Hayvancılık OSB'de arsa tahsisleri başladı
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya hayvancılıkla kalkınacak. Yazıhan İlçesinde kurulacak olan Hayvancılık OSB ile aynı dönem içerisinde 16 bin 500 büyükbaş hayvanın yetiştirilmesi amaçlanırken yatırımcılara yer tahsisine başlandı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, başarının gelmesi durumunda kapasiteyi 30 bin başa çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde büyük acıların yaşandığı Malatya hayvancılıkla kalkınmayı amaçlıyor. Yazıhan İlçesinde kurulacak olan Hayvancılık OSB ile Malatya'nın yanında bölgenin de et ihtiyacının karşılanması hedeflenmekte. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, projenin yılsonuna kadar tamamlanacağını, arsa tahsislerinin başladığını belirterek, sektör paydaşlarını projeye davet etti.
99 işletme olacak
İlk çalışmalara Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Yazıhan Belediyemizin birlikte yapmış olduklarını ifade eden Başkan Özcan, "Malatya'da hayvancılık OSB kurulması amacıyla çalışma başlamıştı. Tabi bunun paydaşları olarak TSO ve Malatya Ticaret Borsası ile Büyükşehir Belediyemiz diğer belediyeler ve Tarım Bakanlığı çalışmaları sonucunda 2022 Kasın ayında ihaleye çıkıldı. İlk etapta 99 işletmeye arsa tahsisi gerçekleştirilecek. Bir yandan et entegre tesisi soğuk hava depoları güneş enerjisi tesisi bir yandan biyogaz tesisi ve kaba yem fabrikası olan bir kompleks çalışması başladı. Özellikle valiliğimizin başkanlığında Yazıhan Kaymakamımız Kutsal Hanımla birlikte burada arsa tahsislerinin başlaması konusunda önemli çalışmalar yapıldı ve başladı" açıklamalarını yaptı.
Tam teşekküllü tesis
İlk tahsislerimizi gerçekleştirdiklerini söyleyen Özcan, "Malatya'da hayvancılık sektöründe hizmet veren profesyonel anlamda bu konuda organize sanayi bölgesi içerisinde bir yer edinip projelendirerek hayvan beslemek isteyen herkese sesleniyoruz. Yazıhan İlçesi Mısırdere mahallesinde bulunan Hayvancılık OSB'deki arsa tahsislerine başlanmıştır. Yatırımcı arkadaşlarımızı da buraya davet ediyoruz. Mutlaka buradaki arsa tahsislerinden faydalansınlar. Devletimizin yapmış olduğu OSB'de gerek enerji, gerek yol ve alt yapı konusunda bir yetiştiricinin ihtiyacı olan ve işletme kurmak isteyen herkesin tüm ihtiyaçları karşılanmıştır. Hayvan gübresi ile de biyogaz tesisi kurulmuş bir alandan bahsediyoruz. Büyükbaş hayvancılık yapan ve kırmızı et üretimi gerçekleştiren herkesi davet ediyoruz" ifadesini kullandı.
2024'te hizmette
Deprem dolayısıyla projede ufak gecikmeler yaşanabileceğini işaret eden Özcan, "İhaledeki şartnameye göre önümüzdeki aralık ayında firma burayı teslim edecekti. Depremden dolayı kısa bir süre gecikme olabilir mi diye düşündük. Firmayla yapılan görüşmeler yıl sonuna kadar bitirileceği şeklinde. 2024 yılında besicilerimiz hayvanlarını besleyecekler. Hayvancılık OSB konusunda Diyarbakır bizden önce kurdu. Bu bölgede ikincisi kuruluyor. Malatya tarımda olduğu gibi hayvancılık konusunda da bölge illerinde önde geliyor ve daha da gelişecek" dedi.
600 bin hayvan var
Malatya'daki hayvan sayına değinen Özcan, " 300 bini küçük, 300 bini de büyükbaş olmak üzere 600 bin hayvana ev sahipliği yapıyor. Et üretimi ile tüketimi mutlaka sağlıklı bir şekilde bir noktaya gelmesi gerekiyor. Burada en büyük hedefimiz kendi kendine yetebilme noktasında ihtiyacımızı sağlayıp fazlasını diğer bölgelere taşımak istiyoruz. İlk etapta toplam 16 bin 500 hayvan yetişecek. Başarıyı sağladığımız anda bu kadar daha hayvan yetiştirecek alan var. O zaman diğer etaba geçeceğiz. İkinci etapta buradaki kapasiteyi 30 bine kadar çıkarabiliriz. Burada yetiştirici ve yatırımcıların yapacağı yatırımların görülüp değerlendirilmesi gerekiyor. Devamında ikinci etaba geçiş yapacağız" bilgisini verdi.