Et Skandalı Sonrası Uyarı: Kasap Mı Market Mi Tercih Edilmeli? Et Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Son dönemlerde domuz, at ve eşek eti skandallarının ardından vatandaşlar et alırken tedirgin olmaya başladı. Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ise 400 TL' nin altındaki fiyata satılan etlerin güvenilir olmayacağını ifade etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, domuz, at ve eşek eti satan firmaları açıklamaya başladı. Denetimler sonrası bazı et ürünlerinde tek tırnaklı eti tespit edilince, vatandaşın güvenilir kırmızı ete erişim kaygısı arttı.
Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ise güvenilir etin fiyatının 400 liranın aşağısında olmaması gerektiğini söyledi.
Kasapların sattığı etlerin daha güvenilir olduğunu vurgulayan Küçer, “Sadece Malatya halkı değil Türkiye genelinin kasaptan et alması gerekir. Neden diyeceksiniz? Kasaptan alınan et hem güvenli hem sağlıklı hem tazedir. Bunu defaatle açıkladık. Marketlerde, ucuz olan yerlerde, farklı tesislerde alınan etlerin sonucu ortada. Mahalle kasabı tercih edilmelidir ve en kötü 15-20 yıllık esnaf olmalıdır.” dedi.
Et Marketten Alınmamalı
Etin yapısından da bahseden Küçer, etin çevredeki tüm kokuları ve mikropları çekecek yapıda olduğunu ve bu yüzden marketlerden değil, kasaplardan tercih edilmesinin doğru olacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Markette on bin çeşit ürün var. Kimyasal ürün var. Bunlardaki havada uçuşan maddeler çok çabuk ete siner. et çok çabuk koku ve mikrobu kendine çeken bir yapıdadır. et öyle bir özelliktedir ki yakındaki bütün kokuyu çeker. Deterjanın yanına koyun deterjan kokusu siner, sebzenin yanına koyun sebze kokusu siner.”
Ucuz Etten Şüphe Duyun
400 TL’nin altında satılan etlerden şüphe duyulması gerektiğini aktaran Küçer, şu şekilde konuştu:
“Bugün hesaplar ortada. Kabataslak söyleyeyim. Bugün en ucuz etin maliyeti 400 lira. Tosun eti 430-440 lira arasındadır. Şimdi kasaplarda satılanı 500,550 ve 480 TL.
Bugün 440 liraya mal ettiğimiz bir üründe yüzde 20 kar, marjinal sattığımız zaman 530 liraya mal olması lazım. Ama biz 500, 510, 480 bandında satıyoruz. Aşırı lüks etleri söylemiyorum. Mesela bonfile bir antrikot, bir tranç bunlar farklıdır tabii. Onları da çok uçuk fiyatlar değildir yani. Altı yüzden yedi yüz arasında değişen fiyatlardır.
Zaten onların üstü fahiş fiyattır. Ama bugün bakıyoruz marketlerde et 330 liraya, 400 liraya, 380 liraya satılıyor. İnanın bu etlerin hepsi hilelidir. Ben bunu açık net söylüyorum. 400 liranın altına aldığınız etten şüphe duyun.”