Fiyatlar arasında uçurum var
Malatya'da üreticilere, 'Sözleşmeli Besicilik Projesi' anlatıldı. Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, üreticilerin özlem duyduğu bir proje olduğunu, proje hayata geçirildiği takdirde üreticiye katkı sağlayacağını söyledi. Taneli, et fiyatlarıyla ilgili olarak, 'Fiyatların güncel olması gerekiyor. Karkas etin maliyeti 120 lira, Et Süt Kurumunun verdiği fiyat 100 lira arada çok büyük bir uçurum var, eskiden kasabın karı sakatattı şimdi maalesef sakatatı bırak, yağ da gidiyor, üretici bundan da mustarip, bu da devletin suçu' dedi.
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Et Süt Kurumu tarafından üreticilere , ‘Sözleşmeli Besicilik Projesi' anlatıldı. Birlik binasında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Bingöl Et Kombinası Müdürü Burhan Coşkun, üreticilere, projenin içeriği hakkında bilgilendirmede bulunarak, üreticilerin ön taleplerini aldı.
Besici için bir fırsat
Genel müdürlüğün sözleşmeli besicilik modeli üzerinde durduğunu dile getiren Coşkun, “Burada amacımız üreticiyi desteklemek, besiciyi maliyetlere ezdirmemek, besiciyi garantiye almak projedeki amacımız bu hem üretici hem de bizim için iyi bir proje olacak. Burada önce varsa talepleri alacağız, aldıktan sonra müdürlüğe sunacağız, uygun görüldükten sonra 3 ay içerisinde kesime başlayacağız. Bizde kesime gönderme mecburiyetiniz yok. Piyasaya da verebilirsiniz. Bu proje besici için ideal bir fırsat” dedi.
Et fiyatları güncel olmalı
Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Taneli, et fiyatlarının maliyetlerinin altına düşmemesi için bu tür projelere üreticinin özlem duyduğunu vurgulayarak, “Bundan besicilerimiz daha önce ciddi anlamda fayda sağlamıştı. Bu modelin söylendiği şekilde hayata geçirilirse, önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda besiciye katkı sağlayacak, kar edecek. Yıllardır biz bunu dile getirdik. Güncel fiyatların olması lazım. Yem fiyatları ne kadar giderse gitsin, fiyatlar yeterki güncel olsun. Karkas etin maliyeti 120 lira, Et Süt Kurumunun verdiği fiyat 100 lira arada çok büyük bir uçurum var, üretici zarar gördüğü için bırakmak zorunda kaldı. Eğer Sözleşmeli besicilik modeli uygulanırsa üretici zarar etmez, ben bakanımızdan umutluyum. Arpada stokçuluğa karşı uygulanan sistem ette de uygulanırsa üretici piyasaya ezdirilmez, en güzel şekilde hayvan besleriz” dedi.
Devletin suçu
En ucuz etin Türkiye'de olduğunu savunan Taneli, “Geçen hafta yurt dışına gittim ve en ucuz etin Türkiye'de olduğunu gördüm. Her şeyin bir maliyeti var. Çökelek kaç lira, markette aynı tezgahta fiyatı aynı. Ciddi anlamda sıkıntılar var. Türkiye'deki et fiyatlarının her ay revize edilmesi gerekiyor. Bu şekilde üretici ezilmez. Tüketici et fiyatı pahalı demesin. Üreticiden çıktıktan sonra fiyat daha yükseliyor, yüzde yüze kadar koyuyorlar. Devletimiz eğer bizi piyasaya ezdirmezse, en güzel şekilde üretiriz. Et ithalatına gerek kalmaz. Biz buna karşıyız. Devlet yurt dışı işini 4-5 yıl bırakması lazım. Aksi takdirde sıkıntılar yaşanacak. Ben diyorum ki, üretici de ucuz marketlerdeki fiyatların mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Eskiden kasabın karı sakatattı şimdi maalesef sakatatı bırak, yağ da gidiyor, üretici bundan da mustarip, yağ bedavaya gidiyor. Bu da devletin suçu. Karkas et fiyatlarının belirlenmesi lazım. Biz besiyi en iyi şekilde yaparız yeter ki devletimiz bizi bazılarına ezdirtmesin. Bu gerçekleşirse besicinin önü açıktır” ifadesini kullandı.