Hasta geri çevrilmiyor
Randevusuz gelen hiç bir hastayı geri çevirmemeye çalıştıklarını dile getiren Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, 'MHRS'den randevu alamayan hasta hastaneye gittiği zaman hele de ilçeden geliyorsa, yaşlı ise kesinlikle geri çevrilmiyor. Garantisini verebilirim. Aynı gün randevu alamayan önce başhekime gitsin randevu alamazsa gelsin bizim yanımıza. Biz bir şekilde hekimlerimize hastalarımıza baktıracağız' dedi.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) randevularının çok geç olduğu iddialarına cevap veren Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, randevusuz gelen hiç bir hastayı geri çevirmediklerini söyledi. Bentli, Malatya Eğitim Araştırma Hastanesine(MAEH) bağlı semt polikliniklerinin fazla olmasından kaynaklı yoğunluğun oluştuğunu belirterek, “Bazı branşlarda bizim semt polikliniklerimizin fazla olması nedeniyle, belli bir kadromuz var. İki üç tane eksik olabiliyor. Bir dönem sonra atanacak olmalarına rağmen ondan önce ayrılmış doktorlarımız oluyor. Bazen doktor sayımız yetersiz olabiliyor ama ana branşlarda yetersiziz demiyoruz. Semt polikliniğimiz fazla. Mesela Pütürge, Fırat, TOKİ ve Battalgazi olmak üzere 4 tane semt polikliniğimiz var. Bu randevu süresi uzayanların hepsinin de o semt poliklinikleri dahil hastaneyle birlikte 5 yerde ana branşlarımız çalışıyor. Pütürge Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinin (MAEH) bir semt polikliniği olarak geçiyordu. Geçtiğimiz haftalarda bakanlıkla yazışmalarımızla birlikte Pütürge'yi tekrar müstakil bir hastane haline getirdik. Oranın yeni kadrosu gelene kadar buradan destek vereceğiz. Ama destek kendi hekimleri gelince bitecek. Biraz daha rahatlamış olacağız. MAEH çok fazla alana yayılarak hizmet verdiğimiz zaman bazen yoğunlukta olduğu zaman bu süreleri uzatabiliyoruz" dedi.
Randevu alamayan bize gelsin
Randevusuz gelen hiç bir hastayı geri çevirmemeye gayret ettiklerini söyleyen Bentli, “Bazı doktorlar MHRS dışı hasta bakmayabiliyor çünkü yasal olarak diyor ki ben bir hastayı 8Dk. Muayene edebilirim. MHRS' ye göre 38-40 tane hasta dışında baktıramıyor. Çoğu hekimler yardımcı oluyor. Şuan bakan en az 70-80 hastaya bakıyor. Genel itibariyle bütün hekimlerimiz özveriyle çalışıyor. MHRS'den randevu alamayan hasta hastaneye gittiği zaman hele de ilçeden geliyorsa, yaşlı ise kesinlikle geri çevrilmiyor. Garantisini verebilirim. Bana sosyal medyadan yazan hasta oluyor aynı gün randevusunu alıyoruz. Biz bu konuda iddia ediyoruz. Aynı gün randevu alamayan önce başhekime gitsin randevu alamazsa gelsin bizim yanımıza. Biz bir şekilde hekimlerimize hastalarımıza baktıracağız. Bunu suiistimal etmek doğru değil, özellikle yaşlı ve uzaktan gelmiş, bakıma muhtaç hastaları kesinlikle biz elimizden geleni yapıyoruz. Dediğim gibi tabi bu acil olaylarda" diye konuştu.
Bir hasta yılda ortalama 9 kez sağlık kuruluşlarına başvuruyor
Hastanedeki yoğunluğun birinci basamağı hastaların az kullanmasından kaynaklandığını vurgulayan Bentli, “Türkiye'de her bir hasta yılda 9 kez sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Malatya'nın ortalaması da aynı. Türkiye ortalamasından birinci basamağa 3 kez başvururken bizde 2 kez 7 kez de ikinci ve üçüncü basamağa başvuruyor. İlimizde birinci basamağı kullanmamız Türkiye ortalamasının altında. İlimizdeki tanılara bakacak olursak Eğitim Araştırma Hastanesinde Üniversite Hastanesinde girilen tanılar %60-70'ı birinci basamakta da tedavi alabilecek hastalıklar. Kalan %30'luk dilimde zorluk yaşıyor. Acile günlük 3 bin başvuru var. Sadece bizim hastanemize, Üniversite Hastanesine 250 civarı. Asıl bizim en çok kafa yorduğumuz şeylerden biri birinci basamağa başvuru oranını artırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Eskiden sadece MEAH'ta engelli raporu verildiğini hatırlatan Bentli, iki haftadır Yeşilyurt'ta da haftada bir gün engelli raporu vermeye başladıklarını ifade etti.