzmir ve İskenderun'a gitmeyecek. Ayrıca gümrük kapılarında yaşanan sorunları çözmek adına Fırat Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapmaktayız” dedi.
Stratejik yönetim anlayışı benimsendi
Fırat Gümrük Bölge Ve Ticaret Müdürü Havva Eksilmez, Malatya ilimizin dış ticaretini konuşmak ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla bir araya gelmiş olduklarını ifade ederek, “Bilindiği üzere ülkemiz son yıllarda her alanda değişim, dönüşüm sürecine girmiş bir yandan ekonomisini güçlendirirken, diğer yandan da kamu hizmetlerinde katılımcılık, hesap verilebilirlik, şeffaflık, kavramlarını içeren stratejik yönetim anlayışı benimsenmiştir. Bununla birlikte, ülkemizin de 2016 yılında taraf olduğu ve 6662 sayılı kanunla uygun bulunan, DTÖ "Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşmasıyla" da, ticaretin kolaylaştırılması önlemlerinin etkin şekilde uygulanmasının yanı sıra, uluslararası ticaret prosedürlerinden sorumlu kurumlar arasında koordinasyon ve özel sektörün ihtiyaçlarının dikkate alınması daha da önem kazanmış bulunmaktadır'' diye konuştu.
Kaliteli hizmet sunacağız
Eksilmez, ‘'Bakanlığımızda gümrük hizmetlerini hızlı, etkin ve güvenli şekilde sürdürmek, ticaret hayatında bürokrasiyi ve maliyetleri azaltmak amacıyla, bir yandan yasal ticaretin kolaylaştırılması, diğer yandan yasadışı ticaretle etkin bir şekilde mücadele edilmesini sağlamak üzere, tüm gümrük işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi için pek çok projeyi uygulamaya koymuş bulunmaktadır. Bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik söz konusu projelerin, hizmete dönüşerek hedef kitlelere ulaştırma noktasında yer alan bölge müdürlüğü olarak bizler de bakanlığımızın "hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı" vizyonuyla dış ticaret sürecinde yer alan tüm paydaşlarımızla işbirliği içinde, Malatya'nın ve bölgenin dış ticaret hacmini arttırmayı amaçlamaktayız. Cumhurbaşkanlığı birinci ve ikinci yüz günlük eylem planlarında de yer alan eylem planları doğrultusunda Malatya'nın ve bölgenin dış ticaret potansiyelini ortaya çıkararak istenilen seviyelere ulaştırmak için tüm paydaşlarımızla yakın çalışma arzusu içindeyiz. Gümrük iş ve işlemlerine taraf olan ve gümrük hizmeti alan değerli firmalarımızın gümrük müşavirlerimizin sivil toplum kuruluşlarının akademisyenlerimizin yapacakları geri bildirimleri, önerileri önemsiyor bu geri bildirimleri gümrük hizmetinin daha kaliteli sunumu ve iyileşme için bir fırsat olarak görüyoruz'' ifadelerinde bulundu.