Hedefimiz eşitlik

CHP Malatya Kadın Kolları İl Başkan Yardımcısı Serpil Venüs, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçası olduğunu belirterek, 'Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz eşitliktir' dedi.

5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin ardından 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü olarak kabul edildi. CHP Malatya Kadın Kolları İl Başkan Yardımcısı Serpil Venüs, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının yıl dönümünü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Venüs, yaptığı açıklamada, “Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, 23 Nisan 1920'de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekilleri vardı. Oysa Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı için verilen milli mücadelede kadınlar ve erkekler yan yana, omuz omuzaydı. Takvimler 5 Aralık 1934'ü gösterdiğinde ise biz kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün ifadesiyle; 'kadının kurtuluş devrimi gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89. yıl dönümü. Kutlu olsun! Birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşayan kadınlar, 1935'te gerçekleşen seçimlerde aday oldu ve oy kullandı. Akın akın sandıklara koştu. Büyükşehirlerde kadın ve erkeklerin oy kullanma oranı birbirine çok yakındı. 17 kadın milletvekili Meclis'e girdi. Bir yıl sonraki ara seçimde kadın milletvekili sayısı 18'e çıktı. O dönem. Meclis'teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu ve parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sıraya yerleştik. Bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, kadınlar hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya. Parlamentolar Arası Birlik'in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Haziran 2023 raporuna göre, Türkiye'de kadınların siyasete katılımı OECD ortalamasının da gerisinde kaldı. Raporda, Finlandiya'da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64,3 iken. Türkiye'de bu oran yüzde 5,9 'dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulu'nda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore'den sonra, Bakanlar Kurulu'nda ise Çek Cumhuriyeti'nden sonra geliyoruz” dedi.

Seçme ve seçilme hakkını eşitlik mücadelesinin parçası

Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçası olduğunu ifade eden Venüs, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz eşitliktir. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde "fermuar yöntemi" ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti. Bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Şu anda Partimizin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine'nin yarısı kadın, yarısı erkeklerden oluşuyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme