Esnaf hazır değil
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Nuh Boyraz, 1 Ocak'tan itibaren 5 bin lira üzerindeki tüm faturaların elektronik ortamda düzenlenmesinin zorunlu olduğunu belirterek, ' Meslek camiamız buna hazır, bunda sıkıntı yok. Ama esnaf ve tüccar buna hazır değil, bu konu sıkıntı yaratabilir' dedi.
SMMMO Malatya Şube Başkanı Nuh Boyraz, 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe giren kayıt dışını azaltmayı hedefleyen e-fatura ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Boyraz, Malatya'nın e-faturaya hazır olmadığını dile getirdi.
Alt yapı eksikliği çok var
Boyraz, e uygulama tebliğinin ekim ayında yayımlandığını hatırlatarak, 1 Ocak 2020 itibariyle de yürürlüğe girdiğini söyledi. Aralık ayı içerisinde yaptıkları eğitimlerde e faturalarla ilgili sıkıntıların yaşanacağını dile getirdiklerini söyleyen Boyraz, “Sıkıntıların olacağını biz aralık ayında yaptığımız eğitimler, görüştüğümüz odalar ve vergi dairesiyle görüştüğümüzde sorun sıkıntıları gerek siyasi gerek medya anlamında da dile getirdik. Malatya'yı mecliste temsil eden tüm vekillerimiz bildirdik. Maliye Bakanlığına bildirildi. Bununla ilgili sorun sıkıntı olursa süre uzatılmaya gidileceği dahi söylendi. Ancak bugüne kadar bir süre uzatımı yapılmadı. Özellikle hal esnafımız 1 Ocak 2020 itibariyle tamamen euygulamalar geçti. En çok onları ilgilendiriyor. Halen hazır değiller. Ertelenme ihtimalinin bu aşamadan sonra olacağını zannetmiyorum. Ancak bu uygulamanın ceza müeyyidelerinin uygulanmaması lazım. B u sorun sıkıntılarının tamamı esnaf ve ticaret odalarını ilgilendiren bir mevzu. Buradaki en büyük sorun sıkıntı şu; esnafın sorun ve sıkıntılarının bir şekilde esnafa anlatılması, esnafa ulaşılması lazım. Şunu belirtmek isterim ki, bugün değişen her bir kanun ve uygulama esnaf yapması gerekirken, maalesef benim muhasebecim yapar mantığıyla her şey bize dönüyor. Meslek camiamız buna hazır, bunda sıkıntı yok. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte e uygulamalar bizim camiamızın, yüzde 99'u kabul ettiği bir uygulama. Bizim sorun, sıkıntımız aslında esnafın sorun sıkıntısı. Mesleğin sorun sıkıntısı değil bugün bizim stresli olmamız esnafların, bu işe hazır olmamasından kaynaklanıyor. Bizim en büyük sıkıntımız esnaf kesimi buna hazır değil Bir an önce alt yapılarının yapılması gerekiyor. Alt yapı eksikliği çok var. Özellikle okuma yazma bilmeyen esnaf var " diye konuştu.
Bugüne kadar herhangi bir erteleme olmadı
5 bin ve üzeri fatura kesilecekse faturanın, e arşiv olarak kesilmesi gerektiğini vurgulayan Boyraz, "Burada internet adresi yada aboneliği olmayan, okuma yazma bilmeyen, iş yerine internet ağı çekilemeyecek şekilde olan esnaflarımız var. Özellikle pazarlamacı ve kamyoncu dediğimiz dışarı olan esnaflarımızla ilgili sıkıntıların olacağını gündeme getirdik. Özellikle 5 bin lira tutarın, esnaf olmayan tutarın 30 bin liraya şimdilik çekilmesini talep ettik. Esnafların bu altyapıyı belli bir süre hazırlanması gerektiğini çeşitli platformlarda dile getirdik, ama bugüne kadar herhangi bir erteleme olmadı. Yıl içerisinde poşet beyannamesi çıkmıştı. Her ne kadar esnafları ilgilendirse de, sorun sıkıntısını benim esnafım çekmişti. Maalesef e arşiv fatura konusunda da, mükellefime herhangi bir zarar gelmesin titizliği içerisinde olan meslek camiamız, aynı sorun, sıkıntı ve stresi çekmektedir. Temennimiz bir erteleme olmadığına göre mükelleflere daha esnek bir şekilde yaklaşılmalı, özellikle ceza müeyyidelerin uygulanmaması gerekiyor. E arşiv faturalarla ilgili düzenlemeler yapıldıysa da yanında çıkan mevzuat ve politikaların mutlaka değişmesi lazım. Özellikle mal ve hizmet tesliminde 7 gün içerisinde düzenlenmesi gereken faturaların, en az 2 haftaya çıkarılması, çünkü devam eden işletmelerde esnaflarımız günü gününe fatura almakta ve muhasebeleştirmede sıkıntıları var. Mesela eczaneler SGK tarafından denetime tabi tutuluyor ve ondan sonra fatura kesiliyor. Bu 15 günlük bir süre zarfında denetleniyor. 15 gün geriye gitmek demek eczanenin keseceği faturaların tamamının özel üslük cezasına tabi olacağı gündemde. Bununla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e uygulamaların nasıl geldiyse, vergi kanunlarında bazı düzenlemeler yaparak esnaflarımızı bu stresten kurtulması lazım" şeklinde konuştu.
Bütün sektörleri kapsıyor
Boyraz, e arşiv uygulamasının tüm sektörleri kapsadığa işaret ederek, "Esnaf ayrımı yapmıyor.Bir ilçenin en uç mahallesindeki de bir gün içerisinde keseceği internet yoksa dahi 5 bin ve üzeri keseceği faturayı dahi kapsıyor. İnternet alt yapısı yok, internet yok nasıl keseceksin faturayı? İnternetle ilgili sıkıntılar mutlaka ilimizde de var. Gelir İdaresi Başkanlığı sürekli hatırlatıyor, internet aboneliği o şahsa yada şirkete ait olan bir internet adresine, IP adresi dediğimiz bilgisayardan kesilmesi gerekiyor. Farklı bir bilgisayardan kesilin bir fatura ileride kabul edilip, edilmeyeceği yada ticari bir davaya konu olduğunda o IP adresine bakılarak faturaya gidildiğinde farklı bir yerde kesildiyse hangi aynı IP'den kesilmiş fatura oradan görülür" dedi. Meslektaşlarına uyarılarda bulunan Boyraz, "Esnafa yardımcı olmak adına kendi IP adresine ait bilgisayarlarında kesinlikle olmasınlar. Karşıdakinin iyi niyetini bilemeyiz. Yarın naylon bir işletmeden dolayı cezayla karşı karşıya kalabilirler. Eğer meslektaşımız yardımcı olmak istiyorsa, kendisine kesin kural koyup, o iş verene ait bilgisayar IP numarası neredeyse orada fatura düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Uygulamaya Türkiye hazır değil
Boyraz, Malatya'nın da, Türkiye'nin de uygulamaya hazır olmadığına dikkat çekerek, "Bunun yükünü benim meslektaşlarım çekiyor. Bunu elbirliğiyle, sıkıntının temeli cezayı müeyyideye kalmamalı. Yani devletin esnafa belli bir süre, miktar tanıması lazım. Halen ben şahsım olarak mükelleflerime sürekli uyarılarda bulunuyorum. 5 bin lirayı geçen faturalarda kesmeyin dediğimizde halen vatandaşlarımız, kağıt ortamında düzenliyor. Gördüklerimizi tekrar iptal ettirip, bilgisayar IP numarası üzerinden kestirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
Devletin bir datasının olması lazım
Devlet kurumlarının bir datasının olmasını gerektiğini söyleyen Boyraz, "Kurumlara verdiğimiz bildirimleri diğer kurumların ihtiyacı olan bilgi ve belgeleri diğer kurumlardan alınmasını istiyoruz. Bugün teknolojinin gelişmesiyle mobil imza, imzayla bu bilgilerin kimlerin kullandığı tespit edileceğinden eskisi gibi vergi mahremiyeti, bilgi mahremiyeti diye bir şeyin söz konusu olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü meslek camiamız artık bu düzenlemelerden bunalmış durumda. Çeşitli bakanlıklar, kurumlar bilgi istiyorlar. Esnaflarımızda maliyet açısından hazır değiller. Bunun için bir an önce devletin bir datasının olması lazım. Aylık verilen satışları maliyeye bildiriyoruz. Buradan ihtiyacı olan her kurumun yararlanmasını istiyoruz. SGK'ya, İŞKUR'a İstatistik Kurumuna bildirmemiz ağır yük, külfetler getiriyor. Bunun için devletin bir an önce bir datasının olması lazım. Devlet kurumlarının birbirine güvenerek, sistemin bir an önce test edilerek buradan yararlanmasını istiyoruz" sözlerine yer verdi.