Hasar tespit yeniden mi yapılacak?

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Yaşanan depremlerde hasar tespit kararlarına itiraz eden yapı sahipleri mahkemeye başvuruyor. Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alan konut sahipleri, karar tutanağını yapılara asmaya başladı. Yapılan itirazlar nedeniyle yıkımı durdurulan binalar, hem yıkımların geç ilerlemesine hem de ağır hasarlı durumda olanlar tehlike saçıyor. Binlerce ağır hasarlı binanın olduğu kentte, itirazlar mahkemeye taşınırsa, akıllara hasar tespit işlemleri yeniden mi yapılacak? Sorusunu getiriyor. 

6 Şubat tarihli depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da yıkım kararı verilen binalar için hak sahiplerinin yaptığı itirazlar sonucu mahkeme yürütmeyi durdurdu. Hak sahipleri, hasar tespitlerinin yetkililer tarafından 5 dakikada yapıldığını, kısa sürede hasar tespitinin mümkün olmadığını ileri sürerek iptal istemiyle dava açarak yürütmeyi durdurdu. Mahkeme tarafından verilen karar tutanağı yapılara asılmaya başlandı. Ancak, ağır ve orta hasarlı binaların yıkılmaması tehlike saçmaya devam ediyor. Yürütme kararı ile tehlike saçan binaların yıkımının durdurulduğunu belirten Battalgazi İlçesi Niyazi Mahallesi Muhtarı Nilgün Tekatlı, “Orta hasarlı binalar ya da ağır hasarlı binalar mahkeme kararıyla yıkımı durduruluyor. Durdurulunca yıkım bitmiyor. Malatya bu yüzden geride kaldı. İtirazlar yüzünden geç ilerliyor. Bazı vatandaşlarımız ağır hasarlı binalarını kurtarmak için uğraşıyorlar. Mahallemizde ağırdan orta ve az hasarlıya çevrilmiş ve kiraya verilmiş binalarımız mevcut” dedi.

İnsan yaşamının önemi yok mu?

Tekatlı, Niyazi Mahallesinde 224 binanın bulunduğunu ve bu binaların yüzde 95'inin ağır hasar aldığını ancak bazı hak sahiplerinin ağır hasarlı binaları orta ve az hasara çevirerek kiraya verildiğini söyledi. Tekatlı, “Bina sahiplerinin birçoğu evlerini ağır hasardan hafif hasara çevirebilmek için çevre ve şehircilik bakanlığına müracaat ettiler. Bu şekilde ağırdan orta ve az hasarlıya çevrilmiş binalarımız mevcut. Hatta şu anda ağır hasarlı binamızın biri az hasarlıya çevrilip kiraya verildi. Kira bedeli olarak 10 bin lira istiyorlar. Esnaf ve vatandaş iş birliği yapıyor. Bir binada 24 daire varsa bu 24 daireden nedense iki kişi itiraz ettiği zaman o bina çevriliyor. Bizim de anlamadığımız mesele de bu. Geriye kalan ailelerin hiç mi önemi yok” şeklinde konuştu.

Dükkanımızı kiraya vereceğiz içinde biz bulunmayacağız

Dışarıdan bakınca binaların ağır hasarlı olduğunu dile getiren Tekatlı, “Genelde dükkân sahipleri ya binanın sahibi oluyorlar ya da müteahhit oluyorlar. Kendilerinde nedense itiraz etme gereği görüyorlar. Ben inşaat mühendisi değilim anlamam ama gördüğüm kadarıyla kolonu kopmuş bir binanın itirazı ne kadar kabul edilmiş olur. O binaya ne kadar aileyi toplayabilirsin. Biz bunu insanlarla. Konuştuğumuz zaman bize söylenen şunlar, "ne de olsa biz esnafız, dükkanımızı kiraya vereceğiz, içinde biz bulunmayacağız " diye konuşuyorlar. Maalesef böyle tartışmaları da görebiliyoruz. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalardan kaç tanesi döndü şu an net bir bilgi yok. Çünkü insanlar e-devletten bakıyor. Ramazan Bayramından önce elimize 57 tane binanın yıkım kararı elimize ulaşmıştı. 57 binanın içerisinde bile itiraz edilen binalar mevcut” diye konuştu.

Ağır hasarlı olduğunu görmek için mühendis olmaya gerek yok

2020 yılında yaşanan Elazığ depreminde ağır ve orta hasarlı binaların itirazlar sonucu hafif hasara çevrildiğini belirten Tekatlı, 6 Şubat depreminde binaların bir kısmının çöktüğünü aynı sonuçların tekrar yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Tekatlı, ağır ve orta hasar verilen binaların yaklaşık 60 yıllık olduğunu belirterek, “2020 depreminde çevre ve şehircilik ekipleriyle mahallemizi gezmiştik. Mahallemizi gezdiğimiz esnada ağır hasarlı binaların ertesi sabah geri hasarsıza çevrildiğini gördük. Zaten bir tane bina Kahramanmaraş depremlerinde yıkıldı. Can kaybı da bu binada oldu. Demek ki Malatya genelinde bu kadar yıkımın olmasının sebebi 2020 depreminde, Malatya'daki ağır hasarlı binaların az hasarlıya ve hasarsıza çevrilmesinden dolayı. Binalar zaten 50, 60 yıllık, bunun nesine itiraz ediyorsunuz. Zaten betonu un olmuş dökülüyor. Binaların ağır hasarlı olduğunu görmek için mühendis olmaya gerek yok. Ancak bizim insanlarımız. Ellerini vicdanlarına koymadan sadece nefisleriyle hareket ediyorlar. Ne kadar kurtarırsak o kardır hesabı yapıyorlar. Sadece paranın hesabını yapıyorlar. Dünya paranın üzerine kurulu değil” dedi.

Ayrıştırma yasaklandı ama hala devam ediyorlar

Yerinde ayrıştırma işleminin yasak olmasına rağmen devam ettiğinin altını çizen Tekatlı, “ Yerinde ayrıştırma valilik tarafından yasaklandı ama nedense ayrıştırmalar devam ediyor. Şikâyet ediyoruz para cezası kesiliyor ancak yarım saat sürmeden tekrar devam ediyorlar. Allah hepimizin. Yardımcısı olsun. Malatya böyle olduğu sürece, bizler suskun olduğumuz müddetçe, hakkımızı aramadığımız müddetçe bu iş uzayacak” şeklinde konuştu. Yerinde dönüşümün TOKİ tarafından yapılmasını istediklerinin altını çizen Tekatlı, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, açıklamasında sizler özel müteahhit tutacaksınız, müteahhit ne zaman bırakırsa biz devam edeceğiz kelimesini kullandı. Bu bizi şahsen üzdü. Buraya kadar her şey iyiydi. 500 hibe, 700 kredi bunlar iyiydi. Fakat müteahhit siz bulun demesi bizi çok sıkıntıya düşürdü. Müteahhitler maalesef o fiyata biz binaları yapamayız diyorlar. Mevcut ekonomik krizden dolayı bu fiyata yapamayacaklarını söylüyorlar” diye konuştu.

Yorumlar 6
Efe 12 Ağustos 2023 00:36

Her şey güzel söylüyorsunuz da ne bi konteyner ne de erken teslim edilecek bir ev yok millet ev bulamıyor oturmak için önümüz kış deprem oldurmese o soğuk hava kış ayi bizi zaten öldürecek evim az hasarlı dışarda kalıp acı çekmekten se depremde evimde ölürüm daha iyi

... 10 Ağustos 2023 18:26

Cahiller yine yorumlara üşüşmeden şunu yazayımda belki okuyan bir iki kişi bilinçlenir. Binaları gezen teknik elemanlar ağır hasarlı dış görünüşe sahip binalara ilk tespitlerde hızlıca hasar durumunu verip geçtiler. Kalın yapılmış sıvalarda sıva çatlakları derin gözükmesine rağmen sıvayı kaldırdığınızda aslında arka tarafta hiç bir şey olmadığını görebiliyorsunuz. Hızlı tarama yapılması istendiği için ilk ekipler üstün körü işlem yaptı. Vatandaş tanıdığı inşaat mühendislerine sorunca bilinçli olanlar o sıva çatlaklarını yerinden söktü ve bu binada bir şey yok git itiraz et dediler ve hafife dönüşler oldu. Bu durum gayet doğal. Tam tersi de olabilir. Hiç bir yerde tespit edilememiş çatlaklar vatandaşın göstermesi ile tespit edilip ağır hasara da çevrilebilir. Bu demek değil ki birileri hile hurda ile işlem yapmadı. Ama bu sürecin doğal olduğunu bilin.

Naim 10 Ağustos 2023 18:07

Göz var nizam var kolon kırık dükkan sahibi itiraz ediyor gözlerini para bürümüş caniar gitmiş umrundamı

FKAM 10 Ağustos 2023 15:54

10 dk yüzeysel bakarak 2 kere az hasaradan sonra menfaat peşinde olan kişi yarım saat sonra tek olarak gidip gelen kişyi bulup ağır hasara dönderdi 8tane inşaat mühendisi ünüversite bilim adamları nasıl ağır hasar verilmiş denildi erzuruma istanbul ve ankarada çevre şehirdekilerde ağır hasarlı değil raporu inceledikten sonra ağır hasar değil denildi mahkeme sonucu uzun olacak biz ortada geziyoruz tekrar incelensin

Sakin 10 Ağustos 2023 08:43

Muhtar hanım sözünün nerelere gittiğini anlamamış. Bir kişi itiraz ediyor o binayi agirdan hafife ceviriyor, diğerleri düşünülmüyor vs.. diyor! peki bina gerçekten hafif ise.. Orta hasarlı binalarda oturmayı bırakın tamirat bile yasak bir muhtar olarak orta hasarlı binada oturanlar varsa! gerekli mercilere iletiniz.yazacak çok şey var lâkin bu işler çok su götürür.

Uğur TAŞTEPE 10 Ağustos 2023 07:55

Muhtarımız mülk sahiplerine sitem ediyor. Peki bu binalara ağır hasarı veren kim devletin teknik elemanı peki hafif hasara veya orta hasara dönmesini sağlayan kim yine devletin teknik elemanı burada sormak lazım nasıl oluyor da ağır hasar raporu verilen bir bina itiraz sonucu hafife dönüyor. Ya ağır hasar raporu veren teknik eleman görevini kötüye kullanıyor yada ağır hasarlı binayı hafife dönmesini sağlayan teknik eleman görevini kötüye kullanmış oluyor. Bu nu sorgulayan yok.

Bakmadan Geçme