Esnaf mücadele ediyor

Malatya'da 6 Şubatta yaşanan depremde iş yeri hasar gören esnaf, kurtardığı birkaç malzemesiyle kurduğu semaveriyle hem vatandaşa hizmet ediyor hem de mesleğini sürdürüyor.

6 Şubatta yaşanan depremden etkilenen esnaf kendi imkânlarıyla ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Malatya'da Yeni Çarşı Hamamı'nın yanında merkezi iş hanında çay oçağı bulunan Hamit Arat ise, depremde yaşadıklarını ve hangi zorluklarla karşılaştığını gazetemize anlattı.


Arat, “Evimizde ağır hasarlı, 3 tane çocuğum var. Bir çocuğum engelli ve depremin olduğu günden itibaren 15 gün boyunca parkta yattık. Daha sonra çadır için başvuru yaptık. 45 gün geçti halen engelli olan kişiye çadır vereceklerini söylediler. Halen ne arayan var ne soran. Bir tek koli erzak dahil kimse ne aradı, ne sordu, ne getirdi. Sadece burada siyaset olarak değil tabi bir tek Cumhuriyet Halk Partisini aramıştım oradan bir koli geldi. Bir de çadır yardımı geldi çocuğumun durumunu anlatınca yardımcı oldular. Şuan çadırda çocuklarımla kalıyorum. Evim ağır hasarlı, eşyalarımı da evden çıkaramadım ve şuan ki belediye konumunda olan Ak Parti'de ne kimse arayan var ne soran var. AFAD' gittim. Kaymakamlığa gittim her yere müracaatta bulundum ama ne dönüş sağlandı. Ne de herhangi bir sorunumu çözebildiler. Şuan işsizde kaldım. İşte yok. Çocuklarım mağdur. Ben mağdurum. Giyecek kıyafet bulamadık sonra kendi imkânlarımızla kıyafetimizi aldık” dedi.

İş yeri bulmaya çalıştık
Esnaf olarak bir an önce iş yeri bulmaya çalışan Hamit Arat, “Esnaf olarak baktık ki durumumuz çok kötüye gidiyor. Cebimizde ekmek alacak paramız yok. Çadırlarda yemek yiyoruz. İnönü Kapalı Çarşısı'nda ufak bir çadırda çay oçağı gibi semaverimizi kurduk. Burada çay satarak geçimimizi sağlıyoruz. Ramazan ayında olduğumuzdan dolayı Malatya'da iftar saatinde Malatya bitmiş konumunda. Ne gelen var ne giden var. Yani anlayacağınız ölü bir şehir olmuş Malatya” diye konuştu.
Arat, esnaflara bir an önce yer tahsis edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Esnaf olarak yetkililerin yanımızda olmalarını istiyoruz. Halk mücadele ederken, devletin yetkililerinin de yanımızda olmasını istiyoruz ama hiç kimseyi yanımızda göremedik. Yeni iş yeri için başvurulardan ve kura çekimlerinden bile haberimiz yoktu” dedi.
6 Şubatta yaşanan depremden sonra çay fiyatlarında bir değişiklik olmadığını söyleyen Arat, “Çay fiyatları aynı. 3 TL'den satıyoruz. Tabi 5 TL'ye de satan var. Günlük ortalama olarak 50-100 arasında çay satışı yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Depremden etkilen esnaflardan Turgay Güler Sezen ise, “Deprem anında evdeydim. Birinci depremde evde bekledik. İkinci depremde çoğu yer yıkıldı. Toki'de kalıyorum ve evin durumu iyi. Bu yüzden şanslıyız. Eski evlerin çoğu yıkıldı ancak yeni binalardan da yıkılan olmuş” dedi.

Tedbirli bir şekilde iş yerini açtım
İş yerinin sağlam olduğunu, depremde ilk günlerinde tedbirli bir şekilde iş yerini açtığını söyleyen Sezen, “İş yerim sağlamdı. İş yerim hana bağlı olduğu için arka bölümünde hafif bir darbe aldı, onun dışında bir şey yok. Depremin ilk gününden beri iş yerim açık. Birinci günü 3 saat açıktı, ikinci günü 4 saat açıktı. Daha fazla açık kalamadı. Çünkü polisler izin vermiyordu. İlk 10 gün ortalık karışıktı. Kimse gelip kontrol etmedi. Zaten dükkânım da az hasarlı olduğu için açtım. Çarşıda çok az esnaf kaldı. Çarşının 4'te 3'ü yok şuan. İl dışına gidenler oldu, millet şoktaydı. Millet 2 ayda gelebildi Malatya'ya. Yeni yeni arkadaşlarımı görmeye başlıyorum. Onlar da tezgâh açtılar bazı bölgelere. 1 buçuk 2 sene sürebilir bu süreç. Hatta daha zor günler geleceğini düşünüyorum. Para yok ve kazanç yok. Bu durumda gittikçe kötüye gidecektir. Yardımlarla bir yere kadar. Artık bir yerden başlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sabırla beklememiz lazım
Sezen, Malatya'yı bırakmak istemediğini dile getirerek, “Memleketimizi bırakmak istemedik. Ekmeğimizi kazanmak zorundaydık. Daha önce gurbette çalıştım ve o durumu bildiğim için gitmedim. Giden insanların dönmesini isterim, çünkü dönmezlerse toparlanamayız. Kesinlikle şehir dışına gidenlerin dönmeleri lazım. Şehir dışına gidip pişman olan arkadaşlarımız var. Ülkede batıya gittikçe daha da pahalılık oluyor. Malatya diğerlerine göre daha uygun bir yer. Bir sene kadar sabredip beklememiz lazım. 1 buçuk senede toparlanır inşallah” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme