Fırsat verirseniz her çocuk başarır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen 'Gönül elçileri projesi' kapsamında Malatya Valiliğinin başlattığı 'Fırsat verirseniz her çocuk başarır' çalışmasıyla 327 otizm, mental yetersiz, down sendromlu ve bedensel engelli çocuğa spor yoluyla eğitim verildi.
Proje kapsamında Malatya Valiliğince çeşitli etkinliklerin yanı sıra spor faaliyetleriyle engellilerin sosyal hayata uyumunu daha iyi sağlamak amacıyla "Fırsat verirseniz her çocuk başarır" adlı çalışma başlatıldı. Malatya Valisi Ali Kaban, yaptığı açıklamada, çalışmanın, kentteki otizm, mental ve down sendromlu özel bireye sahip ailelerinin talepleri üzerine hayata geçirildiğini söyledi. Kaban, projeyle özel bireylerin, atletizm, jimnastik, futbol, masa tenisi, voleybol, yüzme gibi spor branşlarıyla kedilerini geliştirerek toplumsal yaşama uyumlarını kolaylaştırdığını anlattı. Kaban, İnönü Üniversitesi BESYO Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü öğrencilerinin çalışmaya gönüllü katıldığını belirterek, öğrencilerin canla başla çalışarak engellilere eğitim verdiğini ifade etti. Projeyle 327 engelli bireye ulaştıklarını ve çeşitli eğitimler verdiklerini dile getiren Vali Kaban, "Özel bireylerin kendilerini geliştirebileceği her türlü eğitimi destek olarak veriyoruz. Bunu da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız üzerinden yürütüyoruz." dedi.
Onları gördükçe bizde mutlu oluyoruz
Kaban, eğitim verilen çocukların Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen müsabakalara da katıldığını anımsatarak, şöyle devam etti: "19'u jimnastik, 23'ü atletizm, 6'sı da yüzme branşından olmak üzere çocuklarımız Türkiye'nin değişik illerindeki yarışmalarda madalya kazandı. Çocuklarımız ayrıca birçok şenliğe katıldı, katılacak. Çocuklarımızın o heyecanını görmek bizi de çok mutlu ediyor. Daha önce saldırgan olan çocukların hayatın içerisinde o enerjilerini atmaları, ailelerinin de onların o halini görmesi mutluluk verici. Biz de onları gördükçe bizde mutlu oluyoruz. Güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de bir ilk olması inşallah diğer illerimizde de bunun uygulanabilirliğini göstermesi açısından güzel oldu."
Hedefimiz daha çok engelli bireye ulaşmak
Proje Koordinatörü Ali Karaca, çalışmanın otizm, mental yetersiz, down sendromlu ve bedensel engelli çocukları yönelik önemli bir proje olduğunu söyledi. Spor yoluyla çocukların sosyalleşmesini ve hayata daha çok katılmasını sağladıklarını dile getiren Karaca, proje kapsamında Tecde Spor Salonu'nun kendilerine tahsis edildiğini anlattı. Karaca, "Projemiz Türkiye'de ilk olma özelliğine sahiptir. Ayrıca İnönü Üniversitesi BESYO Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü de Türkiye'deki tek bölümdür. Bu nedenle burada okuyan öğrencilerin engelli bireylere eğitim vermesi büyük önem taşıyor. Çalışmalarımız 12 boyunca haftanın her günü devam edecek. Eğitimlerde engelli bireylere spor faaliyetlerini yanı sıra halk oyunu eğitimleri de veriyoruz. Hedefimiz daha çok engelli bireye ulaşmak." diye konuştu.