Esnafa bir yıkım daha
Malatya'da esnaflar tarafından çarşı merkezinde kurulan tezgahlar 1 Haziran itibariyle kaldırılacak. Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen cep telefoncu esnafı, konteyner verilmeden çadırların kaldırılmasına tepki göstererek, 'Dertlerimize çare olması gereken yetkililer, bırakın derde derman olmayı şu anda hali hazırda seyyar tezgahlarımız kapatılarak 6 Şubat depreminden sonra bir yıkım da Malatya'daki esnafa yapmak istemektedirler' diye konuştular.
6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır yara alan Malatya'da çarşı merkezi yerle bir olmuş binlerce, iş yeri yıkılmıştı. Yaşanan depremler sonrasında iş yerleri yıkılan esnaflar çarşı merkezinde bulunan yerlere kendi imkanları ile kurdukları çadır, baraka veya konteynerler de hizmet vermeye başladı. Ancak esnafa, geçtiğimiz günlerde belediye yetkilileri tarafından 1 Haziran'da tezgahların kaldırılacağı uyarısı yapılmıştı. Duruma tepki gösteren cep telefoncu esnafları, Malatya Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak seslerini duyurmak istediler.
Dertlerimize çare olsunlar
Cep Telefoncular Derneği adına açıklama yapan Bayram Aruk, mağduriyetlerinin giderilmesini isteyerek, “Kendi imkanlarımızla yaralarımızı sarmaya çalışırken küçük küçük tezgahlarda ticaretimize devam ederek bakmakla yükümlü olduğumuz ailemizin geçimini sağlamaya çalışmamız ve imkanlarımız dahilinde mağduriyetlerimizin giderilmesi için ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşu yetkilileri ile görüşmeler yapmamıza rağmen, dertlerimize çare olması gereken yetkililer, bırakın derde derman olmayı şu anda hali hazırda seyyar tezgahlarımızı da kapatarak 6 Şubat depreminden sonra bir yıkım da Malatya ilindeki cep telefoncu esnafına yapmak istemektedirler” dedi.
İş yerlerimiz kullanılmaz halde
Kentte cep telefoncu esnafının yoğun olarak bulunduğu Akpınar ve PTT caddesinin depremlerde yıkıma uğradığının altını çizen Aruk, “ Söz konusu 450 cep telefonu esnafımızın yanına yaklaşık 900 personel istihdam etmekte ve genel olarak bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimizdeki kişi sayıda 5 bin kişi civarındaydı. Malatya ilimizde bu 450 esnafımızın yoğun olarak bulunduğu PTT ve Akpınar caddeleri depremde büyük hasar görerek yıkıma uğramış ve iş yerlerimiz kullanılamaz hale gelmiştir” şeklinde konuştu.
Zorla müdahale edilecekmiş
Yaşanan depremler sonrasında sıkıntılı günler yaşadıklarını aktaran Aruk, “ Bu zor günlerde başta Malatya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşları ile gereken tüm istişareler kurmaya çalıştık. Yaptığımız bu girişimlerde, çeşitli vaatler ve sözler almamıza rağmen ne yazık ki bırakın çözüm yolu bulunmasını, hali hazırda kimseye muhtaç olmamak adına geçimimizi sağlamak için yol kenarlarına kurduğumuz seyyar tezgahlarımız bile kaldırılmak istenmekte ve 1 Haziran yani yarında yetkili ekiplerince bu tezgahlarımızın kaldırılması için gerekli müdahalenin zorla yapılacağı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır” diye konuştu.
Esnaf bilerek mağdur ediliyor
Seçimlerden sonra yerlerinin kaldırılmak istenmesinin manidar olduğunu ifade eden Aruk, “Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinin hemen sonrasında, ekmek teknemiz olan seyyar tezgâhlarımızın zorla kaldırılarak yaklaşık 5 bin kişinin bilerek ve isteyerek mağdur edilmesi de çok manidardır. Kendi imkanlarımızda yaralarını sarmaya çalışırken küçük küçük tezgahlarda ticaretimize devam ediyoruz. Yaptığımız görüşmelere rağmen dertlerimize çare olması gereken yetkililer, bırakın derde derman olmayı şu anda hali hazırda seyyar tezgah atlarımızda kapatarak 6 Şubat depreminden sonra bir yıkım da Malatya ilindeki cep telefoncu esnafına yapmak istemektedirler” dedi.
Muhatap bulamıyoruz
Dernek adına açıklama yapan bir diğer esnaf Alpay Sezen de konteyner istediklerini ancak muhatap bulamadıklarını vurgulayarak, “ Bizlere konteyner vermekte herkes topu birbirine atıyor. Biz muhatap bulamıyoruz. Randevu alıp görüşüyoruz, siz haklısını diyorlar ama sonuçta hiçbir şey olmuyor. Yarın itibariyle kendi imkanlarıyla yaptığı, konteyner, tezgah ne varsa bunların süpürülmesini istemiyoruz. Bize işportacı muamelesi yapılmasını istemiyoruz. 6 Şubattan önce buradaki tüm arkadaşların dükkanları, plazaları vardı. Yanlarında da insanlar çalışıyordu. Bugün itibariyle de sokakta çadırlarımızı açıp; helalinden evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Bunun engellenmemesini talep ediyoruz. Hepimiz bu memleketin çocuklarıyız” diye konuştu.