Esnaf lambasını kapatmış
CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, BAĞKUR, elektrik, doğalgaz su faturalarına gelen zamlarla esnafın ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirterek, 'Bir esnafın dükkanı açması Aralık ayı, yada Kasım ayına göre maliyetler açısından 2,5 kat fark var. Esnaf lambasını kapatmış, esnaf doğal bir kapanmayla karşı karşıya' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, beraberindeki CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanlığına yeniden seçilen Hacı Karanfil'e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Malatya Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hacı Karanfil, gelen son zamlarla birlikte her şeyin ateş pahası olduğunu ifade ederek, "Elektrik ve doğalgaz aldı başını gitti. Birde işsizlik var malumunuz. 24 Ocak depremiyle Malatya'mızda deprem korkusuyla içeriye kimse girmedi ve kahvelerimiz boştu. Ondan sonra ise pandemiden dolayı da kapandık. Bayağı bir sıkıntımız oldu. En fazla mağdur olan odamızın üyesi esnaflar" diye konuştu.
Esnaf kapanmayla karşı karşıya
Malatya ve Elazığ depreminin yıl dönümü olduğunu anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba ise, depremin 3. yılı olmasına rağmen sorunların çözüme kavuşturulamadığını belirtti. Pandemi sürecinde esnafın sıkıntılarla baş başa kaldığını anlatan Ağbaba, "Maalesef bu esnaflarımızda çokta destek olunamadı. Kahvehaneler, kafeler, düğün salonları çok büyük mağduriyetler yaşadı. Maalesef sosyal devlet olma sorumluluğunu Türkiye yerine getiremedi. Şimdi pandemi hızla devam ediyor. Bence geçmişten çok daha yüksek rakamlarla karşı karşıyayız. Bir kapanma söz konusu değil. Ama şimdide bir doğal kapanma ile karşı karşıyayız. Gelen zamlara baktığımız zaman esnafın ayakta kalabilmesi mümkün değil. Geçtiğimiz 1055 TL ödenen BAĞKUR primi şimdi 1726 liraya yükseldi. Elektrik geçtiğimiz yıllarla bu yıl arasında 2 kat fark var, en az 2 kat fark var. Doğalgaz 2 kattan fazla. BAĞKUR primi yüzde 66'larda zamlanmış. Bir esnafın dükkanı açması Aralık ayı, yada Kasım ayına göre maliyetler açısında 2,5 kat fark var. Bu nedenle esnaf doğal bir kapanmayla karşı karşıya. Esnafa eğer destek verilmese, kademeli elektriğe geçen bir esnaf nasıl şalterini kapatacak. Esnafı geziyoruz birçok esnaf lambasını kapatmış durumda. Malatya'da su yüzde 35 arttı" dedi.
Türkiye hızlı bir yoksullaşma ile karşı karşıya
Ağbaba, Türkiye'de enflasyonun yüzde 36,8 göründüğünü dile getirerek, "Şubat ayında enflasyon yüzde 50'ler seviyesinde olacak. ülkeyi yönetenler ‘enflasyon tek haneye düşecek' diyorlar ya büyük bir yalan. Alım gücümüz hızla düşüyor. Diğer taraftan insanların temel kullanması gereken elektriği, doğalgazı, suyunun maliyeti artıyor. Türkiye hızlı bir yoksullaşma ile karşı karşıya. Esnaflar toplu kapatmalarla karşı karşıya kalabilir. Şuanda memleket bahar havasını yaşıyor. Bu elektrik, doğalgaz faturalarının etkisini 1-2 ay içerisinde hissedecek. Ayrıca en düşük emekli maaşı 1500'den 2 bin 500 TL'ye yükseltildi. 1500 mü, 2500 mü daha büyük? Derseniz matematik kuralları alt üst oldu 1500 daha büyük. Alım gücü arasında yüzde 30 fark var. Aynı şekilde asgari ücrette öyle eridi" ifadesini kullandı.
Esnaf, sanayici zor durumda
'Türkiye fakirleşiyor, yoksullaşıyor' diyen Ağbaba, "Dolar Kasım ayından bu güne 8'den 13,5 a yükselmiş. Bizim Malatyalılar ne yapıyor sağ olsunlar, Dolar 18,33'den düştü diye davul zurna çalıyorlar. O davul zurna çalanlar var ya Dolar'ın düğünlerde sadece sahtesini görmüşlerdir. Dolar'ın 8'den 13 liraya sanki bay Kemal yaptı. 2018'de Dolar 4,7 iken 3 kat artmış davul zurna çalıyorlar. Bir algı ile karşı karşıyayız. Sanayide 3 gün boyunca elektrik kesildi. 3 gün boyunca üretim yok. Çiftçi gübre atamıyor. Çiftçi ilaç atamıyor. Gübre artık altın değerinde. İnşaatçı inşaat yapamıyor, demir altından daha fazla prim yapmış. Esnaf, sanayici zor durumda" diye konuştu.