Hekimler grevde

Türkiye'de her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart'ta bu yıl doktorlar ve aile hekimleri, sağlıkta şiddet, düşük ücret ve ağır iş yüküne karşı sorunlarını dile getirmek için dün, bugün ve yarın grevde olacak. Grev ile ilgili açıklamada bulunan Doktor Hümeyra Güzel, 14 Mart Tıp Bayramı'nda bayram yapmayıp, yas tuttuklarını belirterek, 'Kendimizi dışlanmış, kovulmuş ve hakarete uğramış hissediyoruz! Bizler ''giderlerse gitsinler'' denmeyi hak edecek ne yaptık?' dedi.

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanan doktorlar ve aile hekimleri, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla basın açıklaması düzenleyerek üç günlük iş bırakma eylemi başlattı. Doktor ve aile hekimleri adına basın açıklaması yapan Doktor Hümeyra Güzel, 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde anayasal ve demokratik bir haklarını kullanarak iş bıraktıklarını kaydetti.

Mesleğimize küstürüldük

Güzel, hekimlerin, savaşta, salgında, depremde, selde, yangında “önce hastam” diyerek, hastasını; canının önüne koyarak büyük fedakarlıklarla, hayatını bu mesleğe adadığını söyledi. Güzel, günden güne itibarsızlaştırıldıklarını ifade ederek, “Özlük haklarımız elimizden alındı. Her gün hakarete ve insanlıkla bağdaşmayan şiddete maruz kaldık. Tıbbı hata ve tıbbi komplikasyonu birbirinden ayıramayan malpraktis yasası yüzünden mesleğimize küstürüldük. Hastayı muayene edecek kadar zaman verilmeden 3-4 dakikada bir hasta bakmaya zorlandık. Pandemide haftalarca ailemizden uzak kaldık, ön cephede hayatımızı hiçe sayarak hizmet ettik ve şerefli vatansever meslektaşlarımızı şehit verdik ama yine şiddete uğradık! Toplumun yararını ve insan sağlığını gözeterek sağlık sistemindeki sorunları dile getirdik; ancak doğruları konuştuğumuz için bize sahip çıkması gereken devletimiz tarafından dokuz köyden kovulur gibi ülkeden kovulduk!” dedi.

Haklarımızı sonuna kadar savunacağız

Güzel, şeye rağmen ülkeden, milletten vazgeçmediklerini gibi haklarından ve mesleki onurundan da vazgeçmediklerini belirtti. 14 Mart Tıp Bayramı'nda bayram yapmayıp, yas tuttuklarını vurgulayan Güzel, “Çünkü kendimizi dışlanmış, kovulmuş ve hakarete uğramış hissediyoruz! Sayın Cumhurbaşkanımıza soruyoruz; Bizler ‘'giderlerse gitsinler'' denmeyi hak edecek ne yaptık? Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz: Bizler hak ettiğimiz hekimlik onuruna yakışır muamele görmeyi istiyoruz. Bizler bu vatanın evlatları olarak ötekileştirilmeyi kabul etmiyoruz. Yıllardır gasp edilen özlük haklarımız, görmezden gelinen şiddet ve malpraktis sorunlarımız için mücadele veriyoruz. Kararlı bir şekilde hekimlik için mücadelen kaçmayacağız, haklarımızı ve itibarımızı sonuna kadar savunacağız” şeklinde konuştu.

Hekimler taleplerini sıraladı

Hekimlerin taleplerini sıralayan Güzel, “Hastane, ASM, ADSM'lerde güvenliğin gerçek anlamda sağlanması için güvenlik görevlileri ve gerekli araç, cihaz gibi donanım yeterli sayıda bulunması ve kurumlara kontrollü giriş sağlanması. Şiddete karşı mücadelede daha etkin, caydırıcı yaptırım ve usuller TCK ve CMK'da yer alacak şekilde düzenlenmesi, cezası kesinleşen faillerin sağlıkla ilgili sosyal güvenlik hakkından mahrum bırakılması. Malpraktis davalarında hekim ve diş hekimlerinin, hâkimler gibi güvence altına alınması. Kast unsuru olmadıkça, hekim hapis cezası ile yargılanmamalı ve tazminat hekime rücu edilmemeli. Hangi uygulamanın komplikasyon, hangisinin malpraktis olduğu konusunda kanuni tanımlamalar yapılması; hekimlik uygulamaları konusunda açılan davalar için özel olarak ihtisas mahkemeleri kurulması. Tüm hekim ve diş hekimleri arasında eşit işe eşit ücret anlayışı sağlanarak, aynı eğitim düzeyindeki hekimlerin statü farklılıklarından doğan ücret ayrımlarının kaldırılması. Genel bütçeden ödenen ve emekliliğe yansıyan, insani bir hayat kalitemiz için tek kalem maaş düzenlemesi. Ek göstergenin en az 7200 e çıkarılması ve emeklilik katsayısı uzman hekimlerde 40,000 pratisyen ve diş hekimlerinde 33,000 olarak düzenlenmesi. Aile Hekimliğindeki sözleşme ve ödeme yönetmeliği derhal geri çekilmesi. Aile hekimlerinin cari gider ödeneklerinde %100 artış yapılması. Aile hekimliği için açılacak tüm binalar idare tarafından kamu binası olarak tedarik edilmesi ve aile hekimlerine tahsis edilmesi. Nöbet saatlerinde 24 saati geçmeyecek şekilde düzenleme yapılması ve hekimin nöbet sonrası kullandığı izin için, ücretinde kesinti yapılmaması. Nöbet ücretlerinde 3 kat artış yapılması. İcap nöbetlerinde saat sınırı kaldırılması ve tutulan saat kadar ödensin” diye konuştu.

Bakmadan Geçme