Fiyatlar Açıklandı! Çiftçi Tüccarın İnsafına Kaldı..!
Malatya'da hububat hasadı ovalarda başladı. Geçtiğimiz yıllara göre verimin oldukça fazla olduğu kentte, dekar başına 450 kilo buğday verim elde edilecek. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2024 yılı için açıkladığı hububat alım fiyatları, üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Üreticiler, Mazot, tohum, gübre, sulu tarım alanlarında sulamada kullanılan elektrik dahil girdilerin yüzde 50 civarında arttığı bir ortamda yüzde 12 zammın tam bir hayal kırıklığı olarak değerlendiriyor.
Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden olan Malatya’da hububat hasadı başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububatta alım fiyatını 9.25 lira olarak açıkladı. Malatya’daki üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2024 yılı için açıkladığı hububat alım fiyatını, girdilerindeki yüksek maliyet karşısında tam bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdiler. Geçen yıl TMO'nun aldığı ürünlerin hala depolarda olması ve TMO'nun yeterince alım yapmaması da üreticileri endişelendiriyor. Fiyatların düşük olması, buğday ve arpa üretimini caydırabilir ve ülkenin yurt dışına bağımlılığını artırabilir.
Fiyatlar revize edilmeli
TMO, makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak. Bu fiyatlar, tarımsal üretimin önemli merkezlerinden olan Malatya’da tepkiyle karşılandı. Çiftçiler, açıklanan fiyatların üreticinin maliyetlerinin altında olduğuna dikkat çekerek, fiyatların revize edilmesini istedi.
Yüksek maliyet üreticiyi zorluyor
Malatya'da bu yıl hububatta dekar başına verim yüksek. Yağışların beklenenden iyi olması nedeniyle, yaklaşık dekara 450 kilo ürün bekleniyor. Bu, Malatya için iyi bir rekolte rakamı olarak değerlendiriliyor. Ancak maliyetlerin yüksek olması, çiftçileri zorluyor. Ziraat Mühendisleri Odası maliyetleri 11 lira, Ziraat Odaları ise 10.87 lira olarak açıkladı. Çiftçiler, refah payıyla birlikte yaklaşık 14-15 lira bir fiyat beklerken, TMO tarafından açıklanan 9,25 liralık fiyat yetersiz çiftçileri mağdur edecek.
Çiftçi üretmekten vazgeçecek
TMO'nun geçen yıl aldığı ürünlerin halen depolarda durduğu belirtiliyor. Benzer bir durumun arpa için de geçerli olduğunu ifade eden çiftçiler, TMO'nun yeterince alım yapmaması durumunda üreticinin ara satıcılara yönelmek zorunda kalacağını ve ara satıcıların ürünleri 8 liradan alacağını, bunun da üretimi kârsız hale getireceğini vurguladı. Çiftçiler, enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde bu fiyatların verilmesinin, gelecek yıl buğday ve arpa üretimini caydıracağını ve ülkenin kendine yeterliliğinin azalmasına, dolayısıyla yurt dışına bağımlılığın artmasına neden olacağını ifade etti.