Hünnap: Malatya'da Yetişen 'Ölümsüzlük Meyvesi'!
Malatya'da yetişen hünnap meyvesi, sağlığa olan sayısız faydalarıyla dikkat çekiyor. 'Hünnap giren eve doktor girmez' sözünün yer aldığı haberde, bu meyvenin kansere karşı koruyucu etkisi başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, hünnap üreticisi Ahmet Yıldırım'ı ziyaret ederek meyvenin önemini vurguladı.Başta kanseri önleyici etkisi olmak üzere birçok hastalığa ve sağlık sorununa iyi gelen Hünnap meyvesinin "ölümsüzlük" meyvesi olarak bilindiğini kaydeden Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, meyvenin taze olarak tüketilmesiyle birlikte, pekmez, sirke, ezme ve hünnap kurusu yapılarak katma değeri arttırdığını söyledi.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Battalgazi İlçesi Kemerköprü Mahallesi'nde, başta kanseri önleyici etkisi olmak üzere birçok hastalığa ve sağlık sorununa iyi geldiği bilinen "Hünnap Meyvesi" üreticisi Ahmet Yıldırım'ı bahçesinde ziyaret etti.
Akar, ziyaret sırasında Yıldırım'a; Bakanlıkça açıklanan "Tarımsal Üretim Planlaması, Sözleşmeli Üretim ve Yeni Destekleme Modeli" konularında bilgilendirmelerde bulundu.
8 dekar arazide yaklaşık dekara 1 ton verim elde ediyor
Yapılan ziyarette açıklamada bulunan Akar, "8 dekar arazide yaklaşık dekara 1 ton verim elde eden üreticimiz Yıldırım'dan bilgiler alarak pazarlama konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Genellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yaygın olarak üretilen hünnap, ilimizde Yıldırım tarafından alternatif ürün olarak üretilmektedir." dedi.
"Hünnap giren eve doktor girmez"
Hünnap meyvesi faydalarının saymakla bitirilemeyeceğine dikkat çeken Akar, "Hünnap giren eve doktor girmez. Sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan özellikleri ile hücresel sağlığı destekler ve stresi azaltıcı etkilere sahiptir. Lif, C vitamini, B vitaminleri ve antioksidanlar bakımından zengin olan Hünnap; kemikleri güçlendirirken, uykusuzluktan, kan dolaşımına birçok hastalığın tedavisinde kullanılmakta. Hünnap meyvesi taze olarak tüketilmekle birlikte, pekmez, sirke, ezme ve hünnap kurusu yapılarak katma değeri arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.
Hem sağlık açısından önemli bir meyveyi yetiştiriyor hem de şehrin tarımsal üretimine katkı sağlıyor.
Yıldırım'ın, hünnap üretimiyle hem sağlık açısından önemli bir meyveyi yetiştirdiğini hem de şehrin tarımsal üretimine katkı sağladığını belirten Akar, Bakanlık olarak, hünnap gibi sağlıklı ve değerli ürünlerin üretimini desteklemeye ve çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Hünnap Meyvesi Nedir?
Hünnap, genellikle Asya ve Orta Doğu ülkelerinde yetişen, ancak Malatya gibi farklı coğrafyalarda da üretilen bir meyve türüdür. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler ve stresi azaltır. Ayrıca, hünnap pekmezi, sirkesi ve kurusu gibi farklı ürünlere dönüştürülerek katma değeri artırılabilir.
Hünnap Meyvesinin Faydaları
Kansere karşı koruyucu etkisi
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Sindirimi düzenler
Stres azaltıcı etkisi
Uykusuzluğa iyi gelir
Kan dolaşımını düzenler
Kemikleri güçlendirir