Fuara hazırız
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından bu yıl 10-14 Nisan 2019 tarihleri arasında Mişmiş Park Fuar alanında gerçekleştirilecek olan 13. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Makine Hayvancılık ve Gıda Fuarının tanıtım toplantısı yapıldı.
Kentteki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısına Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Malatya Tarım Platformu Koordinatörü Yunus Kılıç ve fuar organizasyonun paydaşları katıldı. 10- 14 Nisan 2019 tarihleri arasında açılacak olan fuara 90'ı Malatya içinden, 60'ı il farklı illerden olmak üzere toplam 150 firmanın katılacağı, katılacak firmalardan 38 tanesinin de uluslararası düzeyde firma olduğu belirtildi.
Malatya'ya katkı sağlamasını bekliyorum
Toplantının açılışında konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya'nın ve bölge illerinin beklediği bir fuar olduğunu kaydetti. Baruş, “Fuarlar sadece düzenlendiği il için değil çevresindeki bölge için de çok önemli organizasyonlardır. Fuarlarla ilgili sektör temsilcileri o sektör alanında faaliyet gösteren tüm insanlarla bir araya gelme fırsatı buluyorlar. Fuarlar ekonomik hayatımıza ciddi hareketlenme ciddi katkı sağlıyorlar. Malatya Tarım Fuarı'nın da bu yıl Malatya'nın hem ekonomi hayatına hem de sosyal hayatında iyi bir hareketlenmeye sebep olacağını düşünüyorum. Tarım sektörü ilimiz için çok önemli istihdamımızın yüzde 34 civarında geçimini sağlıyor. Tarım alanlarımızı birim alandan alınabilecek en fazla ürünü elde edebilen yapıya kavuşturabilirsek tarımdaki sulama da bu önemli faktörlerden birisidir. Hektar başına üretimi ciddi arttırmaktadır. Özellikle tarla bitkileri ve meyvecilik konusunda ki Malatya hem tarla bitkileri hem de meyvecilik konusunda gerçekten Türkiye'nin gıda üretimine önemli katkılar sağlayan bir il. Özellikle kayısı için sulamanın ne kadar stratejik olduğunu çok iyi biliyoruz. Yürütülen projelerle birlikte hem meyve alanlarımızın hem de tarla bitkisi alanlarımızın çok önemli bir imkâna kavuşabileceğimiz düşünüyoruz. Diğer taraftan hayvancılıkta çok önemli tabi ki ilimizde bu anlamda önemli projeler yürütülüyor sulama projeleri işin bir tarafı olduğu gibi özellikle nitelikli ve verimli üretim sağlamak için hem hayvancılıkta hem de tarla üretimi meyvecilik alanında önemli projelerimiz var” dedi.
Bölgenin lokomotif gücüyüz
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, Malatya'nın fuarlar şehri olmasının önemine değinerek, “Tarım ve hayvancılık Malatya'mızın önemli ve önde olduğu noktalardan birisidir. Dünya ne kadar ileriye giderse gitsin, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin gıda en önemli stratejik üründür. Önümüzdeki yıllarda da bunun stratejik önemi gittikçe daha fazla artacak. Biz de bu masanın etrafında konunun bütün tarafları burada. Bu aslında bizim bu fuara verdiğimiz önemi gösteriyor. Çünkü Malatya'mız bölgemizin aslında lokomotif şehridir. Biz bölgenin lokomotif gücüyüz. Bizim hızımıza göre Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Tunceli gibi bu bölgedeki insanlar bize bakıyor. Bizim koşma hızımıza göre onlar da adım atıyor. O yüzden bizim yaptıklarımız önce Malatya'mız için çok önemli ama daha sonra bölgemiz için ayrı bir önem arz ediyor” diye konuştu.
Her dönem çıtayı yükselteceğiz
Polat, “Nitekim Tarım Fuarımıza 30 ilden katılımın olması da bunu gösteriyor. Ziraat odalarımızın, Tarım Platformumuzun fuarı daha da şenlendirmek, daha verimli hale getirmek için çaba ve gayretlerini görüyoruz. Bundan nihayetinde odalarımız, platformumuz sivil kuruluşlar. Sivil inisiyatiflerin bu süreçlerde yer alması ayrı bir önem arz ediyor. Bu da Malatya'mızın güzelliğini gösteriyor. Tarım Fuarı'nın 13'üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Tarım Fuarı artık gelenekselleşmiş bir duruma gelmiş. Bundan sonra da inşallah 23'üncüsünü, 53'üncüsünü gerçekleştireceğiz. Ama her dönem çıtayı bir üst noktaya nasıl taşıyabiliriz, bunun gayreti içerisinde olacağız” dedi. Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın da, tanıtım kapsamında 20 kenti ziyaret ettiklerini belirterek, fuara katılacak olan firmaların 38 tanesinin uluslararası düzeyde firma olduğunu söyledi. Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise, Tarım ve hayvancılık ülkenin vazgeçilmezidir, geleceğimiz tarım ve hayvancılıktır diyerek platform paydaşlarını etkin bir şekilde fuara katılım sağlamaya davet etti. Malatya Tarım Platformu Koordinatörü Yunus Kılıç ise tarım fuarlarının teknoloji ile tarım fuarları ile teknoloji ile vatandaşımızı buluşmasını sağladığını ifade ederek, “Malatya'da 55 bin Çiftçi ailesine 11 Ziraat Odası olarak destek veriyoruz. Açılacak olan fuarlara katılarak, Malatya'yı tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise, tarıma daha çok destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Girdi maliyetin düşürülmesi ücretlerin belli seviyelerde tutulması bu tür fuarlarla mümkündür. Bu tür fuarlar Malatya'nın tanıtımı ve geleceği açısından da çok önemlidir” şeklinde konuştu.