Fiyatlar Dibi Gördü: 50 Kilo Kayısı 1 Çeyrek Altın Ediyor!
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın tarımında yaşanan sorunlara değindi. Kayısı fiyatının değerinin çok altında satıldığını ifade eden Ağbaba, 'Geçen yıl 17 kilo kayısıyla 1 çeyrek altın alınırken bu yıl 50 kiloyla 1 çeyrek altın alınabiliyor.' dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe Komisyon toplantısında Malatya’nın tarımında yaşanan problemleri dile getirdi.
Dünya kayısı üretiminde Malatya’nın büyük rolü olduğunu belirten Ağbaba, kayısı fiyatlarının geçen yıla oranla yarı yarıya düşmesine tepki göstererek şunları söyledi:
“Malatyalının ayakta kalması, hayatın normalleşmesi ve insanlarımızı Malatya’da tutabilmek için üreticinin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. “Kayısı" deyince akla Malatya geliyor "Malatya" deyince akla kayısı geliyor. Dünya kuru kayısı üretimini neredeyse tek başına Malatya karşılıyor. Ama bu yıl hem depremde yaşadığımız sorunlar hem de düşen fiyatlar nedeniyle çok büyük problem yaşıyoruz. Geçen yıl ortalama dalında yaş kayısı 40 TL'ye satılırken bu yıl 20 TL'ye satıldı. Iskarta kayısı 2 yıl önce 45 liraya alınırken bu yıl 15 liraya düşmüş durumda. 3 numara sarı kayısı 90 lira, 2 numara sarı kayısı 110 lira, 1 numara sarı kayısı 125'e kadar düşmüş durumda. Maalesef Malatyalılar "Kayısımız ayakaltı oldu." diyorlar.”
50 Kilo Kayısıyla 1 Çeyrek Alınabiliyor
Depremlerin ardından kayısının bu kez de olumsuz iklim şartlarından etkilendiğini belirten Ağbaba, çiftçilerin te derdinin bu seneki maliyetini çıkarmak olduğunu dile getirdi. Ağbaba, “Üreticilerin tek derdi bu yılki maliyetlerini çıkarmak. Kayısı üreticileri depreme dayanarak ayakta kalmaya, köylerini terk etmemeye çalışıyorlar. Yaklaşık 250 bin kişi Malatya kayısısından ekmek yiyor. Geçen yıl sarı kayısı 160 TL, gün kurusu 200 TL'ye alıcı bulurken bu yıl, şu an pazarda, sarı kayısının fiyatı ortalama 100 lira, gün kurusu ise 130 lira civarında alıcı buluyor. TÜİK enflasyonlarına göre baktığımız zaman bu rakamın çok geri olduğunu görebiliriz. Geçen yıl mazotun litresi 20 liraydı, bu yıl 43 lira. Geçen yıl işçilik 450 lira civarındaydı, bu yılki sezon başında 800 liraya, 900 liraya, hatta 1.200 liraya kadar çıktı. Geçen yıl 1 ton gübre 7.800 lirayken bu yıl 14.500 lira; 1 ton çiçek ilacı 300 lirayken bu yıl 1.000 lira. Ve şöyle bir rakam söyleyeyim ki ne anlama geldiğini anlayabilelim. 1 kilo kayısıyla 8 litre mazot alınırken şu anda 1 kilo kayısıyla 3 litre mazot bile alınamıyor. Geçen yıl 10 kilo kayısıyla 6 ton çiçek ilacı alınırken bu yıl 10 kilo kayısıyla.1 ton ilaç ancak alınabiliyor. Geçen yıl 17 kilo kayısıyla 1 çeyrek altın alınırken bu yıl 50 kiloyla 1 çeyrek altın alınabiliyor.” dedi.
Bakanlık Destek Vermeli
Dünyada rekabetin zorlaştığını vurgulayan Ağbaba, Malatya kayısının yeterince tanıtılamadığını vurguladı. Kayısının dünyada tanıtılması için Bakanlıktan destek beklediklerini ifade eden Ağbaba, “Malatya’nın ve kayısının dünyayla rekabet etme şartları zorlaştı, Şu anda Özbekistan gibi ülkelerde kayısı 2,5-3 dolara kadar düşmüş durumda. Dolayısıyla biz, rekabet edemiyoruz. Dünya pazarında yoğun olarak girmek için yeterli derecede reklam, bilgilendirme, afiş, pazarlama çalışması yapılıyor. Bunlarda Bakanlığımızın öncülüğünde ilgili kurum ve kuruluşların STK’lere destek vermesini sizden rica ediyoruz. Malatyalının ayakta kalması, hayatın normalleşmesi ve insanlarımızı Malatya’da tutabilmek için üreticinin sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bu konuda gereken desteği görmek istiyoruz.”diye konuştu.
Kayısıya Sahip Çıkılmadı
TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi)’nun Malatya’ya sahip çıkmadığını aktaran Ağbaba, çiftçilerin TARSİM’le de sorunlar yaşadığını kaydetti. Ağbaba, şu şekilde konuştu:
“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü burada, ona çok yüklenmek istemiyoruz. O, Malatya'ya hizmet etti, uzunca yıllar il müdürlüğü yaptı, çok da sevdiğimiz bir bürokrattır ancak Toprak Mahsulleri Ofisi ve Bakanlık maalesef depremde Malatya'ya sahip çıkmadı. Ben, kendi kişisel imkânlarımla bazı Cumhuriyet Halk Partili belediyelere enkaz altında kalan kayısıların bir kısmını satın aldırdık ama Toprak Mahsulleri Ofisi maalesef kayısıda Malatya'ya destek olmadı. Ayrıca TARSİM’le ilgili de çiftçilerin genel bir memnuniyetsizliği var, bunun da araştırılmasını sizden rica ediyoruz.”