Fay yıkmadı yasa yıkacak

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla fay yasasını eleştirdi. Demirtaş, 'Fay yasası çıkartılır ve yürürlüğe girerse: Teknik, mühendislik, ekonomik ,hukuki sorunlara yol açar. Deprem ve fayların yıkamadığı, ömürlerinde depremle karşılaşmayacak 10 binlerce binanın kaderi ile oynanır' dedi.

6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından fay yasası gündeme geldi. İlk olarak 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ depremi sonrası gündeme gelen ve Ağustos ayında tamamlanan raporla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, yasanın ülke için acil olmadığını ve yasanın bir rant yasası haline gelmemesi gerektiğini ifade etti.
Yüzey fayları nedeniyle yıkılan bina sayısının çok az olduğunu belirten Demirtaş, “Yüzey faylanmasından yıkılan bina sayısı parmak sayısını geçmez.. Bakınız 17 Ağustos/12 Kasım 199 ve 6 Şubat 2023 depremlerinde yüzey faylanmasından kaç bina yıkılmıştır (10-15 bina yoktur).Fay yasası ülkemiz için aciliyet gerektiren bir yasa değildir. En önemli konu, Fay yasası çıkarsa:
i-1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarına uyarlanacak Türkiye Diri Fay Haritası
ii-Kurumsal yapılanma
iii-Teknik personel
iv-denetim sistemi-denetleyici
v-ulusal ölçekte bütçe bulunmamaktadır. Dolayısıyla fay yasası bir rant yasası olmamalıdır” dedi.

Yasa Yapıcı ve Karar Vericilerin dikkatine !

Demirtaş, “Yasa Yapıcı ve Karar Vericilerin dikkatine” başlıkla yaptığı paylaşımda, fay yasasının çıkarılması halinde ömürlerinde depremle karşılaşmayacak binaların kaderiyle oynanacağını söyledi. Demirtaş, “Fay yasası çıkartılır ve yürürlüğe girerse: Teknik, mühendislik, ekonomik, hukuki sorunlara yol açar deprem ve fayların yıkamadığı, ömürlerinde depremle karşılaşmayacak 10 binlerce binanın kaderi ile oynanır” şeklinde konuştu.

Yorumlar 1
Vatandaş 18 Ağustos 2023 15:14

Bilim ve ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır bilim insanları yıllardır parmak bastıkları konuları bir araya gelip sağlıklı bir zemine oturtmak yerine ben yaptım oldu kafası kime çalışıyorsun kardeşim siz ortak akıl ile çıkartın yasanizi insanlar zarar görmesin milli servetimiz zarar görmesin

Bakmadan Geçme