Erken tanı önemli
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hanifi Şahin, rahim ağzı kanserinde erken tanı ve tedavinin çok önemli olduğunu belirterek, düzenli takip ve kontroller rahim ağzı kanseri ile mücadelede önemli rol oynadığını söyledi.
Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi (MAEH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hanifi Şahin, rahim ağzı kanseri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.
Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser
Yaklaşık iki yıldır Malatya'da görev yaptığını söyleyen Şahin, değişik ülkelerden Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne birçok hastanın gelip tedavi olduğunu belirtti. Şahin, Rahim kanseri ve rahim ağzı kanserinin birbirinden çok farklı kanserler olduğunu ifade ederek, "Ülkemizde yaklaşık yılda rahim ağzı kanseri bin 700, bin 800 civarında rahim ağzı kanseri tespit ediliyor. Maalesef bu hastalarımızın da yarısını kaybedebiliyoruz. Malatya'daki oranda aşağı yukarı Türkiye'yi temsil eden bir oran. Bizim şuana kadar bir buçuk yıl içinde göreve başladığımdan beri 15 -20 tane teşhisini koyduğumuz kanser vakası var Malatya'da. Rahim ağzı kanserinin özelliği agresif bir kanser olmasının yanı sıra önlenebilir bir kanser. Dünya sağlık örgütü diyor ki siz rahim ağzı kanserini ortadan kaldırabilirsiniz. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanser. Burada rahim ağzını görebiliyoruz. Oradaki patolojileri görebiliyoruz. Simir ve HPR testi dediğimiz testle rahim ağzı kanserlerini günümüzde tarayabiliyoruz. Türkiye'nin bu konuda yürüttüğü önemli çalışmalar var. Türkiye bu konuda dünyada örnek bir tarama programı yürütüyor. Bu taramalarda ücretsiz yapılıyor. Bu taramalar ketem eliyle de yapılıyor. Simir ve HPR testi taramaları ile bu kanser vakasını tespit edebiliyoruz" dedi.
Çeşitli belirtileri var
Rahim ağzı kanserinin genelde cinsel yolla bulaşan virüs olduğuna dikkat çeken Şahin, "HPR oldum diye bu kanser olduğunuz anlamına gelmiyor. Rahim ağzı kanserinde erken tanı ve tedavi çok önemli aslında genel anlamda tüm kanserlerde muzdarip olduğumuz taraf sinsi seyretmeleri. Rahim ağzı kanserini muayene ile görebiliyoruz rahim ağzı muayene ile gördüğümüz bir organ çünkü. Aslında en büyük risk tarama programlarına katılmamak. Rahim ağzı kanserinde belirti olmayabileceği gibi ortaya çıktıktan sonra çeşitli belirtileri var. Kanama akıntı özellikle akıntının kokulu olması. Özellikle hanımların dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biride cinsel ilişki sırasında olan kanamalar. Bunları mutlaka bayanlar dikkate almalı ve bir kadın doğum uzmanına muayene olmalılar. Bunun dışarıda eğer ilerlerse bel ağrılar bacak ağrıları tuvalet alışkanlıklarının değişmesi gibi ileri bulgularla da karşımıza gelebiliyor" diye konuştu.
Değişik tedavi metotları uygulanmakta
Şahin, rahim ağzı kanserinin tedavi şeklinde değişik tedavi metotları kullanıldığını kaydederek, “Ameliyat ve kemoterapiyi de içine alan bir süreç. Erken aşamada yakalanırsa ameliyat şansı var. Rahim ağzı kanserinin erken yakaladığında ameliyatla ortadan kaldırabiliyoruz. ama geç olduğu takdirde ileri evrede olduğu takdirde işin içine ışın tedavisi dediğimiz radyoterapi ve kemoterapiler gündeme geliyor. İleri evrelerde ameliyatla değil ışın ve kemoterapi ile tedavi uyguluyoruz. Rahim ağzı kanserine neden olan virüs hpr virüsü. Bayanlar özellikle bu kanserlerden kurtulmak için tarama programlarına düzenli katılmalılar. Bu testler tamamen ücretsiz yapılıyor. Keteme kadar gidip bu testleri ücretsiz bir şekilde yaptırabilirler" şeklinde konuştu.