Hatay ve Kahramanmaraş asbest tehlikesi için kolları sıvadı: Malatya çalışmalara geç kaldı
Hatay ve Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat 2023'teki depremlerden sonra asbest tehlikesine karşı şehir merkezlerinden uzak alanlara kurulan enkaz geri dönüşüm tesislerinde, günlük 4'er bin ton moloz ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Binlerce binanın yıkıldığı Malatya'da ise geri dönüşüm tesisi 2026'da hizmet vermesi bekleniyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş ile büyük yıkıma uğrayan Hatay'da, afette yıkılan veya sonrasında kontrollü şekilde yıkımı yapılan binaların enkazından çıkan malzemenin geri dönüşümü için Japon Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde ve iki kentin valilikleri tarafından yürütülen "Deprem Enkazının Çevreye Duyarlı Yönetimi ve Tehlikeli Atıkların Güvenli Bertarafı Projesi" uygulamaya konuldu.
Proje kapsamında asbest tehlikesinin önüne geçmek için şehir merkezlerinden uzak alanlarda, Hatay'ın Altınözü ile Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçelerinde enkaz geri dönüşüm tesisleri oluşturuldu. Her iki tesiste günlük 4'er bin ton deprem molozu, makine ve el yordamıyla ayrıştırılıp geri dönüşüme kazandırılıyor.
6 Şubat depremlerinde Hatay’dan sonra en fazla yıkıma uğrayan Malatya’da ise Enkaz Geri Dönüşüm Tesisi, 2025 yılı yatırım programına alınmasına rağmen henüz çalışmalara başlanılmadı. Enkaz yığınına dönen kentte İller Bankası’nın devam eden projeleri arasında yer alan tesisin 2026 yılında hizmet vermesi planlanıyor.