Esnafın yükü ağır

Elektriğe yapılan zamlar ve son dönemde gelen yüksek faturalar esnafların belini büktü. Malatya Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin, esnafın faturalarını ödemekte zorlandığını belirterek, 'Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe, ambalaja gelen zam yükünü esnaf kaldıramıyor. Faturaları iki katına ödemeye başladık. Esnaf, BAĞ-KUR'unu bile ödeyemez hale geldi' dedi.

Temel gıda ürünlerindeki artış lokantaların maliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Elektrik, doğalgaz, ambalaj gibi birçok kalemde yapılan zamlar lokantacıları kara kara düşündürüyor. Yine de birçoğu kepenk kapatmamak için elinden geleni yapıyor. Malatya Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin, gazetemize yaptığı açıklamada, esnafın; akaryakıta, doğalgaza, elektriğe, ambalaja gelen zamların altında ezildiğini söyledi. Keskin, elektrikte 210 kilovatsaat kademeli tarifenin esnafı oldukça zorladığını, esnafa özel bir tarifenin uygulanması gerektiğini belirtti.

Esnafa faizsiz kredi verilmeli

Keskin, peş peşe gelen zamlar altında esnafın ezildiğini vurgulayarak, "Akaryakıta, doğalgaza, elektriğe, ambalaja gelen zamlarla esnaf yükü kaldıramıyor. Esnaf birliği başkanımızın dediği gibi küçük esnafa elektrik indirimli verilmeli ki esnaf bu zorlu süreçten çıkabilsin. Bizim esnafımız BAĞ KUR primini bile ödeyemiyor. Bizim isteğimiz esnafa faizsiz 2 yıl geri ödemesiz kredi verilsin. Esnafa faizsiz kredi verilmesi için Bendevi başkanımız ile Şevket başkanımız çok büyük emek sarf etmekteler. Kendilerine esnafım adına teşekkür ediyorum" dedi.

Elektrik zammı esnafı bitirdi

Zamlardan en çok etkilenen sektörün başında lokantaların geldiğini ifade eden Keskin, "Esnaf, pandemi de atlatamadı. Üstüne zamlar da geldi. 5 bin lira elektrik faturası, 12, 13 bin lira fatura geldi. 8 bin lira fark nasıl ödesin esnaf. Ambalaj fiyatlarına çok büyük farklar geldi. 1 kilo beyaz kağıt ambalajı 6 liraya alıyorduk şuanda 20 lira. Bir kilo poşet 25 lira daha önce 8,9 liraya alıyorduk. Bu zamlar hep bize yansıdı. Özellikle son elektriğe gelen zam esnafı bitirdi, emin olun şuan esnaf içeri gidiyor" diye konuştu. Keskin, sürekli artan maliyetlerden dolayı güncel bir fiyat listesi oluşturamadıklarını, önümüzdeki süreçte güncel tarife çıkaracaklarını, esnafın tarifelere uyacağını anlattı.

Bakmadan Geçme