Esnafın dayanacak gücü kalmadı
Türkiye'de yükselen enflasyon nedeniyle esnafın sıkıntısı günden güne büyürken, esnafların sıkıntılarının çözülmesi için öneride bulunan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya,'Milyonlarca esnafımız çeşitli sorunlar karşısında çaresiz kalmış durumda ve seslerini duyuramıyor ve çalacak kapı bulamıyor. İşte bütün bu gerekçelerle, esnafın sıkıntılarına çareler bulunmalıdır. Bunu sağlayacak olan da onlar adına bir bakanlığın kurulmasıdır' dedi.
Türkiye'de günden güne yükselen enflasyon esnaflara zor günler yaşatmaya devam ediyor. Çoğu esnaf yüksek maliyet karşında çaresiz durumda kalırken, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, esnafların sorunlarının çözülmesine yönelik teklifte bulundu. Esnafın çalacak kapısının olmadığını ifade eden Kaya, esnaflar için bakanlık kurulması ve bu bakanlıkla sorunların daha hızlı çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Esnafın dayanma gücü ortadan kalkıyor
Vatandaşların yüksek enflasyondan dolayı mustarip olduğunu vurgulayan Kaya, yanlış kararlar nedeniyle en çok esnafların ezildiğini kaydetti. Kaya, "Çiftçimiz, işçimiz, memurumuz, emeklimiz, gençlerimiz yüksek enflasyondan, cep yakan fiyatlardan sosyal adaletsizlikten mustarip durumda. Tüm bu sosyal sınıfların yanı sıra yanlış kararların çarkları arasında ezilen gruplardan biri de esnafımız. Bir taraftan plansız, programsız sayılan artmaya devam eden zincir marketler, diğer yandan toplumun alım gücünün her geçen gün düşmeye devam etmesi, yüksek vergiler ve SGK primleri esnafımızın dayanma gücünü ortadan kaldırıyor" şeklinde konuştu.
Kurulacak bakanlıkla esnafın sorunları daha hızlı çözülmeli
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun verilerini açıklayan Kaya,yaşanan yüksek kira nedeniyle bu yıl çok sayıda esnafın dükkan kapattığı söyledi. Kaya, esnafların faiz karşısında ezildiğini ve esnaflar için bir bakanlık kurulması gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti:"Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun (TESK) verilerine göre 2023'ün ilk 5 ayında kapanan dükkan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gösterdi. TESK verilerine göre 2022 yılının ilk 5 ayında 37 bin 750 esnaf kepenk kapatmış. 2023'ün ilk 5 ayında ise tam 48 bin 300 esnaf daha kepenk kapattı.Bu da o demek oluyor ki 2023 yılının her ayında ortalama 9 bin 700 esnaf kepenk kapatmış. Artış oranlarına baktığımızda esnafların en büyük sorunlarından bir tanesi de yüksek kira fiyatları. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜK) tarafından Temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, is yerlerindeki kira artışı yüzde 59.95 olarak gerçekleşti. Yüzde 60 oranındaki zamlarla birlikte esnafın beli iyice büküldü. Bu zamdan önce dükkana 15 bin TL ödeyen bir esnaf simdi 24 bin TL ödemeye başladı.Diğer yandan esnafımız faiz çarkının da altında eziyor. 4 milyon 665 bin KOBİ'nin bugün bankalara olan borcu 2 trilyon 600 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Mecburen aldığı kredileri ödeyemeyen 350 bin KOBİ'nin borcu banka takibinde.Bu vahim durum gösteriyor ki, toplumun orta sınıfını temsil eden, sosyal sorunlara karşı sigorta vazifesi gören esnaf müessesesi yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Büyük şirketler, artan döviz kuru, yüksek enflasyon, aşırı kiralar karşısında zor duruma düşen esnafımızın yanında durmak ve milyonlarca vatandaşımızın gelir kapısını korumak için seferber olmalıyız.Bu nedenle buradan yetkililere sesleniyorum. Bugün milyonlarca esnafımız çeşitli sorunlar karşısında çaresiz kalmış durumda ve seslerini duyuramıyor ve çalacak kapı bulamıyor.işte bütün bu gerekçelerle, esnafın sıkıntılarına çareler bulunmalıdır. Bunu sağlayacak olan da onlar adına bir bakanlığın kurulmasıdır. Kurulacak bakanlık eliyle esnafın sorunları daha hızlı ve sağlıklı şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Bu sadece ekonomik değil, ayni zamanda sosyal açıdan olumlu sonuçları olacak önemli bir karardır." Haber-Foto: Sena Saka