Hurdacılar tepkili
Yeşilyurt ilçesinde bulunan hurdacılar sitesinin içinde açılacak yol için yıkım kararını uygulamak isteyen belediye ekiplerine esnaf tepki gösterdi. Esnaflar, kendilerine yer tahsis edilmesi için söz verildiğini ancak verilen sözlerin yerine getirilmediğini savunarak, 'Şu halimize bir bakın, çamur ve pislik içerisinde yaşıyoruz. Şatafatla iş yapmayın, pat diye bu kış günü içeride tonlarca mal varken gelip yıkmak olur mu böyle bir şey' şeklinde serzenişte bulundular.
Hurdacılar sorunu büyüyor
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Yeşiltepe Bölgesi Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde bulunan adeta yılan hikâyesine dönen hurdacıların taşınma konusu git gide büyüyor. İlçe belediyesi, yol açılması için 8 dükkana yıkım kararı verdi. Belediye'ye bağlı ekipler, çevik kuvvet eşliğinde dün sabah saatlerinde yıkım kararını uygulamak için hurdacıların bulunduğu bölgeye geldi. Ancak esnaf, yıkım kararının kendilerine tebliğ edilmediğini iddia ederek, yıkıma müsaade etmedi. Yıkım kararının zamansız alındığını iddia eden esnaf, kış günü dükkanlarını taşıyacak yer bulamayacaklarını, kendilerine yer tahsis edildikten sonra dükkanlarını boşaltacaklarını belirttiler.
Belediyenin yapmadığını esnaf yaptı
Konuyla ilgili açıklama yapan esnaf Ahmet Özdemir, belediyenin açmak istediği yolun hurdacılar sitesinin ortasından geçtiğini belirterek, "Tabi amansız geldiler yolu açacaklar. Şuanda biz mağduruz burada. Belediyede bize söz verdi, hurdacılara yer vereceğim diye. Şuanda o sözünü tutmasını bekliyoruz. Apansız gelmiş burada hurdacıları kaldıracak. Bize kömürcülerin oraya gidin Samancıların oraya gidin diyor. Dağılın diyor belediye. Şimdi bizde burada emniyet güçlerine karşı bir sıkıntımız yok. Onlarda görevini yapıyor. Fakat kış günü 12. Ay dolar zirvelerde ekonomide sıkıntımız var belediye gelmiş hurdacıları kaldıracak yol açacak. Bize herhangi bir tebligat gelmedi. Apansız emniyet güçlerini gördük burada ne için gelmişler diye sonra bir baktık burayı kaldırmaya gelmişler. Malatya tarihi boyunca buğday pazarına kaç defa yer verildi, Şire Pazarı'na kaç defa yer verildi bir araştırın. Türkiye'nin en büyük ekonomik gücü olan geri dönüşüm sektöründe bulunan esnaflarız biz. Ne Şire Pazarı ne Buğday Pazarı bizim ciromuza kavuşamaz. Malatya'nın çöpünü, pisliğini toplayan bizleriz. Gelmişler apansız kış günü bizi burada kaldıracaklar. Sizden ricamız basında bizim sesimizi duyurun. Biz burada kalalım demiyoruz. Bize yeni bir yer verilsin gidelim. TOKİ gelmiş burada proje çizmiş burada hurdacıları görmemiş mi? Önceden hurdacıların projesini çizip site olarak niye bir yere götürmemiş? Bulunduğumuz araziler mülkiyet, ticari alan değil. Belediyeyle alakası olmayan bir alan burası. Biz burayı kiralamışız. Mal sahibi de hurdacı. Daha önceden belediye hurdacıları Malatya'dan kaldırıp attı. Buradaki hurdacı arkadaşta benim yerim var dedi, getirdi hurdacıları buraya yerleştirdi. Belediyenin yapmadığını esnaf kendi yaptı, kendi yerini tesis etti. Şuanda belediye gelmiş burayı da kaldıracak. Sorunumuz bu. Kanalizasyonumuz var elektrik aboneliğimiz var, çöp vergimiz var, atık çöp vergimiz var yasal olarak çalışıyoruz. İllegal çalışmıyoruz. Sadece ricamız belediye eğer bu hurdacıları kaldıracaksa gelsin bize 3-5 ay müsaade etsin, bu müsaade esnasında bize yerimiz göstersin, tesisimizi nereye yapacağımızı göstersin. Eğer ekonomik güzü yoksa bizde elimizi taşın altına koyalım beraber yapalım sitemizi" dedi.
Dört çitilciye yer yapmakla olmuyor
Esnaf Rıfat Yıldırım da, yıllardır belediye başkanlarından yer istediklerini vurgulayarak, "Ahmet Çakır belediye başkanı olmadan önce bize oy verin size yer verilim dedi. Kaç yıl oldu Ahmet Bey milletvekili oldu 2 tane belediye başkanı geçti şu halimize bire bakın, çamur ve pislik içerisinde yaşıyoruz. Şatafatla iş yapmayın, dört çitilçiye yer yapmakla tamam onlara da lazım ama bize de bakın. Bu sektörde Malatya'da 3 bin insan ekmek yiyor. Trilyonlarca para dönüyor. Lütfen bizimle ilgilenin" diye konuştu.
Kış günü yıkmak olur mu?
Hurdacıların bulunduğu alanın sahiplerinden Selahattin Ayhan ise, "Bu yapılan iyi bir şey değil. Önce hurdacılara yer verilip site yapılması lazım, sonrada taşınması lazım. Pat diye bu kış günü içeride tonlarca mal varken gelip yıkmak olur mu böyle bir şey. Biz yol yapılsın demiyoruz, site yapılsın ondan sonra yol yapılsın. Biz şuan için yolu onaylamıyoruz. Hangi belediyenin problem çıkardığını bilmiyoruz. Mal sahibi olarak tavsiye etmiyoruz" şeklinde konuştu. Mal sahiplerinden Mehmet Çoşanay da, açılacak yolun acil ve an bir yol olmadığını, esnafa yer bulunduktan sonra yolu gelip yolun açılması gerektiğini söyledi.