Gençleri başıboş bırakmayalım

Psikoloji Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) uzmanı Ersin Temel, Malatya dahil büyükşehirlerde madde bağımlılığının diğer illere oranla daha yüksek olduğunu belirterek, 'Büyükşehirlerde madde bağımlılığı daha fazla. Çalışan anne ve babalar çocukları büyükşehirlerde takip etmesi daha zor. Özellikle maddi durumu olmayan veya anne babası olmayan kişileri birileri tuzağına düşürüyor' dedi.

23 yıllık PDR uzmanı Ersin Temel, gazetemize madde bağımlılığına karşı alınacak önlemler ile teşhis ve tedavi süreçlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. İşte Ersin Temel ile yaptığımız röportajdan kesitler:

NETHABER: Ersin Temel kimdir?

ERSİN TEMEL: Ersin Temel Psikoloji Rehberlik Danışmanlık uzmanıyım, 1995 yılından beri PDR uzmanı olarak görev yapmaktayım.2013-2018 yılları arasında Malatya Yeşilay kuruluşunda yer aldım. Halen Yeşilay Cemiyetinin içerisinde aktif olarak yer almaktayım.

NETHABER: Ülkemizde son yıllarda uyuşturucu bağımlılığı gençler arasında yaygınlık kazandı neler söylemek istersiniz?

ERSİN TEMEL: Uyuşturucu madde bağımlılığı genellikle varoş kenar mahallelerde, işsiz ya da herhangi bir sosyal aktivitelerde ye almayan insanlar arasında seçildiği görülmekte olduğunu bütün uzman arkadaşlarla hem fikiriz. Özellikle sosyal faaliyetlerde yer almayan hobisi bulunmayan, spor ve sanatla ilgilenmeyen insanların madde kullanımına meyilli olduğu gözlenmektedir. Özellikle küçük gruplar içerisinde sahipsiz insanları seçerek kendi taraflarına çekerek uyuşturucuya alıştırdıkları kanaatindeyim.

BONZAİ ÇOK UCUZA ALINABİLMEKTE

NETHABER: Madde bağımlılığı nedir?

ERSİN TEMEL: En küçük parça olan sigaradan başlar. Sigara, alkol daha sonra uyuşturucu madde olarak bilinen esrar, eroin, kokain son yıllarda daha çok sentetik uyuşturucu olarak bilinen bonzai çok çabuk ve ucuza alınabilmekte. Bonzainin sentetik uyuşturucular kapsamına girdiği uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Dört kusur madde içerisinde barındırmaktadır. Küçük dozlarda alıştırıldıklarında geri dönüşü ancak tedaviyle olmaktadır. Uyuşturucu madde kullanan herkes bağımlı olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İnsan hücresi vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına almakta.

NETHABER: Bireyi madde bağımlılığına iten sebepler? Madde bağımlılığın altyapısını oluşturan etkenler?

ERSİN TEMEL: Ebeveynlerini model almaktalar. Sigara, Alkol gibi madde kullanan varsa bunlara özenerek başlıyorlar. Arkadaş grubu özellikle çok etkili olmakta takıldığı mekanlarda kullandığı maddeler zamanla bağımlılığa götürmekte. İnançlar, değerler buna saygılıyız Milli Eğitim Bakanlığımızın son yıllarda uygulamaya koyduğu değerler eğitimi. Bizleri yaşantıyı, değerleri toplum olarak değerlere önem vermemiz gerekiyor. Komşuluk ilişkileri geliştirmemiz lazım. Yalnızlaşma ile başlar. Bir dal sigara, bir bardak alkol ya da şu maddeden bir defa al demeyle başlar. Vücut alışır, sürekli ister sonu gelmez.

İNSAN VÜCUDUNA BÜYÜK ZARAR VERMEKTE

NETHABER: Madde bağımlısı olduğunun belirtileri nelerdir?

ERSİN TEMEL: Ateş, terleme, titreme, bulantı, kusma, kontrolü kaybetme, saldırganlaşıp çevreye zarar verebilmekte hayal alemindeymiş gibi binanın en üst katına çıkıp kendini havuza gibi boşluğa atabilmekte. Kendisinin ne olduğunu vücudunu, beynini, bedenini hmediği için kendisine zarar verebilmekte. Böyle şuursuzca içilip kullanılan bir madde.

NETHABER: Bir eğitimci olarak okul önlerinde alınan önlemler yeterli mi?

ERSİN TEMEL: Valiliğimiz uyuşturucu madde kullanımıyla ilgili bir platform kurdu. Emniyet teşkilatıyla iş birliği içerisindeyiz. Gerek jandarma gerekse emniyet teşkilatımız özellikle okula giriş çıkış saatlerinde gerekli tedbirleri en üst seviyede almaktalar. Yeterli ve güvenli olduğuna inanıyorum ancak burada en önemli iş anne babalara düşmekte. Eğer aileyi bu konuda eğitirsek bireyleri de eğitmiş oluruz. Tedbirleri baştan almış olacağız. Bu durum birey biri beni gözetliyor, annem, babam, emniyet, rehber öğretmenlerim izliyor böyle bir durum daha caydırıcı bir hale geleceği kanaatindeyim.

SPORLARIN KISITLI YAPILMASINA SEBEP OLDU

NETHABER: Madde bağımlılığının önüne nasıl geçilebilir?

ERSİN TEMEL: Ünlü bir düşünürüm şu sözü, “Sivrisinekleri öldürmek yerine bataklığı kurutmak lazım'' etkili olabilir diye düşünüyorum. Eskiden okul sporları yapılmaktaydı. Daha sonra Gençlik Spor Bakanlığına devredildi bu durum sporların kısıtlı yapılmasına sebep oldu. İzcilik, dağcılık, bisiklet sporlarını özellikle belediyelerimizin bu sporlara yönlendirmesi lazım bu tür faaliyetlerin okullara geri kazandırmamız lazım. Gençler sanatsal ve sportif faaliyetlerle uğraşırsa boş zamanı kalmaz. Boşluk kabul etmekte. Özellikle okullarda kişinin yaşına uygun bilinçli eğitimler verilmeli. Okullar, sivil toplum örgütleri, Yeşilay gibi kuruluşların birlikte hareket ederek toplumu bilinçlendirmeleri. Aile bağlarının güçlü olması. Çocuğa şefkat ve sevgiyle yaklaşma, düşüncelerini hislerini ifade etmesi için olanak tanıması, kimlerle arkadaşlık yaptığını bilinmesi gerekmekte.

TAKİBİ OLMAYAN BİREYLERİ DAHA ÇOK PROFİL SEÇİYORLAR

NETHABER: Büyükşehirlerde madde bağımlılığı daha fazla sebepleri nelerdir?

ERSİN TEMEL: Büyükşehirlerde boşluk daha fazla, özellikle çalışan anne ve babalar, okula gönderiyorum veya çalışmaya gönderiyorum takibi mümkün olmuyor. Takip etmesi güçleşiyor. Çocuğun arkadaşları kim takıldığı mekanlar neresi kimlerle iletişim kurmakta onlarla birlikte olduğu içerisinde zamanını nasıl geçiriyor. Neler kullanıyor. Sigara, alkol, uyuşturucu madde kullanıyor mu? Onun bilincinde değil. Maddi yetersizlikleri olmayan veya anne babası olmayan kişileri birileri tuzağına düşürüyor. Takibi olmayan bireyleri daha çok profil seçiyorlar.

NETHABER: Bireyin madde bağımlısı olduğunu nasıl anlarız?

ERSİN TEMEL: Çok fazla uyku hali, çok fazla uyanıklık hali bu durumlar uyarı halleri. Hayattan bıkmıştık, bezginlik, insanlarla iletişim kurmama, dışarı çıkmama, yalnızlaşma hali. Bazı maddelerde tam tersi durum söz konusu bulunmakta.

ERKEN TANI KONULARAK TEDAVİ EDİLMEKTE

NETHABER: Teşhis ve tedavi süreçleri nasıl olmalı?

ERSİN TEMEL: Kan tetkikleri, idrar tetkikleri, ileri boyuttaki psikiyatrist kontrollerinde tespit edilebilir. Bu da erken tanı teşhis konularak tedavi edilmektedir. Aksi durumda ölüme kadar gidebilmektedir. Teşhis süreci önemli ebeveynleri tarafından, öğretmenleri ya da çalıştıkları kurumdaki yetkililer aracılığıyla tespit edildikten mutlaka bildirilmesi gerekir. Bu konuda Yeşilay cemiyetinin danışmalık hizmeti vermekte. Yeşilay danışma hattı (YEDAM) yardım isteyebilirler. Bölgemize en yakın merkez Şanlıurfa'da bulunmakta. Tedavi ve rehabilite edilmekteler. Bu süreçten sonra İŞKUR aracılığıyla topluma kazandırmaya çalışılmakta. Metropol şehirlerde bulunan AMATEM dediğimiz tedavi merkezlerde tedavi edilebilmekte.

NETHABER: Ebeveynler nasıl davranmalılar?

ERSİN TEMEL: Çocuklarına arkadaş gibi davranmalılar. Gittikleri yerlerden haberdar olmalılar. Kimlerle arkadaşlık ettiklerini bilmeliler. Çocuğun nereye gittiğinden haberdar olmalılar. Hangi mekanlara kimlerle gitmekte ve kullandığı herhangi bir madde var mı? Hangi maddeleri kullanmakta, özellikle bu durumları yakinen bilmeleri gerekmekte.

NETHABER Toplum olarak bizlere ne görevler düşmekte?

ERSİN TEMEL: Bireyi dışlamamalıyız, gençleri bağrımıza basmalıyız. Mahallelerimizde gençlik merkezleri, spor merkezleri, semt konakları açmalıyız. Sanat, spor, resim, müzik gibi etkinlikleri ön plana çıkarmalıyız. Eski mahalleli ruhunu getirmeliyiz.

NETHABER Son olarak sizin eklemek istedikleriniz var mı?

ERSİN TEMEL: Belediyelerimizin Yeşilay kurumuna sahip çıkmasını ve öncelik tanınarak mekan hazırlaması, iş birliğine gidilerek gençlerin hayata, topluma kazandırılması. Yeşilay'ın tüm faaliyetler çerisinde olması gerekmekte olduğunu düşünüyorum.

Bakmadan Geçme