Esnaf şehri terk mi ediyor?
6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen Malatya kent merkezindeki yaklaşık 15 bin iş yeri kullanılamaz hale geldi. İşyerleri yıkılan esnafın bir kısmına konteyner verildi. Ancak iş yerleri yıkılan yüzlerce lokantacı esnafına konteyner verilmedi. Konteyner verilmeyen lokantacı esnafı da geçimlerini işlek cadde üzerinde açmış oldukları çadırlardan sağlıyor. Sorunlarını yetkililere ilettiklerini ancak sorunlara çözüm üretilmediğini belirten Malatya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin, esnaflar arasında ayrımcılık yapıldığı için lokantacı esnafının şehri terk ettiğini iddia etti.
6 Şubat tarihli depremlerden etkilenen Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler Malatya'nın en işlek çarşılarını da yıktı. 30 bin esnafın olduğu kentte 15 bin dükkân kullanılamaz hale geldi. İşyerleri yıkılan ve maddi zararları bulunan esnafın bir kısmına konteyner verildi. Ancak konteyner verilmeyen lokantacı esnafı da geçimlerini işlek cadde üzerinde açmış oldukları çadırlardan sağlıyor.
Lokantacı esnafına konteyner verilmedi
6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde Malatya'da özellikle Fuzuli, Kışla, Sivas, Emeksiz ve Temelli caddelerinde, kuyumcudan peynirciye, ayakkabıcıdan manifaturacıya kadar birçok esnaf yara aldı. 30 bin esnafın olduğu kentte 15 bin dükkân kullanılamaz hale geldi. Depremler sonrası esnafların bir kısmına konteynerde yer verilirken lokantacı esnafına konteyner verilmedi. Lokantacı esnafı kendi imkanlarıyla kurdukları derme çatma konteynerlerde işlerini devam etmekte bırakıldı. Kimi lokantacı esnafı, kendi çabalarıyla derme çatma iş yeri açarken kimi esnaf da şehri terk etti. Sorunlarını yetkililere ilettiklerini ancak yetkililerin sorunlara çözüm üretemediklerini belirten Malatya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin, “280'e yakın iş yeri yıkılmış, bunların içinden kendileri seçip kendileri yerleştirdi. Konteyner çarsılar, lokantacılara verilmedi. Hazır yemekçilere yer verildi. Bunu defalarca dile getirdik, yetkililere anlattık. Her şeye tamam dediler ama bir çözüm üretemediler. Bu sebepten çoğu lokantacı şehri terk etti” dedi.
Konteynerler adaletli bir şekilde dağıtılsın
Depremlerden önce kentte odaya bağlı 780 esnaf vardı 270 işyeri yıkıldığını belirten Malatya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Murat Keskin, “Hazır yemekçiler hariç lokantacılar mağdur. Vali beye de söyledim. Ayrı üç beş yapın diğer konteynerlerden uzak olsun. Buraya da lokantacıları koyalım. Tamam dediler ama arkası gelmedi. Biz yapılan yerlerde lokantacı esnafına yer verilmesini istiyoruz. Şu an çalışmayan bir sürü esnaf var. İnsanlar artık bu şehri terk ediyor. Esnaf yetkililerden cevap gelmediği müddetçe Malatya'da kalmak istemiyor. Bizim listelerimizden de belli. Kayıtlar siliniyor. Depremden önce kayıtta artış vardı, depremden sonra 270 kaydın 150'ye yakını silindi. Yarısından fazlası yani yüzde 60' ı silindi. Esnaflar şehri terk etti. Bu sorunların ivedilikle çözülmesini istiyoruz. Konteynerler adaletli bir şekilde dağıtılsın” diye konuştu.