Malatya'da depremden Kaçan Esnaf Yağmur Suyuyla Boğuşuyor!

Malatya'da 6 Şubat depremlerinde işyerleri yıkılan esnaflara Büyükşehir Belediyesi yanında Emlak Konut Geçici Çarşı'da verilen dükkanların arasındaki alana çatı yapılmadı. Bu durum kentte, son günlerde etkili olan yoğun yağışın dükkanları su içerisinde bıraktı. İşlerin en yoğun olduğum bayram arifesinde müşteriyle ilgilemeyen esnaf, arife günü su ile mücadele ediyor.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'da, işyerleri yıkılan bazı esnaflara Büyükşehir Belediyesi yanında verilen Emlak Konut Geçici Çarşı'da çatı sorunu devam ediyor. Dükkanlar arasındaki alana çatı yapılmak yerine file çekilmesi nedeniyle yağışlı havalarda su dükkanlara akıyor, esnaflar mağdur oluyor. Gazetemize konuşan esnaflar, yetkililere sorunun çözülmesi için başvuruda bulunduklarını ancak koca bir kış geçirmelerine rağmen soruna çözüm bulunmadığını dile getirdi. Yıl boyu arife günlerinde yoğun iş yapılabildiğini belirten esnaflar duruma tepki göstererek, "Sırtımızdan su akıyor mallarımız hep ıslandı" dedi.

Biriken sular göle dönüyor

Dükkanlarının önünün yağışlı havalarda biriken sulardan göle döndüğünü iddia eden esnaflar, branda yaptırdıklarını ancak yoğun yağışlarda biriken sulara engel olamadıklarını dile getirdi. Çatı yapılması için defalarca ilgili kurumlara başvurduklarını söyleyen esnaflar, "Üzerimize, sırtımıza su akıyor. Mallarımız hep ıslandı. Belediye ilgilenmiyor burayı boşlamış, belediyenin kendi yaptığı çarşıya çatı yapmasını istiyoruz. Seçim öncesi yapılmadı. Kimse sözünde durmadı. Mübarek Ramazan ayı arife günü. Uzun zamandır ilk defa bir arife günü iş yapacaktık o da yöneticilerin ihmalkarlığı nedeniyle kabusa döndü" açıklamasını yaptı.

Seçimden sonra yapacaklarına dair söz verdiler

Geçici iş merkezinde baharat ve bakliyat işi yaptığını belirten esnaf Fahrettin Aksuhan, daha önce esnafların kendi aralarında para toplayıp branda yaptırdığını ancak bunun geçici çözüm olduğunu ifade etti. Aksuhan, "Konteyner çarşının sakinlerindenim. Yağmur yağdığı zaman file çekildiği için su aşağı geçiyor. Vatandaşların geçmesi de sıkıntılı. Branda çektirdik. Geçici bir şey olması için çözüm olması için, o da olmadı. Gölet yapıyor ve alta geçiriyor suyu. Yalnız burayı yapan adamlar buranın kış memleketi olduğunu unutmuşlar kardeşim. Buraya bir file çekmişlerdi. Biz de esnaf olarak kendi aramızda para topladık. Herkes çadır çekti. Akar olmadığından dolayı üstlerde su birikiyor. Üstte su birikti mi aşağıya doğru şişiyor. Birisinin üstüne gelmesin diye temizleme yapıyoruz. Bayrama öncesinde he yağış var. Ne oldu. En çok para kazanacağımız zamanda mallarımız ıslanarak kötü oldu. Vatandaş ıslandığı için çarşıya girmiyor. Belediye yapsaydı buraya deseydi, esnaf başı iki milyar bir milyar para verin ben yapayım dese tamam. Biz gidip demir doğramacılara soruyoruz. Adamlar 20-25 bin TL istiyor dükkan başı. Ama toplu yaptırsaydık adam başı saca 2-3 bin verirdik. Adam başı bin 500 TL çadıra para verdik. Boşu boşuna gitti paramız. Bu çadırın dayanacağı bir sene abi... Talebimiz çatı yapılması lazım. Belediye buraya çatı yapmasını istiyoruz, parası ne ise veririz. Biz defalarca belediyeye gittik. Bizim sorunumuz çözülmedi. Seçim sonrası diye söz verdiler. Ne oldu? Koca bir hiç!" dedi.

Malatya'da yağış olmaz diye düşündüler

Yağan yağışların ürünlerini etkilediğini sorunun giderilmesi için belediyeden yardım talep ettiklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarının belirten bir başka esnaf ise, “ Ben 10 aydır da buradayım. Malatya'da yağış olmaz diye düşündüler sanırım. İdrak ederek burayı yapmamışlar. Filelerden dolayı biz esnaf olarak tekrardan belediyeye başvurduk. Belediye yapamayacağını söyledi, bizde kendi başımızın çaresine baktık. Muşamba çektik üzerine. Fakat muşamba da gördüğünüz gibi bir faydası olmadı. Bu da bizi çok etkiliyor ve sürekli ürünlerimizin üzeri ıslanıyor. Çünkü yığılma oluyor. Burası daha önce kapama değildi. Biz kendimiz çektik. Çünkü yaptıkları file olduğu için zaten damlatıyordu. Yağmur direk içeri giriyordu. Dükkan zaten küçük olduğu için bizim malzemelerimiz dışarıda olmadı mı olmuyor. Malzemeyi içeri alamıyoruz. Kış boyu tepemize su aktı. Bari bayramın hürmetine bize acısınlar” şeklinde konuştu.

Seçimde oy istediler

Esnaf Yusuf Şen ise çatıların akmasına geçici çözüm bulduklarını ancak verim alamadıklarını belirterek “Sorunumuz, çatıların akması, iş yerlerini su basması, biz de çadırdan yaptırdık ama. Yeterince verim alamıyoruz. Belediye ilgilenmiyor burayla, Burayı boşlamışlar. Seçim zamanı oy isterken sözler verildi. Tutan yok!” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme