Fidanlar tuttu

Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Malatya'da uygulanan Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında bin 650 hektar alana 682 bin fidan dikildiğini ve bu fidanların yüzde 90'ının tuttuğunu söyledi.

Polat, beraberinde Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı ile Beydağı ağaçlandırma sahasında gazetecilerle bir araya geldi. Beydağı'nın Malatya'nın sembolü, gözbebeği olduğunu belirten Polat, buradaki ağaçlandırma çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Polat, Beydağı ağaçlandırma sahasında 2009 yılında yapılan bir proje ile özel bir sistemle fidan dikimime başlandığını hatırlatarak, “Yeşil Kuşak ağaçlandırma projesi içinde bugüne kadar 6 bin 500 dekarda 700 bin fidan dikildi. Bu fidanların yüzde 90'ı da tuttu. İnşallah buralarda orman örtüsü oluştuktan sonra hem faunadaki, hem floradaki zenginlikle burada bir ekosistem bir bioçeşitlilik oluşacak. İnsanlar gelip burada dinlenebilme imkânı bulacak hem de diğer canlılar burada orman ekosistemi içerisinde yaşama şansı bulacaklar” dedi.

ORTALAMA 60-70 BİN DEKAR AĞAÇLANDIRIYORUZ

Ziya Polat, “Malatya'da 2017 yılında 6 bin 425 hektar yani 62 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Bu kapsamda 3 milyona yakın fidan 16 milyona yakın meşe, badem ve sedir tohumu ektik. Bunlarda Pütürge, Akçadağ, Darende ve diğer ilçelerde yapmış olduğumuz çalışmalar. Malatya'da her yıl ortalama 60-70 bin dekar alanda çalışıyoruz. Bunlar hem ağaçlandırma, hem Erozyon önleme, hem de mera ıslah çalışmalarıyla birlikte değerlendiriyoruz. Bu kapsamda 2018'de de yine ortalama 60-70 bin dekar alanda ağaçlandırma, erozyon ve mera ıslah çalışmaları yapacağız. Mera ıslah çalışmalarında vatandaşın mera olarak kullandığı alanlarda gölgelik, suvat gibi tesisler yaparak oradaki otlayan hayvanların daha rahat bir ortamda meradan faydalanmaları amacıyla yaptığımız tesisler” diye konuştu.

MÜLKİYET PROBLEMİ OLMAYAN YERLERDE ÇALIŞIYORUZ

Polat, “Hem büyükşehir belediyemizle, hem Yeşilyurt belediyemizle birlikte oranın ağaçlandırılması yönünde birlikte çalışıyoruz. İnşallah Beydağı ve Beylerderesi bittiğinde Malatya'daki yaşayan vatandaşlarımızın yeşil alan ihtiyaçları da karşılanmış olacak. Bu yeterli değil artırmak için çalışmak lazım. Bizde bu bağlamda Malatya'nın etrafında ağaçlandırabileceğimiz mülkiyet problemi olmayan yerlerde çalışmalara hep birlikte devam edeceğiz. 2009 yılında başladığında tüm alanlarda projesi bin 100 hektar olarak başlamış. Diğer yeşil kuşaktaki havaalanı yolundaki alanların katılmasıyla birlikte bin 600 hektar oldu ve dikilen ağaç sayısı 802 bine ulaştı” ifadesinde bulundu.

AĞAÇLAR KENDİ CAZİBELERİYLE BÜYÜMEYE BAŞLADI

Polat, “Burada görülen orman ağaçlarının özelliği ilk 4-5 sene köke çalışırlar. Köklerini toprağın kayanın çatlakların bulunduğu alana çalışırlar. Toprağı bulduğu anda bu sefer boya çalışırlar. Bundan sonra yılda 50 santime kadar boy atacaklar. Artık kök gelişimini tamamladı ve bundan sonra boya çalışacak. Başarı oranı yüzde 90'ın üzerinde. Bundan sonraki boy gelişimini aşağıdan görme imkânı her yıl daha da artacak. Son iki yıldır sulamıyoruz. Teknik anlamda bir zorunluluktan dolayı sulamıyoruz. Bu fidanları sulamaya devam ederseniz köklerini aşağı doğru salmaz ve bu durumda suyu kestiğiniz an kuruma ihtimali var. 20-30 metre derinliğe kadar köklerini ulaştıran fidanlar var. Bu fidanları rüzgârın devirmesi veya karın devirmesi mümkün değil. Yoksa suyla ilgili bir problem yok. Çokta doğru bir karar verdiğimizi gördük, fidan çatlaklara kökünü saldı. Şimdi bireysel olarak büyüyorlar sonra orman olacaklar” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme