Harita Paylaşıldı! A'dan Z'ye Güncel Deprem Bilgileri… (Yedisu Fayı Ne Durumda)
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nin yayınladığı 24 Nisan ve 24 Mayıs dönemi deprem etkinliği haritasını paylaştı.
Demirtaş, Türkiye’nin bir şehrinde 7 büyüklüğünde bir deprem olabilir diye açıklama yapanları sert bir şekilde eleştirerek, A’dan Z’ye kadar madde şeklinde yaşanan depremlerin hangi aşamada olduğunu, son verilerin nasıl olduğu hakkında açıklama yaptı.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,
“A'dan Z'ye 1 aylık deprem meteorolojisi uyarısı !
a-) Afrika levhası dalmaya devam ediyor, Girit-Rodos arasında oldukça hareketli, büyük depremlere gebe olabilir
b-) Afrika levhasının dalması ve dalan yayın geriye doğru çekilmesi sonucu Ege-Batı Anadolu gerilmeye devam ediyor.
c-) Ege ve Batı Anadolu'daki gerilme güneyden kuzeye doğru Gökova Körfezi; Kuşadası Körfezi ve Midilli adasındaki depremleri tetiklemeyi sürdürüyor. 2017'de Karaada civarındaki 6.5'luk deprem nedeniyle Gökova Körfezi'nin doğusu büyük bir depreme gebe olabilir.
d-) Hisarönü Körfezi-Marmaris koylarını sınırlayan bazı kısa faylar üzerinde 5.0-5.0'luk depremler yaşanabilir.
e-) 30 Ekim 2020 Sisam depremi (M 6.6) Kuşadası Körfezi'ni oldukça hareketli hale getirmiş olup; gözünü İzmir ve çevresindeki 17 faya dikmiştir.
f-) 2020'den bu yana tetiklemeye çalıştıkları bu 17 faydan birini her an tetikleyebilirler. İzmir fayını tetikletemeyince, Tuzla fayının suskunluğunu bozdular, her an M7.2 üretmeye hazır bomba haline getirdiler.
g-) Midilli adası hem KAFZ hem de Batı Anadolu'daki K-G gerilme sonucu, güneyinde 12 Haziran 2017'de olan M=6.5'luk deprem sonucu son yıllarda oldukça hareketli ve kuzeyinde çok sayıda depremler üretmeye devam ediyor. Bu nedenle Bababurnu açıkları büyük bir depreme gebe olabilir.
h-) Batı Anadolu'nun altındaki kabuk incelmesine bağlı olarak magma ceplerindeki ergimiş sıvı göçlerine bağlı olarak Biga ve Akhisar-Kırkağaç civarında 22 Ocak 2020'den bu yana 5.500'den fazla minik-küçük depremden oluşan deprem fırtınaları olmaya devam ediyor.
i-) 1967 Mudurnu Vadisi (M 7.2) ve 17 Ağustos 1999 (M 7.6) depremleri sonrası, Armutlu bloğunu güneyden sınırlayan ve özellikle 1065'den bu yana 959 yıldır deprem üretmeyen KAFZ'nun orta kolu olan Geyve-İznik-Mekece-Gemlik fayı büyük bir depreme gebe sismik boşluk olarak bekliyor.
j-) Nitekim Mudanya açıklarında 4 Aralık 2023 günü Mw=5.1 ve 250'den fazla artçı; Gemlik Körfezi'nde 4.1'lik depremle devam eden bir deprem fırtınası yaşanması, özellikle İznik-Mekece parçasının yakından izlenmesini gerektirmektedir.
k-) 17 Ağustos 1999 depremi sonrası 25 yıldır deprem beklenen Marmara bölgesi; 1999 (M7.6) ve 26 Eylül 2019 Silivri açıklarındaki M 5.8'lik deprem stres yüklemesine karşın 25 yıldır sessizliğini korumaya devam ediyor.
L-) Üstelik stres yüklenmesine ve 1766'dan bu yana 258 yıllık gebe olmasına karşın, kendi bildiği matematik kurallara göre hareket etmeye; henüz periyodunu doldurmadığı için de depremini üretmiyor.
m-) Arap Levhası'nın KKD'ya doğru hareketi ve sıkıştırması sonucu Ölü Deniz Fayı harekete geçti ve 1164 yıllık suskunluktan sonra 6 Şubat 2023 günü 7.8'lik deprem üretti. Bu deprem en az 5 bin yıldır uyuyan Çardak fayında 7.6'lık bir depremi tetikledi.
n-) 6 Şubat 2023 (M7.8, M7.6) ve 24 Ocak 2020 (6.8) depremleri 250-300 km yarıçaplı bir alanda bölgesel deformasyona yol açarak stres düzensizliğine yol açtı ve bu bölgede çok sayıda tetiklenmiş bağımsız depremlere neden oldu.
o-) 6 Şubat depremleri sonrası aktif olmayan başta Savrun Fayı olmak üzere Kahramanmaraş Fay Zonu; Malatya-Ovacık Fay Zonu; Ecemiş Fay Zonu gibi faylarda 7.2 ila 7.5'luk depremleri tetiklemeye çalıştılar ama maalesef ölü oldukları için faylar bu hayali uyarıları dikkate almadı.
p-) 6 Şubat 2023 depremleri Ölü Deniz Fay Zonu ve Kıbrıs Yayı'ndaki stres dengesini değiştirdi. ÖDFZ'nin 1277 yıldır deprem üretmeyen Lübnan-Filistin-İsrail topraklarında uzanan segmentlerinde ve Kıbrıs GD'sunda Zafer Sismik Boşluğu'nda büyük depremler olabilir.
r-) 1784yılından bu yana 240 yıldır gebe olan Yedisu segmenti M=>7.0'lik bir deprem üretebilir.
s-) 23 Ekim 2011 Van depreminden (M7.2) bu yana, Van Gölü çevresi fayları çok hareketli; Erciş Fayı; Başkale Fayı-Saray Fayı-Tebriz Fayı kesişim bölgesi büyük bir depreme gebe olabilir.
t-) Amasya-Tokat-Çorum bölgesinde KAFZ'den ayrılan KD-GB gidişli faylar son aylarda 4.0 ila 5.6'lık depremler üretmeye devam ediyor. 6 Haziran 2000 Orta (Çankırı) gibi 6.0'lık depremler üretebiliyorlar. Bu bölgedeki fayların ne kadar uzun süredir gebe oldukları bilinmiyor.
u-) Zaman zaman Baf açıklarındaki gibi 6.5'a kadar deprem üreten ve sismik boşluk konumda olan Kıbrıs Yayı'nın Antalya Körfezi'ne de dikkat edilmeli; en son büyük depremi ne zaman ürettiği tam olarak belli olmadığı için, ne zamandır büyük bir depreme gebe olduğunu söylemek güç.
v-) Aşkale, Tercan ve Ardahan'dan geçen Kuzey Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde de büyük deprem(ler)e gebe olan parçalar olabilir.
y-) Varto'dan Şemdinli-Yüksekova fay zonunu da içine alacak şekilde İran topraklarına uzanan Ana Güncel Fayı'da büyük depreme gebe olabilir.
z-) Karadeniz açıklarında da zaman zaman 4.0 ve üzeri depremler olabilir.. Fakat büyük deprem üretir dedikleri faylar eski Paleotetis Okyanusu'nun kapanması sonucu ölü konuma geçen eski zayıflık düzlemleri olduğu için korkulacak bir durum yok” ifadelerini kullandı.
Dr. Demirtaş, "Zaman zaman Baf açıklarındaki gibi 6.5'a kadar deprem üreten ve sismik boşluk konumda olan Kıbrıs Yayı'nın Antalya Körfezi'ne de dikkat edilmeli; en son büyük depremi ne zaman ürettiği tam olarak belli olmadığı için, ne zamandır büyük bir depreme gebe olduğunu söylemek güç. Karadeniz açıklarında da zaman zaman 4.0 ve üzeri depremler olabilir, fakat büyük deprem üretir dedikleri faylar eski Paleotetis Okyanusu'nun kapanması sonucu ölü konuma geçen eski zayıflık düzlemleri olduğu için korkulacak bir durum yok," ifadelerini kullandı.