Gelirimiz az
MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, Malatya'nın ekonomik anlamda kalkınması gerektiğini, ihracata daha çok önem verilerek, kuru kayısının yanı sıra diğer ürünlerde de çeşitliliğin arttırılması gerektiğini söyledi. Malatya'nın son 20 yılda dolar bazında hep aynı geliri elde ettiğine dikkat çeken Akçin, 'Malatya ihracatta yerinde saymaya devam ediyor. Malatya, büyükşehirler arasında ama milli gelirde 60. Sırada, gelirimiz az. Malatya'nın ekonomik bir sıçrama yapması gerekiyor' dedi.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen MÜSİAD Malatya 22. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Yunus Akçin, gazetemize, değerlendirmelerde bulundu. Akçin, ilk olarak, İsveç'te Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırıyı kınadı. Akçin, Malatya'nın son 20 yılda dolar bazında hep aynı geliri elde ettiğini ve ihracatta yerinde saydığını, Malatya'nın ekonomik anlamda bir sıçrama dönemine girmesi gerektiğine dikkat çekerek, ekonomik bir sıçrama için yerel yöneticilerin küçük esnafı desteklemesi gerektiğini belirtti.
Akçin, MÜSİAD olarak hedeflerinin ülke ve Malatya ekonomisini kalkındırmak olduğunu vurguladı.
12 Ocak 2023 tarihinde Malatya MÜSİAD'ın 22. Olağan Genel Kurulunun yapıldığını, tek listeyle seçim yapıldığını ve seçim sonucunda göreve geldiğini belirten Akçin, Malatya'ya hizmet etmek ve ülkeye faydalı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti. 1984 yılında Malatya'da dünyaya gelen eğitim hayatını Malatya'da tamamlayan ve ticaretle uğraşan Akçin, “Kuru kayısı ihracatı yapıyorum. Çeşitli kuruyemiş ihracatları yapıyorum. MÜSİAD hayatım 2006 yılında Genç MÜSİAD üyeliğiyle başladı. Türkiye'nin yüzüncü yılında da Malatya MÜSİAD başkanlığı nasip oldu. Malatya'da 10. Dönem Müsiad başkanıyım. Evli, 4 çocuk babasıyım” dedi.
Güzel şeyler yapmak istiyoruz
MÜSİAD'IN Türkiye'nin bütün illerinde ve büyük ilçelerinde şubeleri bulunduğunu, Dünyanın 130 noktasında iletişim noktası olan bir yapı olduğunu belirten Akçin, “MÜSİAD Mayıs ayında 33. Yılına girecek. Türkiye'de çok az örneği olan bir dernek. Biz MÜSİAD olarak geçmişini alarak, bu günün gerekliliklerini birleştirerek ortaya güzel şeyler çıkarmak istiyoruz. MÜSİAD olarak her iki yılda bir seçim yapılır. Seçimlerde 2 yıl üst üste seçilen başkan veya genel başkan 3 yıl seçilemiyor. Sürekli yenilik, yeni zihinler, ufuklar, vizyonlar ortaya çıkmış oluyor” diye konuştu.
Malatya ihracatta yerinde sayıyor
Malatya MÜSİAD'ın hedeflerinin arasında ekonominin ilk sırada yer aldığını belirten Akçin, “Öncelikle amacımız doğrultusunda ilerlememiz lazım. Ekonomiyi diğer gruplara göre önceliğimiz olarak belirledik. Malatya ekonomik acıdan gerçekten Türkiye'yle beraber büyümemiş bir il. Bunun iki verisi var. Türkiye ihracatı Ak Parti hükümete geldiği zaman 2002 yılında 25 milyar dolardı. En son bıraktığımız nokta 250 milyar dolar. Yani Türkiye ihracatta 10 kat büyümüş bir ülke. Malatya'da ise son 20 seneye baktığımızda 2021 ve 2022 yıllarını saymazsak 350 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. En son geldiğimiz noktada 2021'de 430 milyon dolarlık ihracat oldu. 2022 yılını ise 450 milyon dolarlık ihracatla kapattık. İhracatımız artmış gibi görünüyor. Rakamsal olarak da artmış bulunuyor ancak kuru kayısının 3 dolara standart satıldığı bir dönemde, 5 dolara satılmaya başlanıldığından dolayı kaynaklı bir artış var. Malatya son 20 yılda dolar bazında hep aynı geliri elde ediyor. Malatya ihracatta yerinde saymaya devam ediyor. Şehri geliştiren yerel yöneticilerdir. Yerel yöneticinin vizyonudur, attığı adımlardır” şeklinde konuştu.
Küçük esnafı koruyalım
Sanayi sitelerine öncelik verilmesi gerektiğini belirten Akçin, Türkiye'ye ekonomisinin yüzde 70'ini küçük işletmelerden oluştuğunu ve organize sanayi bölgelerinin çok maliyetli yatırımlar olduğunu, işletmelerin bireysel bir alan olduğunu toplu bir alan haline getirilmesi gerektiğini anlattı. Akçin, Malatya'daki yerel yönetimlerin küçük esnafın koruması gerektiğini vurgulayarak, “Yapılacak çok iş var. Yerel yöneticilerin mutlak suretle harekete geçmesi lazım. MÜSİAD olarak hedefimiz, amacımız, gayemiz ihracatı arttırmak. Çünkü ihracatımız olmazsa olmazımız. Sadece kuru meyve ağırlıklı değil başka ürünlerle alakalı yurtdışındaki bağlantı kuracağımız kontaklar var. Üyelerimizi daha da işin içerisine sokarak, yurt dışı seyahat yaparak buna vesile olacağız. İhracat arttığı zaman bütün hizmet sektörü de gelişecek. Malatya'da hizmet sektörü hiç gelişmemiştir. Biz sivil toplum örgütü olarak gördüğümüzü söylememiz lazım. Malatya gibi potansiyeli olan bir şehir. Ancak yereldeki girişimcilerimiz şehir dışına çıkıyor. Bu girişimcilerimizi burada tutmamız lazım. Çok markamız var. Malatya'nın yatırım noktasında yeterli yatırım almadığını düşünüyorum. Girişimcinin de istek ve taleplerini almamız onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Malatya'nın eksikliklerin söylememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Derdimiz Malatya'yı geliştirebilmek
Tüm kurumlarla eş güdümlü bir şekilde çalışacaklarını, Malatya'nın kalkınması için gerekli çaba ve gayreti göstereceklerini dile getiren Akçin, “Derdimiz Malatya'yı geliştirebilmek. Hedeflerimiz öncelik olarak ihracat ve ticaretin gelişmesi. Malatya'nın kalkındırmak anlamında çaba ve gayretimizi göstereceğiz. Seçimi kazandıktan sonra MÜSİAD genel başkanından istediğim bir şey vardı. Aslantepe'nin UNESCO'ya girmesiyle tüm Türkiye'de ve dünyadaki iş adamlarının katıldığı toplantının bu yıl Malatya'da yapılmasını talep ettik. Büyükşehir Belediye Başkanı çok memnun oldular bundan. Aslantepe'nin tanıtılmasının yanında gastronomiyi de tanıtmış olacağız. Bu talebimin karşılık bulacağına inanıyorum. Turizm noktasında çok zayıf bir iliz. Geliri hiç olmuyor desek yeridir. Turistlerin ilgisini çekecek genel anlamda kontrol edip turist nasıl çekebiliriz diye hazırlıklar yapmamız lazım turist gelirinin de gelmesi lazım” dedi.
Gelirimiz az
Akçin, MÜSİAD'ın gönüllü bir STK olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin 2023 yılında yeni bir yüzyıla girerken Malatya'nın ekonomik anlamda geri kalmamasını gidermek için çaba göstereceklerini aktaran Akçin, “Yapılması gerekeni yapacağız. Organize sanayi bölgesinden tutun da küçük sanayi sitelerine önem vereceğiz. Çevreyolunun bitmesiyle beraber şehirde farklı bir şey ortaya çıkacak. Malatya 28. Büyükşehir iliyiz ama milli gelirde 60. sıradayız. Gelirimiz az. Malatya'ya ekonomik bir sıçrama gerekiyor” ifadelerini kullandı.