Gaziantep, Moritanya'ya açılıyor!
Dünyanın en fazla makine halı üretimini gerçekleştiren ve 2024 halı koleksiyonlarını Afrikalılarla buluşturan GAHİB üyelerinden oluşan heyet ve Gaziantepli halıcılar Moritanyalıların ilgi odağı oldu.
Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ya Ticaret Bakanlığı'nın Uzak Ülkeler Projesi kapsamında Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyen Gaziantepli halıcılara yoğun ilgi gösteren Moritanyalılar, heyeti havalimanında karşıladı. Bugün gerçekleşen ikili görüşmelerde de adeta izdiham yaşanırken Başkan Zeynal Abidin Kaplan Moritanya'nın Türkiye için birçok sektörde önemli Pazar olabileceğini ifade etti.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Ticaret Bakanlığının Uzak Ülkeler Projesi kapsamında Afrika ülkelerinden Moritanya ve Senegal'e yönelik gerçekleştirdiği Sektörel Ticaret Heyeti'nin ilk durağı olan Moritanya'da büyük ilgiyle karşılandı. GAHİB heyetini havalimanında karşılayan Moritanya'lı halı ihracatçıları gerçekleştirilen ikili görüşmelere de büyük ilgi gösterdi. GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan görüşmelerin verimli geçeceğine inandıklarını ifade ederek sabahın erken saatlerinden itibaren GAHİB heyetiyle görüşme yapmak isteyen Moritanyalı halı ithalatçı firmaların temsilcilerinin görüşmelerin yapılacağı otele geldiğini ifade etti.
“En büyük hedefimiz uzak ülkeler”
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği'nin 27 kişiden oluşan heyeti bugün Türkiye'den Moritanya'nın başkenti Nuakşot'taki temaslarına başladı. Yenilikçi ürünlerin Moritanyalı halı ithalatçılarına tanıtıldığı B2B görüşmelerinde adeta izdiham yaşanırken Türk ürünlerine karşı Moritanya'da aşırı bir ilgi olduğu da ifade edildi. Görüşmelerin başarılı geçmeye başladığını ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, “Bugün Moritanya'nın başkenti Nuakşot'taki B2B görüşmelerimize başladık. Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz Sektörel Ticaret Heyetimiz 27 kişiden oluşmakta ve Gaziantep'te üretilen bütün halı çeşitlerini bugün Afrikalı alıcılarla buluşturuyoruz. İlgiden bütün firmalarımız memnun. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması ve yaşanan mali sıkıntıların çözümü için hepimiz her zamankinden daha fazla üretmek, ve ihraç etmek zorundayız. Bunun için yeni Pazar arayışlarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de devam edecek. Bugün ikili görüşmelerimizi tamamladıktan sonra Pazar araştırması yapacağız ve buradaki firmaların potansiyellerini görmek için firma ziyaretleri gerçekleştireceğiz. Moritanya sektörümüz için büyük bir Pazar olabilir” dedi.
Gaziantepli halı ihracatçılarının, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'taki temaslarını tamamladıktan sonra buradaki pazarları da mercek altına alacağı ve ardından Senegal'e hareket edeceği bilgisi alındı.