Hayat şartları iyileştirilmeli
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 'Yaylalarda yaşayan vatandaşların hayat şartlarının iyileşmesi, sorunlarının çözümü için kamu kurum ve kuruluşlarının da alanlarında gerekli yasal ve fiziki düzenlemeleri yapmaları gerekmektedir' dedi.
Başkan Akın gazetecilerle birlikte Sivas ili Divriği ilçesi sınırları içerisinde Yama Dağları üzerinde yer alan Yazıhanlı yetiştiricilerin kullandıkları yaylaları ziyaret etti. Akın, birlik teknik heyeti ile birlikte üreticilerin daveti üzerine gerçekleştirdiği ziyarette üreticilerin taleplerini dinleyerek sorunları yerinde inceledi. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından karşılanan Akın ve beraberindekiler, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Üreticiler adına konuşan Ekrem Karadoğan, “Yazıhan Boztepe Mahallesi'nde yetiştiricilik yapıyorum. Örnek bir yetiştirici de olmaya çalışıyorum. Ekibiyle birlikte Sivas sınırları içerisinde yer alan bu yaylamıza gelen başkanımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Bu yaylalarımız da sosyal yaşantımız çok kısıtlı. İhtiyaçlarımızın başında tuvalet banyo ve mesken geliyor. Geçici meskenler kurulursa biraz daha olsa Lüks değil ama insanca medenice yaşamak istiyoruz. Gerçek Sayın Birlik başkanlarımız gelip bunları görerek sahada bizim sorunlarımızı yetkililere iletiyor” dedi.
Çocuklarımız burada rahat yaşasın
Başkan Akın'a yaptığı destek ve çalışmalar için teşekkür eden Karadoğan, “Masada oturan bir başına olmadığı için kendisine teşekkür ediyorum. Yaylalarımızdaki yaşadığımız en büyük sorunların başında elektrik geliyor yollarımız kısmen iyi ama güneş panelleri Birde fayda görüyoruz ama daha verimli bir elektrik kullanmak istiyoruz. Birliğimizin kuruluşundan bu yana gerek elektrik panelleri gerek diğer ürünler ve çalışmalar ile fuar çalışmaları ile bize yardımcı olan birliğimizin bütün elemanlarına herkesin huzurunda teşekkür ediyorum. Burada bir tuvaleti ancak branda ile yapabiliyoruz. Sosyal alanlarımız çok kısıtlı. Biz zaman zaman alışmışız ama çocuklarımız artık burada daha rahat yaşamak istiyor” şeklinde konuştu.
Ürünlerimiz iyi gelişti
Karadoğan, “Süt mamullerinde ise bir nebze de olsa bölgede gezici olarak çalışan bir mandıracı var. Sütlerimizi bunlara vererek geçimimizi tahmin etmeye çalışıyoruz. Sütleri işleyip peynir olarak veriyoruz. Mandıra peynirini kilosunu 10 12 liradan satıyoruz. Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak kurslar açarak bizleriz sertifikalı çoban yaptı. Ben şimdi çobanlık bir desteği alıyorum 5 bin TL SGK'mın komplesini yatırıyorum. Bu projede çok memnunuz aynısının eşlerimize olmasını istiyoruz. Hayvanların satışında bu yılın fiyatları iyi. Kilo olarak karkas yaparak 35 ile 40 lira arası satıyoruz. Canlı olarak 500 TL'den aşağıda kuzu yoktur. Fiyatlar Bu yıl iyi eğer böyle kalırsa fiyatlardan memnunuz. Kurbanlık hayvanların satışında da hisse Bu yıl 1 yaşındaki kuzuyu 1000 liraya satmayı düşünüyoruz. Anaçlar bin 500 TL civarında satılır. Bu fiyatlardan aşağı olursa da bu işi yapan insanları da kurtarmaz” dedi.
35 bin civarında hayvan var
Ekrem Karadoğan, “Yaylamıza yaklaşık 30-35 bin civarında hayvan var. Burada hayvan bakan aile sayısı ise 50 60 civarında. Burada 100'e yakın aile var. Tabii Yama Dağı deyince bu bölge geniş bir bölge. Yaylalar bir arada değil de suyun durumuna göre değişik alanlarda yer alıyor. Her bir yaylada 3-4 sürü var. Yaylalarımız da herhangi bir güvenlik sıkıntımız yoktur. Bizim bölgemiz ayrıca Radar bölgesi olduğu için burada güvenlik daha da rahat. Güvenlik konusunda en ufak bir sıkıntımız yoktur. Burada Teröre meyilli bir aşiret olmadığından bu projede şuana kadar en ufak bir sıkıntı ve bir olay yaşanmadı. 150 yıldır buraya kullanıyoruz burada böyle bir şey yoktur” diye konuştu.
Ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar
Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise burada yaptığı konuşmada, üreticilerin sıkıntılarını bildiklerini belirterek, “Yayladaki büyük sıkıntılardan bir tanesi sosyal ihtiyaçlar ile alakalı tuvalet banyo yolu ihtiyacı genel anlamda enerji elektrik başta gelmektedir. Burada milli hâsılaya en fazla katkı sunan küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Otların boş yere çürümesinin ekonomiye hiçbir katkısı olmuyor. Ancak küçükbaş hayvan yetiştiricileri bu anlamda desteklenirse buralarda yetişen bin bir çeşit otu hayvanlarına yedirerek hem üretici anlamında hem de Türk ekonomisine katkı anlamında çalışmalar yapıyorlar. Bu anlamda üreticilerimize tebrik ediyorum. Çeşitli sıkıntılar ve zorluklara rağmen buraları kullanan yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü burada üreticilerimiz hem hayvanlarını besliyor hem kırkımlarını yapıyor. Ayrıca elde ettikleri sütlerini değerlendiriyor kırkımlarını yapıyor ve ürünlerini değerlendirerek hem kendi, hem de ülke ekonomisine katkı sunuyorlar” şeklinde konuştu.
Üreticilerimize destek olmaya çalışıyoruz
Akın, “Daha birçok talepleriniz olduğunu biliyoruz. Bunları her programda dile getiriyoruz sadece söyleme ile değil ekonomik anlamda da destek olmaya çalışıyoruz. Artık seçimler bitti bundan sonra çalışmalarımıza biraz daha ağırlık vereceğiz. Bulunduğumuz bölgemiz daha çok yazları misafir yetiştiricilerimizin kullandığı bir alandır. Ekrem Karadoğan'a ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Buradaki yaylalar Osmanlı döneminden beri kullanılmaktadır. Buradaki yetiştiricilerimizin sıkıntılarını çözmek bunları sesini dinlemek, Seslerini duymak, yol tuvalet banyo buradaki sosyal ihtiyaçları, hayvanların sulak ve tuzlukları gibi ihtiyaçlarına bir nebzede olsun katkı sağlamak için zaman zaman bu tür gezi programları düzenliyoruz” ifadesinde bulundu.
Pozitif ayrım uygulanmalı
İhsan Akın, “Bu anlamdaki destekleri buraya en iyi şekilde vermek lazım. Biz bunun çabasını veriyoruz Bildiğiniz gibi başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu tür üretimlere özel önem veriyorlar. Bu nedenle de daha fazla yetiştiricinin desteklenmesi lazım. Burada bayan yetiştiricilerinin önemli sosyal anlamda en fazla desteklenmesi gereken kişilerdir. Sosyal ihtiyaçlarının dışında bir de sigortası yapıldığı zaman çoban bulma anlamında daha rahatlayacaklar. Çobanın annesi ve kızı, evdeki kadınlar çok önemli. Bu anlamda da sosyal ihtiyaçlar ve araçlarla yerel yöneticilerin buralara gelip buraları görmesi lazım. Buradaki sıkıntıları yetiştiricilerin dinlemeleri lazım. Buralara gelip misafir olmaları lazım” dedi.
Milletvekillerimizi davet ediyoruz
Akın, “Yetiştiricilerimiz adına yöneticilerimizi davet ediyoruz. Sıkıntıları birebir kendilerini görmelerini istiyoruz. Bazı projelerde panel, koyun kırkma makinesi, jeneratör gibi ürünlerle elimizden geldiğince katkı sunuyoruz. Ama bizim de hem sponsor hem de bütçe anlamında birçok eksikliğimiz sıkıntımız olabiliyor. Üreticilerimizin de dediği gibi, bu yüzden kaymakamlarımız, valilerimiz var illerimizden buralarda destek vermelerini istiyoruz. Gıda ve su olmadan hiçbir canlı yaşayamaz bunlarda üretiliyor doğal hayvancılık var. Burada organik hayvancılık var. Buradaki hayvanlar bin bir çeşit otlarla besleniyorlar. Yerel yöneticilerin bu anlamda üreticilerimize desteklemeleri bekliyoruz. Önemli olanı eksiklikleri gidermektir. Sadece konuşmak değildir. Buraya sadece konuşmak için gelmedik bir nebze de olsa yetiştiricilerimizin dili ve onların sesi olmak için buraya geldik. Ayrıca buradaki bütün arkadaşlara bizleri Misafir ettikleri için teşekkür ediyoruz haklarını helal etsinler diyoruz” diye konuştu. Yaylayı ziyaret eden misafirlere hayvansal ve doğal ürünler ile yapılan yemek ikramının ardından program sona erdi. Geziye katılanlar dönüş yolunda, ısırgan otu, dağ kekiği, altın otu gibi bitkiler toplayarak Malatya'ya döndü.