Hareketli olun
Malatya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından, '10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü' programı kapsamında Kongre Kültür merkezi önünde bir tören düzenlendi.
81 ilde eşzamanlı olarak düzenlenen programa katılan öğrencilere, su, elma, şapka, kalem, tişört hediye edildi. Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Recep Bentli, düzenlenen haftanın amacının birçok kronik hastalığın önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, fiziksel aktivitenin yararlarını anlatmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olduğunu söyledi. Bentli, sağlıklı bir topluma doğru atılacak en önemli adımlardan biri de fiziksel hareketsizlik ve kötü beslenme ile mücadele olduğunu belirterek, “Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla "Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" hazırlanmıştır” diye konuştu.
Teknolojik gelişmeler hareketi engelliyor
Fiziksel aktivitenin önemine de değinen Bentli, “Ancak çağımızda teknolojideki gelişmeler; yaşam koşullarını kolaylaştırmış fakat daha stresli ve hareketsiz bir yaşam biçimi oluşturmuştur. Obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünyada ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Hareketsizlik yüzünden her yıl 3,2 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Yeterince hareketli olmayan insanlar, tüm nedenlere dayalı ölümler açısından 20 ile 30 arası daha yüksek risk altındadır. Fazla kilo ve obezite; tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri ile insülin direnci üzerinde olumsuz metabolik etkilere yol açar. Ülkemizde bireylerin 72' sinin hareketsiz yaşadığı tespit edilmiştir. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın 58.4'ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma gibi gerekçelerle hareketsiz ‘geçirilen ortalama süre 6 saattir. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite kalp ve beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması ve bazı hastalıkların önlenmesinde ve iyileşmesinde son derece önemlidir. Bu nedenle gün içinde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak sağlığımız için önemli bir faktördür. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir” diye konuştu. Düzenlenen törene, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Kemal Şener, Kamu Hastaneler Birliği Başkan Yardımcılarından Dr. Ahmet Dağhan, Dr. Osman İçel, Dr. Mahmut Saraç, Zubeyda Erdoğan, Battalgazi İlçe Sağlık Müdürü Dr. Harun Kurt, Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Semra Karagöz, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.