Emlak konut çarşısında esnafın üzerine su akıyor! Depremzedeler çaresiz kaldı
Malatya'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde işyerleri yıkılan esnaflara Büyükşehir Belediyesi yanındaki Emlak Konut Geçici çarşıda dükkan verildi. Ancak dükkanların arasındaki alana çatı yapılmadığı için yağmur yağdığında su dükkanlara akıyor esnaf ve müşteriler mağdur oluyor. Esnaf, çatı yapılması için kurumlara başvurduklarını ancak olumsuz yanıt aldıklarını öne sürüyor.
Malatya'da, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde işyerleri yıkılan bazı esnaflara Büyükşehir Belediyesi yanında verilen Emlak Konut Geçici Çarşı'da çatı sorunu devam ediyor. Dükkanlar arasındaki alana çatı yapılmak yerine file çekildiğini ve file sebebiyle yağışlı havalarda su dükkanlara akıyor, esnaflar mağdur oluyor. Gazetemize konuşan esnaf, yetkililere sorunun çözülmesi için başvuruda bulunduklarını ancak yağışlı kış günlerine rağmen soruna çözüm bulunmadığını dile getiriyorlar.
Esnaf, çatı bekliyor
Asrın felaketi olarak bilinen depremlerden etkilenen Malatya'da birçok bina ile birlikte işlek çarşı da yıkıldı. 30 bin esnafın olduğu şehirde yıkımlar nedeniyle 15 bin dükkân kullanılamaz hale geldi. İşyerleri yıkılan ve maddi zararları bulunan esnafa konteyner iş yerleri verilirken bir kısmına da Büyükşehir Belediyesi yanındaki Emlak Konut Geçici çarşıdan dükkanlar verildi. İş yerlerini teslim alan esnaf, dükkanlarında vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Ancak iş yerlerinin arasında kalan alana çatı yapılmadığından eşyaların ve müşterilerin üzerine yağmur suyu akmaya başladı.
Biriken sulardan çarşı göle dönüyor
Dükkanlarının önünün yağışlı havalarda biriken sulardan göle döndüğünü iddia eden esnaflar, branda yaptırdıklarını ancak yoğun yağışlarda biriken sulara engel olamadıklarını dile getirdi. Çatı yapılması için defalarca ilgili kurumlara başvurduklarını söyleyen esnaflar, "Üzerimize su akıyor. Belediye ilgilenmiyor burayı boşlamış, belediyenin kendi yaptığı çarşıya çatı yapmasını istiyoruz. Seçim öncesi yapılmayan çatı başka ne zaman yapılacak" açıklamasını yaptı.
Seçim öncesinde yapmayan seçimden sonra yapmaz
Geçici emlak konutun yaptığı geçici iş merkezinde baharat ve bakliyat işi yaptığını belirten esnaf Fahrettin Aksuhan, esnafların kendi aralarında para toplayıp branda yaptırdığını ancak bunun geçici çözüm olduğunu ifade etti. Aksuhan, "Konteyner çarşının sakinlerindenim. Yağmur yağdığı zaman file çekildiği için su aşağı geçiyor. Vatandaşların geçmesi de sıkıntılı. Branda çektirdik. Geçici bir şey olması için çözüm olması için, o da olmadı. Gölet yapıyor ve alta geçiriyor suyu. Yalnız burayı yapan adamlar buranın kış memleketi olduğunu unutmuşlar kardeşim. Buraya bir file çekmişlerdi. Biz de esnaf olarak kendi aramızda para topladık. Herkes çadır çekti. Akar olmadığından dolayı üstlerde su birikiyor. Üstte su birikti mi aşağıya doğru şişiyor. Birisinin üstüne gelmesin diye temizleme yapıyoruz. Ama bu yarın öbür gün cumartesi, pazar günü daha çok yağış var. Ne olacak? Allah bilir. Belediye yapsaydı buraya deseydi kardeş esnaf başı iki milyar bir milyar para verin ben yapayım dese tamam. Biz gidip demir doğramacılara soruyoruz. Adamlar 20-25 bin TL istiyor dükkan başı. Ama toplu yaptırsaydık adam başı saca 2-3 bin verirdik. Adam başı bin 500 TL çadıra para verdik. Boşu boşuna gitti paramız. Bu çadırın dayanacağı bir sene abi. Yarın kar yağdı mı ne olacak? Kar çökertecek brandayı, sökme ihtimali de var. Talebimiz çatı yapılması lazım. Belediye buraya çatı yapmasını istiyoruz, parası ne ise veririz. Biz defalarca belediyeye gittik. Bizim sorunumuz çözülmedi. Kış günü üzerimize su akıyor. Seçim öncesinde yapmayan sonrasında yapmaz" dedi.
İlgilenen yok
Yağan yağışların ürünlerini etkilediğini sorunun giderilmesi için belediyeden yardım talep ettiklerini ancak olumsuz yanıt aldıklarının belirten bir başka esnaf ise, “ Ben üç aydır da buradayım. Burası kış gören bir memleket olduğu için sanırım orayı idrak ederek burayı yapmamışlar. Filelerden dolayı biz esnaf olarak tekrardan belediyeye başvurduk. Belediye yapamayacağını söyledi, bizde kendi başımızın çaresine baktık. Muşamba çektik üzerine. Fakat muşamba da gördüğünüz gibi bir faydası olmadı. Bu da bizi çok etkiliyor ve sürekli ürünlerimizin üzeri ıslanıyor. Çünkü yığılma oluyor. Burası daha önce kapama değildi. Biz kendimiz çektik. Çünkü yaptıkları file olduğu için zaten damlatıyordu. Yağmur direk içeri giriyordu. Dükkan zaten küçük olduğu için bizim malzemelerimiz dışarıda olmadı mı olmuyor. Malzemeyi içeri alamıyoruz. Yine biz böyle kalacağız ama hiç de iyi olmadı bu. Sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. Esnaf Yusuf Şen ise çatıların akmasına geçici çözüm bulduklarını ancak verim alamadıklarını belirterek “Sorunumuz, çatıların akması, iş yerlerini su basması, biz de çadırdan yaptırdık ama. Yeterince verim alamıyoruz. Belediye ilgilenmiyor burayla, Burayı boşlamış” diye konuştu.