Esnaf kayısı arıyor
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, sektördeki koordine çalışma olmadığından kayısının hak ettiği yere ulaşmadığını söyledi. Kılıç, 'Şuanda piyasada esnaf kayısı arıyor. Kayısının belli bölgelerde dolu vurması oradaki hasar artı bazı bölgelerde çil olması nedeniyle şuanda temiz kayısı bulunamıyor' dedi.
Yunus Kılıç gazetecilerin kayısı ile alakalı sorularını cevaplarken, kayısı üreticilerinin önümüzdeki süreçte işçi bulamama sıkıntısı yaşayacaklarını söyleyerek, iş gücü ihtiyacının azalması için üniversitelere ve işadamlarına çağrıda bulunarak kayısı çekirdeğinin çıkarılması için makine geliştirme çağrısı yaptı. Kılıç, “Kayısı ile ilgili olarak Malatya'nın şikâyet ve taleplerini Sayın Bakan Fakıbaba'ya Malatya ziyaretlerinde söyledik. Adımız Malatya, Soyadımız Kayısı dedik. Bizim asıl sorunumuz kayısı dedik. Bildiğiniz gibi Malatya'da en baştaki sorunlarından bir tanesi Kayısı ile alakalı piyasa ve işçi sorunudur. Bu yıl Ziraat Odaları olarak rekolteyi açıkladığımız 70 bin ton ile 80 bin ton arasında kayısı rekoltesi olacağını açıklamıştık. Maalesef şuanda kayısı yok satıyor. Tüccarlar köyleri geziyor, kapı kapı kayısı topluyorlar. Bunun nedeni geçen yıl kesmiş olduğumuz kayısılardır. Geçen yılki iklim şartlarında ve suyun yetersiz olması nedeniyle 30-40 yaş arasındaki kayısıları Malatya olarak yüzde sekseni doksanını kesmiş olduk. 50- 60 kasa kayısı veren ağaçlarımız kesildikten sonra kayısı rekoltesinin 70 bine kadar düşeceğini tahmin ettik ve tahminlerinizi tuttu” dedi.
PİYASADA KAYISI AZALDI
Kılıç, “Şuanda piyasada esnaf kayısı arıyor. Kayısının belli bölgelerde dolu vurması oradaki hasar artı bazı bölgelerde çil olması nedeniyle şuanda temiz kayısı bulunamıyor. Kayısıdaki piyasa değeri Malatya olarak biz kayısımızın piyasasına sahip çıkamıyoruz. Ben sivil toplum kuruluşları olarak açıkça itiraf ediyorum. Sahip çıkmış olsak bugün Avrupa'da 15 dolara 15 avroya satılan kayısımız kilosu 80 liradan Avrupa'da alıcı buluyor. Bir yılda 100 bin ton kayısı ihraç ettiğimize göre kayısıda piyasa sıkıntımız yok. Bu ürün her yıl Avrupa'ya ihraç ediliyor. Sıkıntı bizde. Biz üretici olarak malımızı piyasaya incelediğimizde işçi parası için malımızı ayağa düşünüyoruz” diye konuştu.
KAYISININ ASIL DEĞERİ 15 LİRANIN ÜSTÜNDEDİR
Başkan Kılıç, “Biz başta söyledik dedik ki bu yıl kayısıda taban fiyat 10 lira ama maalesef görüyorum 9 ile 9 buçuk liraya kayısı satan üreticimiz var. Eğer biz iki ay dişimizi sıksak, danamızı satsak, kredi çeksek işçi parasını ödesek, Kayısının değeri şuanda 15 liranın üstündedir. Ama biz bunu 10 liraya 12 liraya kuru kayısı satıyoruz. Yaş kayısı olarak da bilhassa Avrupa'ya ihraç konusunda yaş kayısımızda çok değerli. Çok değer kazanıyor ve Dünya'da kayısıda biz birinciyiz. Yani şunu söyleyeyim yılda dünyada 100 milyon ton incir üzüm üretilirken dünyada 4 milyon ton kayısı üretiliyor. Ve bunu da başında Türkiye geliyor Malatya geliyor. Eğer biz Malatya üreticisi olarak sizlerin vasıtasıyla sesimizi duyurabilirsek ürünümüz şuanda yarı fiyatına satılıyor. Evet, Avrupalı 80 liradan yesin ama bunun üreticimize yirmi lirası kalsın istiyoruz” şeklinde konuştu.
FAZİLER SİLİNSİN, BORÇLAR ERTELENSİN
Kılıç, “Üreticimizin yıllarca biriken borçları sağ olsun hükümetimiz her yıl durumu fark ediyor erteliyor. Ama bu yeterli değil. Biz bunu açıklayın ifade ediyoruz. Malatya kayısı üreticisi yıllardır pazar sıkıntısından don afetinden, dolu afetinden dolayı mağdur. Herkes arazisi kadar elindeki traktörü kadar bankaya, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlanıyor. Biz bu borçların faizlerinin silinmesini ve anaparasının da 5 yıla bölünerek üreticimizin rahatlatılmasını istiyoruz. Biz bunu defalarca Tarım Bakanlığımıza yetkili birimlere defalarca ilettik. Dedik ki Malatya farklı. Malatya'daki ürün çok değerli ama pazara geldiği zaman sahip çıkamıyoruz. Pazarda ürünümüzü yok pahasına elimizden alıyorlar. İşçi konusuna gelince son yıllarda bir işçi sıkıntısı var. Söyle önce Adıyaman'da gelen işçiler artık gelmiyor. Şanlıurfa'dan gelen işçilerimiz azalmaya başladı. Eğer böyle devam ederse İŞKUR vasıtasıyla insanların tamamı belediyelerde istihdam edilerek, caddelerde sokaklarda kâğıt topluyorlarsa biz Kayısıya artık mevsimlik işçi bulamayacağız. Bunun sebebi bizim kanaatimizce İŞKUR'un tüm belediyelere bu kadar insanı alıp istihdam etmesidir. Bu arada tarım işçisi olarak bayanlar geliyor ama erkeklerden çok az insan geliyor biz bu konulara sıkıntıdayız” dedi.
PIRTLATMA MAKİNASI YAPIN
Kılıç, “Gelecek dönemlerde de bundan dolayı daha çok sıkıntı yaşayacağımızı biliyoruz. Biz bu konuda da mutlaka ve mutlaka teknolojiye geçmemiz lazım. Yani kayısıyı bir sefer çekirdeğinin çıkarılması pırtlatma olayının üniversiteler tarafından ele alınıp mutlaka buna bir makine bulunması şarttır. Evet, Malatya üreticisi bazı makinaları alamıyor herkesin bütçesi müsait olamıyor. Fakat kendi aralarında birleşerek eğer makineleşmek olursa karşıdaki işçilik sorunun da çözüleceği kanaatindeyim” ifadesinde bulundu.