Esnaflığı seviyoruz

Darende Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Kürşat Gök, Darende halkının esnaflık yapma konusunda özel bir yeteneğe sahip olduğunu ve çok sevdiğini belirterek, Türkiye'nin her yerinde Darendeli esnafa rastlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Gök, gazetemize yaptığı açıklamada, ilçenin sorunlarının kaymakamlık, belediye, kanaat önderleri ve STK'ların işbirliğiyle daha hızlı bir şekilde çözüleceğini söyledi. Darende Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İbrahim Kürşat Gök ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

Nethaber: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

İbrahim Kürşat Gök: 20 yıldır ilçemizde ticaretle iştigal ediyorum. Son iki dönemde Allah bize nasip etti seçmenlerimiz teveccüh gösterdi böyle bir göreve seçildik. Esnaflarımıza her tür sorunlarında yardımcı olmaya, onlarla hemhal olmaya, gücümüzün yettiği müddetçe de onların sorunlarına yetişmeye ve yanlarında olmaya çalışıyoruz.

Nethaber: Yeni Sanayi sitesi yapılıyor. Yapım aşaması ve çalışmalar hakkında bilgi veririmsiniz?

İbrahim Kürşat Gök: Malumunuz üzere yaklaşık 50 yıldır yapılmayan Darende sanayisi sitesi ilçe esnafının kanayan bir yarasıydı. Belediye Başkanımız Süleyman Eser ve odamızın iştirakiyle büyük bir gayret göstererek sanayi sitemizi hazır hale getirdik. Hava şartlarında göz önünde bulundurarak 1 ay gibi bir süre içerisinde hak sahibi esnaflarımıza teslim etmeyi düşünüyoruz. Ama hava muhalefetinden dolayı belki bu süre uzayabilir. Şuan 40 tane işyerine hazır hale getirdik. Tamamı yani 104 tanesi de şuanda satıldı. Sanayicilerimizi İnşallah 2019 yılında yeni iş yerine kavuşturacağız.

SANAYİ SİTESİ ÜÇ ETAP HALİNDE YAPILDI

Nethaber: Hazırlanan işyerleri nasıl yapıldı. Üyelerinize her işyeri kaça mal oldu?

İbrahim Kürşat Gök: Daha önce Sanayi Sitesi yapımı için TOKİ ile bir girişimiz oldu. Fakat TOKİ işbirliğiyle biraz maliyetleri yüksek olunca bir müteahhit firma aracılığıyla yapılmasında karar verdik. Yaklaşık olarak 3 etapta yaptık. Biz burayı metrekare bazında 60 metrekare işyeri 45 bin liraya mal ettik. Tabii metrekare oranı büyüdükçe bu rakamda biraz yükseldi. Ama şuanda yani 100 metrekare bir işyerini alan bir esnaf arkadaşımıza 65 bin lira gibi bir para ile iş yerine kavuşmuş oldu.

Nethaber: İlçe esnafı nelerle uğraşır, neler alır neler satar?

İbrahim Kürşat Gök: Darende esnafı veya Darende halkı ticarete yatkın insanlardan oluşur. Tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu için yıllardır Ticaretle iştigal olmuş bu anlamda bu alanda nice iş adamları yetiştirmiş bir ilçedir. Hani Darende'nin geçmişine baktığımız zaman esnaflarımız çerçilikten başlayıp hemen hemen her alanda ticari faaliyette bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak tabii ki yöresel ürünlerin pazarlandığı, kayısı peynir, köylülerin üretmiş olduğu, köyünde bahçesinde yetiştirmiş olduğu sebzesini meyvesini pazara getirip bunları da pazarda satmaktadır. Bunlar içinde inşaat sektöründe İnşaat firmalarının ihtiyacına cevap verecek şekilde, nalburu, hırdavat, inşaat malzemesi, hazır beton santralleri bu anlamda ilçemizde hizmet vermektedir. İlçemizde şuanda hala hazırda ihtiyaca cevap veremeyecek bir esnaf statüsü yoktur diyebilirim.

Nethaber: Organize sanayi bölgesi çalışmaları ile ilgili bilgiler verir misiniz?

İbrahim Kürşat Gök: Organize Sanayi Bölgesi şuanda müteşebbisleri bekliyor. Hâlihazırda şuanda her şey ile hazır altyapısı tamamlandı. Şuanda 1 adet soğuk hava deposu geldi. Soğuk hava deposuna teşvik ile yapılan bir soğuk hava depomuz var. Bunun haricinde bir iki tane de Tekstil Fabrikası ile şuanda görüşmeler devam ediyor. Ama henüz neticelenmiş bir şey yok.

GÜRPINAR ŞELALESİ TURİSTLERİN GÖZDE MEKANI OLDU

Nethaber: Somuncu Baba Külliyesi'nin ekonomik anlamda ilçeye ne gibi katkıları var?

İbrahim Kürşat Gök: İlçemiz, Somuncu Baba için yılda yaklaşık olarak 500 binden daha fazla yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Yıllık ortalama 800 bin insan geliyorsa bunun yaklaşık olarak 500 bini Somuncu Külliyesi için geliyor. Ayrıca burada Gürpınar Şelalesi de özellikle turist çeken bir yer. Bu ziyaretlerin esnafa katkısı mutlaka katkısı oluyor. Ama biz istiyoruz ki direkt esnafa da katkı sağlasın. Bunun için asla projeler geliştirmek lazım. Bunun içinde ne yapılabilir Somuncu Baba ile çarşıya içerisine bağlantı yolu Turizm yol kazandırılarak gelen turistlerin öncelikli buradan külliyeye ulaşmaları sağlanır. Önce çarşıyı görürlerse o zaman daha fazla ekonomik bir girdi olur. O nedenle bu gelen turistlerin ekonomik anlamda şeye katkısı istenilen düzeyde değil. Aslında mevcut köprügözü mevki dediğimiz yer ile köprü gözünden çarşıya kadar ırmak kenarında bir yol var. Biz orayı turizme kazandıralım dedik. Belediye Başkan da bir proje hazırladık kamulaştırması devam ediyor. Eğer bunu hayata geçirirsek Darende esnafı o zaman hayat bulacak. Sizde takdir edersiniz ki yıllık 800 bin insanın 300-400 bin tanesi çarşı esnafı ile buluşmuş olsa o zaman bu rakam korkunç bir rakamlara tekabül edecek. Türkiye'nin her yerinde şöyle bir şey var yani Darende'ye gelen insanlar genel itibarıyla Gürpınar şelalesi ve Somuncu Baba için geldiklerinde sadece oralara uğrayıp dönüyorlar. Ama burada uğrayacakları bir de Pazar var. Buradaki esnaflar da Çarşı esnafından yöresel ürünleri temin edip ilçeye ayrıca bir ekonomik girdi sağlanır. Ama bu istenilen düzeyde mi değil.

Nethaber: İlçede Meslek Yüksekokulları. Bunların ekonomiye katkısı var mı?

İbrahim Kürşat Gök: Darende eğitim noktasında iyi durumda. Hemen hemen her okulumuz mevcut. Biz Kaymakamlık ve Belediye ile görüşerek bu okulların eğitim faaliyetlerini artırmamız lazım. Mesela soğuk kaynak, sıcak kaynak. Bunların sadece okulda eğitimini görüp de dışarıya gitsinler istemiyoruz. Bu öğrenciler mezun olduklarında Darende'de kalıp Darende'de sanatını devam ettirsin her istiyoruz. Sadece Meslek lisesinden ayrılan gidip de bir yerde tornacı bir yerde elektrikçi olsun istemiyoruz. Kaymakam beyle de geçenlerde bir görüşmemiz oldu. Bu konuda halk eğitim merkezi ile bir istişare yeni kurslar açalım dedik. Ayrıca istiyoruz ki Darende'ye 4 yıllık fakülte getirebilirse siyasilerin İşte o zaman biraz daha nefes alacaktır. Türkiye'de olan ekonomik kriz her yerde olduğu gibi ilçemizde de esnafı vuruyor.

BİZİM BEKLENTİMİZ AYRIMCILIK OLMASIN

Nethaber: Yeni bir belediye başkanı seçilecek, Beklentileriniz neleredir?

İbrahim Kürşat Gök: Biz de ortak akılla hareket edersek esnaflarla alakalı sorunları belediyesi ile esnaf odasıyla, şoför esnafı ile alakalı sorunları ortak bir çatı altında ortak fikirle hareket ettiğimizde aslında Darende'nin çözülmeyecek bir sorunu yok. Kutuplaşma olmazsa siyasi ayrımcılık etnik ayrımcılık olmazsa Darende Belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarının hiçbir sıkıntısı olmaz. Bizim beklentimiz sadece bir ayrımcılık olmasın. Konulara biraz daha fazla hassasiyet gösterilsin ve yapılan işlerde ciddiyet olsun. Yani sadece tamam, bakalım, projelendirerek deyip de bu işler sözde kalmasın hayata geçmesini istiyoruz.

Nethaber: Son olarak neler söylemek istersiniz?

İbrahim Kürşat Gök: Çok teşekkür ediyorum. Gazetenizin hayırlı işler yapmasını diliyorum. Gazetenizde ilçemize daha fazla yer vermenizi temenni ediyoruz. Çünkü Darende Malatya'nın gözde bir ilçelerinden Somuncu Baba Darende'nin bir şeref madalyası her zaman söylüyorum. Çünkü hocaların hocası olan Somuncu Baba Hazretlerinin kıymetini bizler biliyoruz ama dışarıdaki insanlara da basın olarak sizden daha fazla kitlelere ulaşıyorsunuz. Onlara da daha fazla yer verirseniz Darende ilçe esnafına çiftçisine daha fazla yer verirseniz bizlerde sizlere müteşekkir oluruz.

Bakmadan Geçme