Hal yasasını bekliyoruz
Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, 2018 Ekim ayından beri meclise sunulması gündeme gelen ve Ocak ayı içerisinde meclise sunulan 'Yeni Hal Yasası'nın beklemeye alınmasını olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
Sebze ve meyve ticaretinde köklü dönüşümler getirmesi beklenen hal yasası kapsamında yer alan bazı malzemelerin tüketici aleyhine olması itirazları üzerine tasarının beklemeye alınmasını değerlendiren Oda Başkanı Ümit Emre, “Bilindiği gibi hükümetimiz hal yasası ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidecekti. Tabandan gelen tepkiler bu işi biraz daha istişareye muhtaç olduğu yönünde idi. Bu yasanın hazırlanması biraz daha gerçeklerden uzak olduğu, beklemesi gereken bir konu olduğu için meclis gündemine gelen bu hal yasası biraz ötelendi. Hal yasasının ertelenmesi şuan için komisyoncu esnafımızı da olumlu yönde beklenti içerisinde sokmuştur. Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin komisyoncu var. Bunlar çalışanları ile birlikte 80 bin kişilik bir camiayı etkileyecek bu yasa. Bu yasanın ertelenmesi olumludur. Biraz daha üzerinde çalışması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Komisyonculara yer verilmeli
Hal yasasının mevcut haliyle çıkmasıyla komisyoncu tabir edilen esnafın devreden çıkarılacağını ve bunun büyük marketlere yarayacağını ifade eden Emre, “Ülkemizin mevsim şartları dikkate alındığında Adana ile Karadeniz arasında yaklaşık ürünlerin tezgâha çıkma farkı 40 günü buluyor. Örneğin bölgemizdeki bir tüketici Adana'daki ürüne ulaştığı gibi Karadeniz bölgesindeki ürüne rahatlıkla ulaşamaz. Bunlara ulaşım da ancak haller ile veya komisyoncular vasıtasıyla olur. Bu insanlar köylünün getirdiği ürünleri alarak devletin payını KDV sini ve vergisini ayırdıktan sonra küçük bir meblağ ile satan kişilerden oluşmaktadır. Bu komisyoncu olayı, Oto galeri gibi, ikinci elciler gibi, Şire pazarındaki kayısı alımları gibi değil. Bizim bunlara ihtiyacımız var. Bunlar denetlesinler, yasaya uygun yapılmasını sağlasınlar. Komisyoncu arkadaşlarımız daha rahat çalışma ürüne daha rahat nasıl ulaşabilir bu ürünleri tüketiciye daha rahat nasıl sunabilir bunun araştırılması gerekiyor. Bu ürünler küçük esnafa ulaşamayacağı için ulusal marketler burada büyük bir rant elde ediyorlar. Fiyatların bu kadar yüksek olmasının diğer bir sebebi de büyük marketlerden kaynaklanıyor. Türkiye'de gerek fiyat olsun gerek ekonomik gerek vergi açısından olsun bu marketlerinde yeni hal yasası ile birlikte ele alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.