Esans yerine parfüm

Malatya Soykan Meydanı'nda 40 yıldır seyyar olarak esans satışı yapan Ramazan Gürbüz, unutulmaya yüz tutan mesleğe her gün yeniden hayat vermeye devam ediyor. Gürbüz, parfümlerin artmasıyla birlikte esansa eskisi kadar talep olmadığını belirtti. Soğuk havaların kendilerini sağlık açısından etkilediğini belirten Gürbüz, yetkililerden uygun bir yer tahsis edilmesini talep etti.

Malatya'da 40 yıldır sokak sokak esans satmak için dolaşan Ramazan Gürbüz, küçük yaşlarda başladığı mesleğine olan ilgisi her gün biraz daha artıyor. Gürbüz, 1970 ve 1980'li yıllarda mesleğinin rağbet gördüğünü, zaman içerisinde esansa olan talebin azaldığını vurgulayarak, "Tezgahtaki esanslar eskisi kadar talep olmuyor çünkü parfümler piyasaya çıktı. Parfümlerin piyasaya çıkmasıyla esansları artık belirli bir yaşın üzerinde olan insanlar talep etmeye başladı. Osmanlı döneminden daha önceki dönemlere tekabül eden bir geçmişi var. Esanslara olan talep halen devam ediyor. Esanslarda en çok gül, narçiçeği, kara kedi, İstanbul esansı başta olmak üzere birçok çeşidi bulunmakta. Kara kedi ve gül esansları daha çok satılıyor" diye konuştu.

Satışlar azaldı

Havaların soğumasıyla beraber satışların azaldığını, fiyatların ise fazla değişmediğini belirten Gürbüz, "Esans fiyatları eski fiyatlar üzerinden satış yapmaya devam ediyorum. Esans'ın gramını önceden 5 TL'ye satıyorduk şimdi ise 10 TL'ye satıyorum. Vatandaşların tercihine göre 1 gram, 3 gram, 10 gram olarak küçük şişelerde satış yapıyorum. Havaların soğuması satışlarımızı baya etkiliyor. Günlük satışlarda sadece yol ücretimizi ve ekmek ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Uygun bir yer talep ediyoruz

Havaların soğuk olması sadece satışları değil, kendilerini de sağlık açısından etkilediğini söyleyen Gürbüz, yetkililerden uygun bir yer tahsis edilmesini talep ederek, "Havaların soğuması satış fiyatlarını değil, bizleri de sağlık açısında etkiliyor. Malatya Soykan Meydanı'nda seyyar halde esans satışı yapan 5-10 arkadaşız. Çarşı merkezde, Kız Meslek Lisesi yanında telefonculara yer yapıldıysa bizlere de merkezde uygun bir yer tahsis edilmesini yetkililerden talep ediyoruz" açıklamasında bulundu. Haber-Foto: Sena Saka-Merve Kılavuz

Bakmadan Geçme