Hekimhan cevizi tescillendi
Malatya'nın Hekimhan ilçesinde yetiştirilen ve dünyaca ünlü kaliteye sahip olan Hekimhan cevizi tescillendi.
TÜRK Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) geçen yıllarda başvurusu yapılan ürünlerden Hekimhan Cevizi coğrafi işaret tescili aldı. TÜRKPATENT tarafından yayımlanan 15 Ağustos 2018 tarihli Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde, coğrafi işaret tescili başvurusu yapan Hekimhan Cevizinin tescilinin yapıldığı açıklandı. Türkiye'nin yöresel ürünleri arasında coğrafi işaret tescili yapılan yeni 6 ürün Karacadağ pirinci, Coğrafi işaret tesciliyle koruma altına da alınan bu yöresel ürün, TÜRKPATENT tarafından onaylanan logolarıyla satılabilecek.
BANAZI ÜZÜMÜ DE TESCİL BEKLİYOR
Malatya Valisi Ali Kaban tescil sürecinin olumlu olarak sonuçlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Başvuru ve değerlendirme sürecine teknik yönden katkı sunan İnönü Üniversitesi'ne, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü'ne, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Yeşilyurt İlçe Müdürlüklerine teşekkür ediyorum” diye konuştu. Hekimhan Cevizinin tesciliyle Malatya Kayısısı, Arapgir Köhnü Üzümü, Arapgir Mor Reyhanı ve 2017'nin Aralık ayında yine Fırat Kalkınma Ajansı adına tescil edilen Malatya Dalbastı Kirazı'yla birlikte toplamda 5 tescilin gerçekleşmiş olduğunu belirten Vali Kaban, mevcutta tescil bekleyen Banazı Karası Üzümü başvurusunun da kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu ifade etti.
TİCARİ DEĞERİ ARTMIŞ OLACAK
Vali Kaban, ürünün ve üretildiği yörenin ülke çapında tanıtımını sağlayarak ticari değerinin arttırılmasına katkı sunan coğrafi işaret korumasının, orta ve uzun vadede ürünün ekonomik değerine ve Malatya'nın tanıtımına katkı sağlamasının beklediğini belirterek, “Bu bağlamda Fırat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Malatya'nın coğrafi işaret için potansiyel teşkil eden ürünlerini değerlendirmek ve başvuru yapmak üzere 2014 Ocak-Mart ayları arasında çalışma başlatılmış, Malatya'da coğrafi işaret başvurusu için gerekli teknik ve bilimsel çalışmalar anlamında belli bir aşamaya gelmiş ürünlerden 3'ü için başvuru sürecine geçilmiş ve bugün itibari ile 2 ürünün tescili yapılmıştır. Bundan sonraki süreçte tescili yapılan ürünlerden daha fazla katma değer elde edilmesine yönelik üretim, işleme, paketleme, pazarlama aşamalarında ilgililerin bu farkındalıkla hareket etmesi önemlidir. Bu amaçla 26.02.2018 tarihinde valiliğimizde başkanlığımda tarafların katıldığı geniş katılımlı bir toplantı yapılarak ilimiz genelinde 18 adet ürünün tescil işlemi başlatılmıştır. Bir an önce sonuç alınması için çaba sarf edilmektedir. Bu vesileyle tüm paydaşlarımızı konuyu aynı hassasiyet ve işbirliği içinde sahiplenmeye davet ediyorum” dedi.