Erzincan'dan Malatya'ya Geliyor! Acı Tadıyla Gizli Gücüyle Şifa Dağıtıyor!
Erzincan'ın köylerinde yetiştirilen acı kayısı çekirdekleri, işlenmek üzere Malatya'ya gönderiliyor. Malatya'da işlenen çekirdekler, ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.
Erzincan’ın köylerinde yetiştirilip toplanan 200 ton acı kayısı çekirdeği, işlenmek üzere Malatya’ya gönderildi. Erzincan Buğday Meydanında esnaflık yapan İrfan Terzioğlu, köylerde kayısı yetiştiren vatandaşlardan topladığı acı kayısı çekirdeklerinin büyük bir kısmını her yıl düzenli olarak Malatya’ya sevk ediyor.
Malatya’da işlenen acı kayısı çekirdeklerinin kabukları ayıklanarak yurt dışına ihraç edildiğini belirten Terzioğlu, “Malatya kayısısıyla meşhurdur. Her yıl düzenli olarak Malatya’ya acı kayısı çekirdeği gönderiyorum. Malatya’da bu çekirdeklerin kabukları ayıklanarak işleniyor. İşlenen çekirdekler de yurt dışına gönderilerek ilaç sanayisinde ve kozmetik ürünlerin yapımında kullanılıyor. Bunların dışında acı çekirdekten siyanür elde ediyorlar. Kayısı çekirdeği kabuğunun kurutulması sonucunda evlerde yakıt olarak da kullanılıyor” şeklinde konuştu.
Acı kayısı çekirdeğini Malatya’ya göndermenin yanı sıra Erzincanlı vatandaşlara da satan Terzioğlu, “Eskiler acı kayısı çekirdeğini şifa niyetine yerlerdi. Çekirdek ağrıyı keserdi. Şimdi de alanlar var tabi ama vatandaş çekirdeğin faydalarını pek bilmiyor. Tansiyona çok iyi gelir mesela acı çekirdek. Bunun dışında günümüzde yapılan tıbbi çalışmalarda kansere de iyi geldiği söyleniyor. Faydası var diye çok tüketmek de doğru değil çünkü acı çekirdeğin çok tüketilmesi zehirlenmeye neden oluyor diyorlar. Her şeyi yeteri kadar tüketmek en önemlisi.” ifadelerini kullandı.