Hazırlık ödeneği güncellenmeli

Eğitim Bir Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Söylemez, Eylül ayında ödenecek eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin miktarlarının güncellenmesi gerektiğini belirterek, 'Eğitim öğretime hazırlık ödeneği, ekonomik gerçeklere uygun olarak güncellenmeli ve de Mili Eğitim Bakanlığında çalışan herkese ödenmelidir' dedi.

657 sayılı devlet memurları kanununun 32. maddesine göre devlet okullarında görev yapan öğretmenlere, her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere Eylül ayında öğretim yılına hazırlık ödeneği veriliyor.

Eşitsizliğe yol açıyor

Eğitim Bir Sen Malatya 1 No'lu Şube Başkanı Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez gazetemize yaptığı açıklamada, eğitim öğretim döneminin başlaması nedeniyle verilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin miktarlarının güncellenerek, tüm eğitim çalışanlarına bir maaş olarak ödenmesi gerektiğini söyledi. Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin Mili Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) çalışan herkese ödenmesi gerektiğini ifade eden Söylemez, Eğitim çalışanları arasında eşitsizliğe yol açan bu durumun bir an önce giderilmesi gerekiyor. Çözüm ise tüm eğitim çalışanlarına 1 maaş tutarında ödemesinden geçiyor” dedi.

TÜFE değişim oranında artırılmalı

Söylemez, “Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretmenlerin fiilen yürüttükleri görevin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek ders araç ve gereçleri ile şahsi ihtiyaçlarının teminine katkıda bulunmak, böylece etkin ve verimli çalışmalarına olanak sağlamak amacıyla ödenmektedir. Ancak toplu sözleşmenin akdedildiği 2021 Ağustos ayından bu yana TÜİK Temmuz 2022 verilerine göre TÜFE değişim oranları bir önceki yılın (2021) Aralık ayına göre yüzde 45,72, bir önceki yılın (2021) aynı ayına göre yüzde 79,60, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 49,65 oranında artmış bulunmaktadır. Bu durum, 2021 Ağustos ayında akdedilen toplu sözleşmede öngörülmüş öğretim yılına hazırlık ödeneği miktarının satın alma gücünün, ödeneğin amacını yerine getiremeyecek şekilde aşırı düşmüş olduğunu ortaya koymaktadır. Enflasyonun beklenenin üzerinde yükselmesiyle öğretim yılına hazırlık ödeneği miktarı da satın alma gücünün altında kaldı. Ödeneğin amacını yerine getiremeyecek şekilde aşırı düşmüş olduğu ortadadır. Bunların da güncellenmesi gerekir. Zaten Eğitim-Bir-Sen olarak 2021 Ağustos ayında akdedilen toplu sözleşmede bu durumu öngörmüştük. 2022 ve 2023 yıllarına münhasır öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden tutarda artırılmasını istiyoruz. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na başvurularımızı yaptık” diye konuştu.

Yorumlar 1
Erkan 28 Ağustos 2022 19:41

İmza atarken hava atıyorsunuz yetkili sendika temsilcisi .şimdi ne oldu da güncellensin diyorsunuz .öğretmene sınavı getiren siz itibarını düşüren siz şimdide 2 kuruşun hesabını mi yapıyor sunuz.

Bakmadan Geçme