Emeklinin zam beklentisi yüksek

Birleşik Emekliler Sendikası(BES) Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, emeklilerin yüzde 70'inin asgari ücretin altında maaş aldığına dikkat çekerek, emeklilere temmuz ayında yapılacak zam oranının asgari ücret zammından yüzde 35 fazla olması gerektiğini söyledi.

Birleşik Emekliler Sendikası(BES) Malatya Şube Başkanı Haydar Göktaş, Emekliler Günü ve Haftası dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, emeklilerin, deprem öncesinde yaşanan sıkıntılar deprem sonrasında da katlanarak devam ettiğini belirtti.
Türkiye'de yaklaşık 16 milyon emekli bulunduğunu ve bu emeklilerin bir kısmının hayatını sürdürmeleri için ek işte çalıştığının altını çizen Göktaş, " Bugün 16 milyona ulaşmış emeklinin 7 milyonu hayatını idame ettirebilmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda çok büyük bir bölümü açlık sınırı altında yaşamaya çalışıyor. Emekliler hayatı boyunca çalışıp üreten alın teri döken primini vergisini ödeyen emeğinin karşılığını emekli olduktan sonra hak ettiği kadar almazı gereken emekçilerdir" dedi.

Emeklilerin yüzde 70'i asgari ücretin altında maaş alıyor

Emeklilerin birçoğunun asgari ücretin altında maaş aldıklarını ve temel ihtiyaçlarının karşılayamaz durumda olduklarını ifade eden Göktaş, " Emeklilerin yüzde 70'i asgari ücretin altında maaş alıyor bugün emekliler en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdalar. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan emekliler normal şartlarda bile geçinmek imkansızken deprem sonrası katlanan kira fatura yıkılan hasar gören evlerinin derdine düşmüştür. Birleşik Emekliler Sendikası Malatya Şubesi olarak deprem nedeniyle mekansız ofissiz kaldık. Toplanacağımız üyelerimizle bir araya geleceğimiz bir adresimiz yok. Valimizden belediye başkanımızdan konteyner talebimiz oldu tekrar hatırlatmak gereğini duyduk" ifadelerini kullandı.

2000 sonrası emekliler için intibak yasası biran önce çıkarılmalı

Temmuz ayında yapılacak maaş düzenlenmesi için emeklilerin taleplerini ileten Göktaş, " Temmuz ayında yapılacak olan maaş düzenlemesi TÜİK verilerine göre değil 2002 yılı öncesi alım gücüne göre yapılmalıdır en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 35 fazlası idi bir maaş ile 11 çeyrek altın alınabiliyordu. Bizler yeni bir şey değil 20 yılda bizden alınanın geri verilmesini talep ediyoruz. Emekliler olarak diyoruz ki; madem yaptırdığınız hastanelere hasta garantisi köprülere geçiş garantisi veriyorsunuz biz emeklilere verdiğiniz maaş ile geçinme garantisi istiyoruz daha asgari ücret zammı nedeniyle acil ihtiyaç duyduğumuz her şey zamlandı. Bayram ikramiyeleri bir maaş tutarında olmalıdır. Sağlıkta katkı payı kaldırılmalı randevulu sistemde emeklilere öncelik ve kolaylık sağlansın emeklilerden sağlık nedeniyle kesinti yapılmamalıdır. 2000 sonrası emekliler için intibak yasası biran önce çıkarılmalıdır. Depremzede emeklilere biran önce gerekli olan maddi manevi destek verilmeli yıkılmış evler ve hasarlı evler için maddi yardım yapılmalıdır" diye konuştu.

Türkiye emeklilerin tek sosyal faaliyetleri parklarda, banklarda oturmak

Emeklilerin refah içerisinde yaşamaları gerekirken zor durumda olduklarının altını çizen Göktaş, " Bütün dünya ülkelerinin emeklileri aldıkları maaş ile kalan kısacık ömürlerinde rahat huzurlu ve mutlu yaşarken bizim emekliler onların temsilciliğini yapmakta bulaşıklarını yıkamaktadır. Zaten Türkiye emeklilerin tek sosyal faaliyetleri parklarda banklarda oturmak çay bile içemez durumda gezdiği yerde bedava wc aramakta akşam saatlerinde bir iki lira daha ucuz ekmek almak için saatlerce kuyrukta beklemektedir" dedi.

Yorumlar 1
İhsan DENİZ kocaeli 02 Temmuz 2023 16:05

Türkiyede emekliler,cami bahçelerinde,parklarda,ölümü bekler durumdadır,bir çok emekli maaş aldıkları bankalardan kredi kullanmış,ve maaşını başka bankaya tanıyamadım için promosyondanda faydalanamamıştır,örneğin PTT den maaş alan emekli PTT nin sıfır promosyonuna maruz kalmış kredisini ödeyemediği için maaşı tanıyamamışım,tüik enflasyonu düşük gösterip emeklinin maaşından çalmıştır şimdi tek çare emeklilerin birleşip mücadele etmesidir.

Bakmadan Geçme