Esnaf yıkıma isyan ediyor
6 Şubat merkezli meydana gelen depremlerden en fazla zarar gören Malatya'nın Fuzuli caddesinde yıkım çalışmaları sürüyor. Ağır hasarlı binaların bilinçsiz bir şekilde yıkıldığını ve yerinden ayrıştırıldığı için sağlam yapılara zarar verdiği iddia edildi. Kurban bayramı arifesinde yapılan yıkımların ve sokak kapatmaların kendilerine engel olduğunu belirten esnaflar, 'Yetkilileri arıyoruz yetkililer oralı olmuyor. Firma çalışanlarına söylüyoruz, onlarda yetkililerin kendilerine, 'Esnafı dinlemeyin, siz yıkın her şeyi herkes işine baksın' cevabını veriyorlar' diye konuştular.
Esnaf bilinçsiz yıkımdan şikayetçi
6 Şubat merkezli meydana gelen depremlerden en fazla zarar gören Malatya'da Fuzuli Çarşısı esnafı, caddede yapılan bilinçsiz yıkımdan dert yanıyor. Malatya kent merkezinde çoğu işyerleri yıkılırken ağır hasarlı binaların yıkımı ise sürüyor. Fuzuli caddesindeki esnaflar yapılan bilinçsiz yıkımdan dert yanarken bayram arifesinde para kazanmaları gerekirken kontrolsüz yıkımın ve yolların kapanmasına tepki gösterdi. Esnaf, dertlerini anlatmak istedikleri yetkilerin oralı bile olmadığını esnafa bir darbenin de bilinçsiz yıkım ve yetkililer tarafından yapıldığını ileri sürdüler.
Sesimizi duyan yok
6 Şubat merkezli depremlerden ağır hasar alan illerden olan Malatya'da enkaz kaldırma çalışmaları ve ağır hasarlı binaların yıkımı sürüyor. Kent merkezi Fuzuli Caddesinde ağır hasarlı binaların yıkımı sürerken yıkımın kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde yapılan yıkımın sağlam binalara zarar verdiğini iddia etti. Esnaflar, kurban bayramı arifesinde yapılan yıkımların ve sokak kapatmaların para kazanmalarına engel olunduğunu, kurban kesmek isteyen esnafın kurban kesemeyeceğini, çalışanların dahi maaşını ödeyemeyecek duruma geldiklerini söyledi. İçinde bulundukları durumu anlattıkları yetililerden ise ‘herkes kendi işine baksın' cevabını aldıklarını ifade ettiler. İşlerin düzgün yapıldığı takdirde kendilerinin de para kazanacaklarını söyleyen esnaflar, yetkilerin seslerini duymasını istiyor.
Deprem bize bu kadar zarar vermedi
Fuzuli Caddesinde gelinlikçi esnafı, Cemil Akpınar, kontrollü ve bilinçli bir şekilde yıkım yapılmadığını yıkım ekibinin depremden daha fazla zarar verdiğini söyledi. Akpınar, “Normalde demirle betonun yerinde ayrıştırılması yasaktır. Altyapıya, vatandaşlara zarar veriyorlar. Duvarlara vura vura bizim hasarsız binalarımızın duvarları çatladı camlar kırıldı. Kontrollü ve bilinçli bir şekilde bina yıkımı yapılmıyor. Adamlara bir şey söylediğimiz zaman bizim aldığımız validen talimatlı. Vali sana git vatandaşı mağdur et mi diyor? Deprem bile bize bu kadar zarar vermedi. Bizim binalar sağlam, hasarlı binalarda yıkım olunca bizim binalara da zarar veriyorlar. Bilinçli ve kontrollü yapılmıyor. Adamlar 1 milyon metrekare ihale almışlar hemen burayı yıkayım diğerine geçeyim. Bekleme yok. Malın gitmiş, canın gitmiş hiç umurunda değil. buradaki sıkıntımız, ihaleyi alan firma” dedi.
Yetkililer oralı olmuyor
Kurban bayramı öncesi para kazanmaları gerekirken yıkım ekibinin yaptığı bilinçsiz yıkımdan dolayı mağdur olduklarını ifade eden Akpınar, “ Yetkililere ulaşamıyoruz. Bilinçsiz yıkıma birinin dur demesi gerekiyor. Biz 200-300 yılda bir yaşanacak depremi gördük. Burada dükkanlar yerle bir harabe kimseden destek beklemeden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Burada 50 esnaf var. Yolları kapatıyorlar. İnsanlar kurban kesmek için beklemedeler ki para kazanıp kurbanı yapsınlar. Adamların dükkanını kapatınca kurban da yapamıyorlar. Ben dükkanda enkazın içinde gelin hazırlıyorum. Bize bir darbede bilinçsiz yıkımdan geliyor. Yetkilileri arıyoruz yetkililer oralı olmuyor. Birkaç kişi vali yardımcısı ile görüşmüş. Esnafı dinlemeyin siz yıkın her şeyi herkes işine baksın. Bırakmıyorlar ki işimize bakalım. Adam para kazanıyor ben zarar görüyorum. Bayram arasında işçilere maaş dağıtmam lazım şuan dağıtamayacağım” şeklinde konuştu.
Bilinçsiz yıkım yapılıyor
Ayakkabıcı esnafı Remzi Budak, ayrıştırma yapan kepçelerin sağlam binalara zarar verdiğini belirterek, “Ayakkabıcı esnafıyım. Kepçeler yıkım yaptığı zaman demir ayrıştırma yapmak için kepçeler tonluk?? Yere vuruyor. Hafif hasarlı ve orta hasarlı binalar da yıkılacak. Binaları yıkacaksanız alt yapıyı da yıkıyorsunuz. Yoldan geçen, kanalizasyon, elektrik, su, doğalgaz, internet hepsini parçalıyorlar” diye konuştu.
Benim az hasarlı bina ağır hasarlı oldu
Fuzuli caddesinde çocuk giyim esnafı ise elektrik bulunmadığı için müşterilere telefon ışığında ürün gösterdiklerini ifade ederek, “ Yaklaşık 10 gündür ürün alıp geldim dükkanıma. Ben çocuk giyim üzerine satış yapıyorum. Ara sokakları kapatmışlar yıkım yok. Yıkım yaptılar birkaç gün önce elektrik, su kesildi. Suriye'den kötü durumdayız. Dükkanımız açıldı ama mağdur durumdayız. Demiri seçmek için adamlar yıkımı yaptı kayboldu. Kepçeyle demiri seçiyorlar. Vurdukça da benim az hasarlı bina ağır hasarlı oldu. Kimseye ulaşamıyoruz. Elektrik için 3 gündür arıyorum ulaşamıyorum. Benim depoyu su basmış, ürünlerim suyun altında kaldı. Elektriğim yok, çamaşır göstermek için telefon ışığında müşteriye mal gösteriyoruz” dedi.
Usulsüz yıkım iddiası
Gelinlikçi esnafı Nesri Gül Avcı, günlerdir seslerini duyuramadıklarına değinerek, depremi tekrar yaşadıklarını söyledi. Avcı, “ Günlerdir mücadele ediyoruz binalarımız için alt yapı için. Gerek burada çalışan firmalar gerek valilikle, vali yardımcılarıyla milletvekilimizle birebir görüşmeler yaptım. Bir sonuca ulaşamadık. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Bugün burada usulsüz yıkımlar yapılıyor. Yerinde ayrışım yapılıyor, yıkımlar yapılırken sulama yapılamıyor. Yıkım yapılırken yerinde ayrışım yapılıyor. Ayakta kalan binalara tekrar hasar veriliyor. Bölgede 3 kez hasar tespiti yapıldı. Ağır hasarı ortaya, orta hasarı, hafife ve 2000 bin yıl öncesini yıkıp 2000 yıl sonrasını da güçlendirme yapılması gibi bir karar aldı. Bunu alırken de devletimiz burası bir milli servettir elimizden geldiği kadar bina yıkmamaya çalışacağız. Kurtarmaya çalışacağız. Bunu söyleyen yetkililer neredesiniz? Sesim kısıldı sesimi duyuramadım. Burada 1 kilo demir çıkartmak için tonluk kepçenin ağız kısmı defalarca yere vuruyor. Darbeler altyapıya, mevcuttaki binalara zarar veriyor. Biz tekrar deprem yaşıyoruz. Bize denilen şu: Vali beyden talimat, esnafı dinlemeyin, esnaf kapatıp gitsin, işinize bakın. Bizler sizlere faydalı olacaksak bir ay değil iki ay dükkan kapatalım. Bizim devletimize canımız feda. Lakin biz 2 ay sonra döndüğümüzde buradaki orta hasarlı az hasarlı binalarımız ağır hasara dönüşmüş olacak. Yetkililer sesimizi duyun bir an önce bu insanların mağduriyetine el uzatın taşeron müteahhitlerin ekmeğine daha fazla yağ sürmeyin” diye konuştu.