İddialar asılsız
Pütürge Tepehan'da yapılması planlanan Büyükçay Barajı ile ilgili konuşan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, projenin 1980'li yıllarda 85 milyon KW elektrik üretilmek için hazırlandığını söyledi. Suyun sadece Adıyaman iline verileceği iddialarının asılsız olduğunu ifade eden Sülük, 'Bu su bizden geliyor ve bize verilmiyorsa biz, o zaman kendi memleketimizin yanında dururuz. Bizim 18 mahallemize oradan su verilecek' dedi.
Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, Pütürge Tepehan'da yapılması planlanan Büyükçay Barajı ile ilgili sessizliğini bozdu. Proje ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Sülük, barajın elektrik üretimi için 1986 yılında planlandığını, barajdan sulama suyu olarak hem Malatya'nın hem de Adıyaman ilinin faydalanacağını belirtti.
Alakasız insanlar açıklama yapıyor
Pütürge'de yaşayan vatandaşların yapılacak barajla ilgili sıkıntısının bulunmadığını kaydeden Sülük, "Burası orada yaşayan vatandaş tarafından dile getirilmiyor. Sadece ilgisiz alakasız çevre platformları adı altında kurulan dernekler tarafından dil getiriliyor. Büyükçay Barajı devletin 1980'lerde yaptığı bir proje orda 85 milyon KW elektrik üretilecek. Orada toplanan suyla da tarım arazileri sulanacak. Biz ilgili mahalle muhtarlarımızla birlikte Tarım Bakanlığımız ile de görüştük. Hiçbir vatandaş da mağdur edilmeyecek. Tabii bölgede herhangi bir çalışma yok. İhalesi yapıldı. Fakat yer teslimi ve kamulaştırma çalışmaları yapılmadı. Burada oturan, evi giden ve arazisi giden vatandaşlarımızın hiçbir şikâyeti yok. Ama ilgisiz alakasız insanların basına demeçleri verdiğini görüyoruz. Konuyla alakalı hiç bilgisi olmayan, orada yaşamayan, orayı bilmeyen insanların hayatında Pütürge'ye gelmemiş insanların burayla ilgili açıklama yapması yanlış, yalan konuda açıklama yapmasını da yadırgıyoruz ve kınıyoruz. Burayı milletvekillerimiz yakından takip ediyorlar ve vatandaşımızın mağdur olduğunu hissettiğimiz anda da vatandaşımızın yanındayız" dedi.
18 mahalle sulama suyu olarak kullanacak
Sülük, suyun sadece Adıyaman'a verilmeyeceğini Pütürge'de bulunan 18 mahallenin sulama suyu olarak kullanacağını vurgulayarak, "Barajın ilk planlamasında Pütürge'nin su alma ihtimali yoktu. Çünkü bu su Pütürge'nin kodunun altında kalıyor. Ama daha sonra bakanlık ve milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde, bize güneş enerjisiyle ihtiyaç duyulan mahallelere su verileceği söylendi. Bunun sözünü de sayın bakanımızdan bizzat aldık. Ama burada mesele Adıyaman Malatya meselesine çekilmeye çalışılıyor. Ama zamanında Çat Barajı tapıldı, Adıyaman'ın yarısı altında kaldı. Ama bütün suyunu Malatya kullanıyor. Burada kişisel ve siyasi olarak davranılması doğru bir şey değil çünkü buradan çiftimiz, vatandaşımız hem de devletimiz faydalanacak. Ama bunun yanında da orada yaşayan vatandaşlarımız da mağdur edilmeyecek. Mağdur edildiği an biz vatandaşımızın yanındayız. Burada şunu da söylememiz mümkün değil, ‘devlet buraya baraj yapmasın, su boşa aksın' diyemeyiz. Çünkü orada akan su boşa akıyor" diye konuştu.
Vatandaş projenin yapılmasını istiyor
Nemrut yolu kapanıyor iddialarına da yanıt veren Sülük, bu açıklamaların safsata olduğunu belirterek, Nemrut Dağı yolunun değişmeyeceğini anlattı. Topraklarını kimseye vermeyeceklerini aktaran Sülük, "Öyle bir şey olsa biz siyasete bakmayız, bütün vatandaşımızı oraya toplarız, hiçbir şekilde bir çivi de çaktırmayız. Burada sadece bir mezramız etkileniyor. Bir de Uzuntaş mahallemiz burada da dere ağzındaki tarım arazileri etkileniyor. Ama biz bir baskı yaptık, dedik ki arazisi su altında kalan vatandaşımıza Malatya'da arazi tahsis edilmesi yani Malatya'daki arazi fiyatlarına göre burada istimlak yapılacak. Vatandaşın yüzde 85'i de bu projenin yapılması tarafındadır. Ayrıca evi ve tarlası giden vatandaşlarımızın mülkiyeti en yüksek değerden değerlenecektir. Aynı zamanda biz verilen değeri beğenmediğimiz zaman hem vatandaş hem de belediye olarak bu işe itiraz edeceğiz. Bir haksızlık varsa gelecek ve siyaset düşünmeyiz ama vatandaşta bir haksızlık yapıyorsa o zamanda devletin yanında oluruz. Biz Büyükçay Barajı bizim topraklarımızda yapılsın diye koşturmadık. Bu bir devlet projesidir. Bunun için Adıyaman'da koşturmadı, devletin 1986 yılında yaptığı Kalkınma Planında var. Bu kalkınma planını da hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımız devam ettiriyor" açıklamasında bulundu.